Офіційні сайти відомств




» 2011 » Липень » 13 » ЗНАТИ МОРСЬКУ ІСТОРІЮ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ!
09:16
ЗНАТИ МОРСЬКУ ІСТОРІЮ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ!
6 липня 2011 року в Українському культурно-інформаційному центрі в Севастополі відбулась презентація нової книги дослідника історії заслуженого журналіста України, капітана 1 рангу запасу Мирослава Мамчака "Чорноморський флот у боротьбі за незалежність України (1917–1921 рр.)”. На обкладинці зображена фотографія маніфестації у Севастополі на честь проголошення Української Народної Республіки 25 листопада 1917 р., що свідчить про безперервність української історії в нашому місті. Дослідження автор присвятив пам’яті екіпажу ескадреного міноносця "Завидний”, який першим підняв Український національний прапор над Чорним морем.

Книга ілюстрована великою кількістю історичних фотографій, подано реєстр кораблів Українського державного флоту України (1917–1921 рр.) та доповнена матеріалом "Мартиролог офіцерів і урядовців Українського державного флоту (1917–1921 рр.)”, у якому зібрані дані про 143 особи. Під час роботи над книгою автором використано 50 архівних джерел та досліджень. Він висловив подяку Андрію Лубенцю за конструктивні поради.

Мирослав Мамчак у передмові стверджує, що "українські моряки позбавлені знань про боротьбу старших поколінь українців за національний флот і Чорне море”. Очевидно, що цю історію необхідно знати не лише морякам, а й слухачам академії, ліцеїстам та широким колам суспільства. Знати прізвища попередників, які залишаться в історії, незважаючи на замовчування та шалену пропаганду.

Автор описав ключові моменти, які стосуються досліджуваної теми – будівництво Українського державного флоту УНР з травня 1917 по квітень 1918 рр., руйнування флоту УНР, більшовицькі репресії, відновлення Державного флоту УНР в Одесі, розвиток ситуації в Криму і в Севастополі німецьку політику стосовно Криму і флоту, державний флот Української Держави з травня 1918 по грудень 1918 р., німецько-український флот в Севастополі, флот Української Держави в Одесі та Миколаєві, зраду Українського державного Флоту та відродження його Директорією УНР, поразку у боротьбі і причини загибелі флоту.

"У англійців є популярним прислів’я: "Флот існує, тому багато чого не трапилося”. Ми ж, українці, мусимо з гіркотою визнати, що у період, коли у нас флоту не існувало, трапилося дуже багато жахливих речей.
Пам’ятаймо історію, бо вона має властивість повторятися”, – закликає читачів автор, завершуючи дослідження.

На презентації були присутні журналісти центральних та севастопольських ЗМІ. Була тепла атмосфера дружнього спілкування. Чомусь, як по команді, не прийшли проросійські журналісти, хоча і були запрошені. Мабуть, бережуть своїх читачів від інформаційного стресу.

Мирослав Мамчак з 2005 року у Снятинському видавництві "ПрутПринт” вже видав кілька книг: "Флотоводці України. Історичні нариси, хронологія походів”, "Україна: шлях до моря. Історія Українського флоту”, "Траверзом історії. Нариси, вірші, бувальщини, притчі”, збірку гумористичних нарисів і віршів "Ой було на флоті, було…”, "Військово-морська символіка України”, "Тарас Шевченко і флот”. Цей історичний нарис побачив світ у Севастополі.

Ближчим часом нове дослідження, як і попередні книги, можна буде прочитати на порталі "Українське життя в Севастополi” в бібліотеці ім. Марії Фішер-Слиж за адресою http://ukrlife.org/main/library.html .

Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ

http://ukrlife.org/

: 602 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz