Офіційні сайти відомств




» 2013 » Серпень » 21 » У столиці України освятили головний храм греко-католиків
12:32
У столиці України освятили головний храм греко-католиків
Спілка офіцерів України на чолі з головою СОУ Народним депутатом України ІІ скликання капітаном І рангу Євгеном ЛУПАКОВИМ взяла участь в святкуванні 1025-ліття Хрещення Руси-України та освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви. 

Святинею святинь понад шести мільйонів греко-католиків світу, резиденцією їх ієрархів відтепер є Патріарший собор Воскресіння Христового у Києві. Цей величний храм, що перейняв естафету осідку УГКЦ від Собору Святого Юра у Львові, освятили у неділю у присутності понад 18 тисяч прочан (у тому числі із Канади, Бразилії, США, Аргентини, Австралії, Великої Британії, Німеччини, Італії, Казахстану, Росії, Білорусі). Освячення храму ознаменувало національний масштаб УГКЦ. Подію приурочили до 1025-річчя Хрещення Руси-України. 


Урочистості розпочалися у суботу молебнем на Володимирській гірці, який відслужив глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук). Того ж дня собор Воскресіння Христового освятили ззовні, а наступного дня – коли відбулася багатотисячна хода вірних УГКЦ і Архієрейська літургія, освяченою Дніпровою водою було окроплено інтер’єр храму. Оскільки вмістити всіх охочих побачити цю церемонію собор не міг, дійство транслювали по телебаченню, а також на двох великих моніторах біля храму. В очікуванні головної події під стінами храму багато прочан сповідалися і причащалися у священиків. Серед присутніх на освяченні були і представники Львіської обласної організації Спілки офіцерів України. 

Знакове для вірних УГКЦ дійство супроводжувалося іншими святковими заходами. У Національному палаці мистецтв «Україна» відбулася Урочиста академія. 

Учасники і гості святкувань мали змогу переглянути тематичні виставки «Патріарх Йосиф Сліпий», «Папа і Україна», які привезли зі Львова працівники Львівського музею історії релігії Руслана Бубряк, Тамара Матвеєва, Наталя Матлашенко.Серед їх експонатів привернули увагу сорочка, тюремна подушка Йосифа Сліпого з його сибірського заслання. Обидві виставки експонували у криптах Собору. 
Прочани, які прибули на освячення головного собору УГКЦ, відвідали просвітницький форум «Християнські цінності в освіті. Виклики і перспективи», концерти духовної музики. 


Кульмінацією святкувань стала літургія, в якій взяли участь до 700 священиків, більш як півсотні єпископів. На свято прийшли не тільки представники греко-католицької, а й інших конфесій. 

Патріарший собор Воскресіння Христового будували упродовж 11 років. Рішення про його спорудження на початку 2002-го ухвалив Синод УГКЦ. Відтоді почався збір коштів на цю народну будову. Внески від парафіян надходять досі. 

Розпочали будувати храм 9 вересня 2002 року. 27 жовтня того року освятили його наріжний камінь. Через три роки встановили п’ять хрестів на куполах. В їх освяченні взяли участь єпископи з чотирьох континентів світу. Перше богослужіння у храмі відправлено 19 січня 

2006 року на свято Богоявлення Господнього. Оскільки сам храм ще не був готовий, служба відбулася у підвальній частині собору. 27 березня 2011 року собор був відкритий церемонією інтронізації Верховного архієпископа Святослава (Шевчука)… 

Патріарший собор Воскресіння Христового вирізняється своїм незвичним виглядом, особливо вражаюче він виглядає вночі. Спроектував його народний архітектор України, виходець з Рівенщини Микола Левчук. Собор займає площу 1,72 гектара, його будівельний об’єм – декілька тис. кубометрів. У храмі уміщується півтори тисячі осіб. На тему побудови собору студія АРТ-Відео зняла анімаційний фільм, який покликаний популяризувати українські святині… 

Вітання з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі і освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового надіслав Главі УГКЦ Папа Римський Франциск. 


Автором проекту Собору Воскресіння Христового є вихідець із Рівенщини Микола Левчук. 



: 1121 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz