Офіційні сайти відомств




» 2009 » Листопад » 30 » Збройні Сили України у День пам’яті жертв голодоморів
19:08
Збройні Сили України у День пам’яті жертв голодоморів

28 листопада, у День пам’яті жертв голодоморів, у з’єднаннях та військових частинах Збройних Сил України відбулися жалобні заходи.

Так, в усіх військових гарнізонах від Одеси до Керчі на кораблях та у частинах берегових частинах Військово-Морських Сил ЗС України було приспущено Державні й Військово-морські прапори.

– Ми не повинні забути мільйони дітей, жінок, чоловіків, які були знищені кривавим комуністичним режимом, – наголосив командувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Ігор Тенюх, виступаючи у Севастополі на загальноміському мітингу-реквіємі, присвяченому Дню пам’яті жертв голодоморів. – Ті, хто хотів побудувати так зване "світле майбутнє”, поклали у могили мільйони людей. Ми не допустимо повторення цієї трагедії у майбутньому.

Мітингом-реквіємом, присвяченим Дню пам’яті жертв голодоморів, розпочалися у військах берегової оборони Військово-Морських Сил ЗС України заходи в рамках Всеукраїнської акції "Запали свічку пам’яті”.

О 9-й ранку на плацу окремої берегової артилерійської групи Центру військ берегової оборони Військово-Морських Сил ЗС України жалобну панахиду за участю військовослужбовців Сімферопольського гарнізону відслужив керівник відділу взаємодії з військовими формуваннями Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ ієрей Димитрій Кротков.

За словами священика, Українська Православна Церква разом з українським народом поминає загиблих у страшні роки голодоморів і закликає зберігати пам’ять про ті страшні події у серцях як нагадування неприпустимості повторення лихоліття. 

О 16-й годині особовий склад вітчизняного військового флоту хвилиною мовчання та запаленням свічок вшанував пам’ять жертв загиблих від голоду. У цей час військовослужбовці та члени їхніх родин стояли, тримаючи в руках запалені свічки, шануючи пам’ять жертв голодоморів в Україні.

Слід зазначити, що напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів в усіх підрозділах флоту відбулися інформаційно-пропагандистські заходи, зокрема, години культурно-освітньої роботи, демонстрації документальних фільмів та прослуховування радіопрограм про події, пов’язані з голодоморами в Україні тощо. Вони були спрямовані на виховання у військових моряків поваги до історичного минулого своєї Батьківщини.

Також у бібліотеках і клубах військових частин, гарнізонних Будинках офіцерів Військово-Морських Сил ЗС України були організовані книжкові виставки, присвячені вшануванню пам’яті жертв голодоморів.

У частинах та установах Івано-Франківського гарнізону в рамках Всеукраїнської акції пам’яті жертв голодоморів "Запали свічку пам’яті” з самого ранку були приспущені Державні прапори, а о 16-й годині після Всеукраїнської хвилини мовчання у вікнах казарм, вартових приміщень та кімнат чергових запалали свічки.

– Ще напередодні в усіх наших підрозділах були проведені Дні інформування та лекції з гуманітарної підготовки, в яких розповідалось про жахіття голодоморів на території нашої держави, – розповів заступник командира дислокованої на Івано-Франківщині бригади тактичної авіації підполковник Олександр Кухарук. – У багатьох солдатів строкової служби, особливо тих, хто прийшов до нас зі східної України, ці лекції викликали чималий інтерес.

Військовослужбовці гарнізону також взяли участь у міському громадському вічі та молитві, які відбулися у суботу в Івано-Франківську.

Військовослужбовці Дніпропетровського гарнізону та члени їх сімей, демонструючи єдність з українським народом, взяли участь у жалобних, просвітницьких, мистецьких та соціальних заходах зі вшанування пам’яті жертв голодоморів та приєдналися до Всеукраїнської акції "Запали свічку пам’яті”.

Зокрема, зранку у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви відбувся поминальний молебень "В ім’я пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій”. Молебень відслужив настоятель Свято-Троїцького кафедрального собору Дніпропетровської єпархії УПЦ отець Володимир.

Після поминального молебну на площі перед Меморіалом жертвам політичних репресій та Голодомору в Дніпропетровській області на 9-му кілометрі Запорізького шосе за участю керівників області та міста, представників громадських організацій, військовослужбовців, молоді, духовенства та свідків тих страшних подій відбувся мітинг-реквієм з нагоди вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні.

– Сьогодні вся Україна вшановує пам’ять безвинно загиблих людей. Ті, хто закатував мільйони українців робили це, щоб зламати український дух, знищити українську ментальність. Багато років ці факти були приховані, але сьогодні ми не лише знаємо про них, але й свідомо вшановуємо пам’ять про ті трагічні події, – відзначив у своїй промові голова Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар. – Ці події були штучними, але сьогодні ми йдемо у майбутнє з їх усвідомленням. І те, що ми пам’ятаємо ці факти, дає нам стимул, щоб вони не повторилися ніколи, – додав Віктор Бондар.

Після промов високопосадовців присутні поклали траурні вінки до Меморіалу жертвам політичних репресій та Голодомору в Дніпропетровській області. Далі жалобну панахиду в пам’ять жертв голодоморів в Україні відслужив керуючий Дніпропетровською єпархією УПЦ Київського патріархату єпископ Дніпропетровський і Павлоградський Сімеон.

Там же, на площі перед Меморіалом, тривала трансляція звернення Президента України Віктора Ющенка до українського народу з нагоди вшанування пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій.

Потім, шануючи пам’ять загиблих від голоду у 30-х роках минулого століття, було оголошено хвилину мовчання. Після чого відбулася Всеукраїнська акція "Запали свічку пам’яті”.

Також цього дня у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету відбувся концерт-реквієм, присвячений вшануванню пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Прес-служба МОУ



: 929 | : Петро_ЛИСЕНКО | : голодомор | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz