Офіційні сайти відомств




» 2009 » Жовтень » 8 » В Києві відбувся Круглий стіл на тему: «Проблеми базування Чорноморського Флоту РФ в Україні: український погляд»
16:13
В Києві відбувся Круглий стіл на тему: «Проблеми базування Чорноморського Флоту РФ в Україні: український погляд»
8 жовтня в Центрі національного відродження відбувся Круглий стіл на тему: «Проблеми базування Чорноморського Флоту Російської Федерації в Україні: український погляд», що проходив в рамках Програми експертного обговорення «Національна безпека: український погляд».

Організаторами заходу виступили Українська Інформаційна Служба та Інститут Національного Державознавства

Експертами на Круглому столі були кандидат філософських наук, доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Ігор Лосєв, президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов, політолог Володимир Цибулько, екс-секретар парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Манчуленко, наглядач маяку «Сарич» Юрій Лещенко, віце-адмірал ВМС України Борис Кожин, заступник Голови Спілки офіцерів України Євген Лупаков, директор Агентства стратегічних досліджень Дмитро Панько та керівник Української Інформаційної Служби Андрій Левус.

Модератором заходу виступив Михайло Ратушний, Голова правління Інституту Національного Державознавства.

На Круглому столі було обговорено військово-правовий аспект проблеми базування ЧФ в Севастополі, майнові суперечки сторін, інформаційна, освітня та культурна присутність РФ в Криму. Також була дана експертна оцінка позицій кандидатів в Президенти України щодо проблем базування Чорноморського Флоту РФ в Україні.

Зокрема, Борис Кожин, Георгій Манчуленко, Євген Лупаков та Вадим Гречанінов приділили увагу військовому аспекту проблеми. За словами Є.Лупакова, базування ЧФ Росії в Криму несе пряму загрозу національній безпеці України, тому ні про яку пролонгацію Угоди про базування російського флоту не може бути і мови й вже зараз варто вести з Росією активний діалог про виведення своїх військових кораблів з Севастополя. Цю тезу було підтримано й рештою учасників Круглого столу. Так, наглядач маяку «Сарич» Юрій Лещенко повідомив, що між Україною і Росією немає жодних угод про оренду об’єктів і земельних ділянок російською стороною в Криму, а ті угоди, які є по флоту, російською стороною або не виконуються зовсім, або виконуються вибірково. Крім того, за словами Ю.Лещенка, Росія не хоче і чути про підняття ціни за оренду військових баз.

«Попри все, Росія використовує свою присутність в Криму задля активної русифікації населення та поширення сепаратизму», - наголошує кандидат філософських наук, доцент НАУКМА Ігор Лосєв. «Росія дуже добре використовує свою військову присутність в Севастополі аби перетягнути населення міста на свій бік, для цього відкриваються численні культурні товариства, навчальні заклади, а українська влада між тим не може дати адекватної відповіді в ситуації, що склалася», - підсумовує гуманітарний аспект проблеми політолог Володимир Цибулько.

Учасники Круглого столу в своїх виступах неодноразово апелювали до бездіяльності центральної влади. Було наведено приклади і відвертого шкідництва чиновників з Києва. Так, віце-адмірал Борис Кожин повідомив, що за наказом Першого Віце-прем’єра України Олександра Турчинова було закрито єдине україномовне видання в Севастополі «Флот України».

Логічним підсумком аналізу дій і позицій української влади стала доповідь Директора Агентства стратегічних досліджень Дмитра Панька, який детально зупинився на позиціях щодо питання ЧФ Росії основних претендентів на посаду Президента України. «З усіх головних претендентів на найвищий державний пост, а це – Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович, Володимир Литвин, Арсеній Яценюк та Петро Симоненко, - лише троє мають чітку позицію. Це діючий Президент, який стоїть на державницьких засадах в цьому питання, а також П. Симоненко і В.Литвин, які навпаки висловлюють думки, вигідні російському керівництву. Решта кандидатів у цьому питанні відзначаються непослідовністю, зміною позицій або ж намагаються взагалі відмовчуватися з даної проблематики»,- підкреслив Директор АСД.

Українська Інформаційна Служба

фоторепортаж




: 879 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz