Офіційні сайти відомств




» 2012 » Березень » 11 » На підтримку громадської ініціативи "Врятуймо Черемош" (ЗАЯВА Львівської СОУ)
21:17
На підтримку громадської ініціативи "Врятуймо Черемош" (ЗАЯВА Львівської СОУ)
Заява
Львівської обласної організації Спілки офіцерів України на підтримку громадської ініціативи "Врятуймо Черемош"


Екологічна безпека є органічною складовою національної безпеки. На території України зосереджені величезні природні багатства, втім відсутність концептуальних підходів до забезпечення як національної безпеки в цілому, так і екологічної безпеки зокрема, негативно позначились на рівні збереження та примноження природних ресурсів і багатств нашої держави. Наслідки аварії на Чорнобильській AC, катастрофічне забруднення повітря, води та ґрунту, надмірна концентрація промисловості у певних регіонах, нераціональне природокористування, демографічна криза — це далеко не повний перелік негативних чинників, що створюють реальну загрозу національній безпеці України в екологічній сфері.
Відсутність належного контролю з боку держави та бездумне людське втручання в гонитві за надприбутками в природні процеси ще більше порушують стійкість екологічного балансу та відкривають шлях до екологічної катастрофи.
Так, під приводом зменшення енергозалежності держави у гірських районах Карпат заплановано збудувати сотні ГЕС. У Закарпатській області вже прийняли програму, згідно з якою збудують міні-гідроелектростанції. У Львівській області таку програму готують. На Івано-Франківщині програму не розробляли, а взялися відразу за будівництво, зокрема на притоках річки Черемош.
Загалом у Верховинському районі Івано-Франківської області будуватимуть 34 гідроелектростанції. Зокрема, на річках Чорний і Білий Черемош. На цих територіях нині активно розвивається водний і піший туризм. Через села, в яких планується будівництво, проходять піші маршрути на Чорногірський хребет із його горами Смотрич, Піп Іван та Говерла. Ідея будівництва подібних електростанцій у країні, яка продає значну частину виробленої електроенергії, виглядає абсурдною. Тим більше, якщо йдеться про такі річки як Черемош – оспівані у піснях та легендах. Територія Українських Карпат у межах ріки Черемош є осередком автентичної Гуцульщини чи не найбільш атракційною у туристично-рекреаційному аспекті територією України.
Сучасний турист при виборі маршруту відпочинку надає перевагу первинним непорушеним природним територіям. Після спорудження ряду міні-станцій втратиться природна недоторканість та естетична привабливість даної території. Це призведе до зменшення туристичного потенціалу та обмеження розвитку зеленого (екологічного) туризму, що спричинить економічне зубожіння населення цієї території.
Натомість, доволі привабливою є перспектива для підприємців-власників міні-ГЕС: якщо порахувати витрати на виробництво одного кіловата електроенергії й не враховувати перелічених вище негативних соціально-економічних наслідків для регіону, то гідроенергетика й справді є одним із найдешевших способів виробництва енергії. Продаватимуть цю енергію в мережу не просто за ринковою ціною, а за ЗЕЛЕНИМ ТАРИФОМ, який у кілька разів перевищує вартість одного кіловата для держави. Тож зрозуміло, чому десятки інвесторів кинулися отримувати дозволи, завозити труби й замірювати землю під майбутні електростанції в Карпатах, створюючи чергову зону екологічної біди.
Львівська обласна організація Спілки офіцерів України вважає, що при прийнятті таких доленосних рішень потрібно керуватись національними інтересами України, українського народу, насамперед людей, які мешкають в Карпатах - нащадків тих, хто їх освоював, для кого Карпати - категорія сакральна, а не інтересами тих, для кого річка - це тільки ресурс і головне - це заробити гроші. Прибуток від цього матимуть не місцеві громади, а приватні власники міні-ГЕС.
Враховуючи економічні, соціальні та природоохоронні проблеми, що виникнуть в результаті побудови станцій, на думку вчених, недоцільно споруджувати каскад міні-ГЕС. Тому що загрози, які виникають для водної екосистеми (нерест риб, погіршення якості вод), та соціально-економічного розвитку регіону, зокрема в сфері туризму та рекреації є більшими, ніж переваги від альтернативної енергетики. Значення та ціна чистої, якісної води у світі тільки зростатиме, а тому важко переоціннити значення карпатських рік для здоров'я нації. Ці проблеми екологічної безпеки доцільно винести на розгляд української громади.

Тому ми вимагаємо:

-негайно зупинити будівництво міні гідроелектростанцій у Карпатському регіоні;
-провести громадські обговорення щодо можливого заподіяння цим будівництвом шкоди здоров’ю людей, навколишньому природньому середовищу та прогнозу розвитку екологічної й соціально-економічної ситуації в регіоні;
-якнайширше залучити до таких обговорень науковців, екологів, представників громадських організацій, засобів масової інформації, депутатів усіх рівнів та мешканців тих населених пунктів, де має здійснюватись будівництво;
- депутатам прозвітувати перед виборцями , що ними особисто зроблено з питань екологічної безпеки регіону.

За цими діями оцінити їх роботу.

Ухвалено на засіданні Проводу Львівської обласної організації Спілки офіцерів України

Голова Львівської обласної організації
Спілки офіцерів України,
член Ценрального Проводу
полковник П.Костюк




: 591 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар


Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz