Офіційні сайти відомств




» 2013 » Серпень » 23 » У Канаді більше чути українську, аніж у Києві, – голова Європейського конгресу українців (ЄКУ)
22:16
У Канаді більше чути українську, аніж у Києві, – голова Європейського конгресу українців (ЄКУ)
Парадокс української діаспори полягає в тому, що вона може більше вплинути на свої держави, аніж на Україну. Відсутність цими днями на Світовому конгресі українців у Львові центральних ЗМІ – це не випадковість. Роздумами про все це і не тільки з нами ділилась перший заступник президента Світового конгресу українців, голова Європейського конгресу українців (ЄКУ), голова Товариства Української культури в Угорщині Ярослава Хортяні. 

– Які у Вас очікування від з’їзду? 

– Ми б дуже хотіли, щоб нас почула вся Україна, а не лише Львів. Однак, я впевнена, що на нашому Конгресі не буде центральних телеканалів, які б висвітлювали наш з’їзд на державному рівні – з цього приводу мені дуже прикро. Але чого можна очікувати від наших ЗМІ, які перебувають не в українських руках? 

– Розкажіть, будь ласка, про питання, які порушуватиме Конгрес… 

– У першу чергу – це звітно-виборчий з’їзд, що проходить кожних п’ять років. Ми обиратимемо нову управу та нову екзикутиву Конгресу, як нам це доводиться зробити згідно зі статутом. Ми запланували три круглих столи: про євроінтеграцію України, про світове українство та про вшанування 80-х роковин Голодомору. 

У нас будуть доповіді представників наших громад у своїх країнах за свою діяльність упродовж останніх п’яти років. Таким чином ми намагатимемось окреслити для себе проблеми нашої діаспори та знайти шляхи їх вирішення. В перше чергу – це стосується наших громад у Російській Федерації, де наші організації є розпущеними, а нових не хочуть реєструвати. 

Також важливим питанням на Конгресі стало обговорення підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке заплановано на листопад цього року. Це дуже важливо, і ми на цьому наголошуємо. Ми багато зробили для підписання цієї угоди. Зокрема, президент Конгресу Євген Чолій більше зустрічався у цих питаннях із представниками Євросоюзу, аніж Прем’єр-міністр України чи сам Президент Янукович. 

– Наскільки впливовою є діаспора у своїх країнах? Наскільки вона може впливати на свої уряди? 

– Я об’їздила дуже багато наших громад і ми мали зустрічі з найвищими керівниками держав: прем’єрами, президентами. До прикладу, у нас в Угорщині нещодавно був танцювальний ансамбль «Барвінок» з Канади, який мав два виступи. І патронат концертів взяв на себе міністр юстиції. Цікаво, чи взяв би міністр України під свій патронат таку справу? Про що це говорить? Що ми маємо велике лобі у світі. 

Ми можемо лобіювати у світі європейські прагнення України, але ми не можемо затягнути її у Євросоюз насильно. Хоча, мені пригадуються слова покійного міністра закордонних справ Польщі Броніслава Геремеки, який свого часу казав мені: «Ми настільки зацікавлені бачити Україну у Євросоюзі, що ми будемо тягнути її на плечах – хоче вона цього чи ні». Десь так сьогодні діє і українська діаспора. 

Ми є європейським народом і ми повинні бути у Європі. Спитайте про це у тієї частини українців, які відвідали Старий континент. Європа – це найперше гра за правилами, а в Україні все хаотично, тому такий безлад. 

– Чи співпрацює діаспора з українською владою? 

– У нас певний парадокс – діаспора швидше може достукатись до сердець очільників наших країн, аніж до українських. Але у цьому немає нічого дивного. Як ми можемо знайти спільну мову з Прем’єр-міністром України, який навіть не розмовляє українською мовою? 

– До Східноєвропейського саміту, під час якого вирішуватиметься питання підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, залишилось три місяці. На Вашу думку, що потрібно зробити Україні для підписання цієї угоди? 

– Виконати умови, які ставить Євросоюз. Україні потрібно ще внести поправки до певних законів, які не відповідають європейським зразкам. Однак, у першу Чергу, перепоною для України на шляху до Євросоюзу є політичні в’язні, зокрема Юлія Тимошенко. Якщо її звинувачують у неправильності прийнятті політичного рішення, то за це вона повинна була відповідати перед своїми виборцями. За такою самою логікою можна пересадити всіх учасників Харківських угод. 

– Багато української молоді зараз виїжджає за кордон. Чи включаються ці люди у діяльність діаспорних організацій? 

– Звісно, є такі, які бачить лише свої меркантильні інтереси. Однак, більшість української молоді включається у нашу діяльність. До того ж вони дуже радіють, коли бачать нашу громаду і розуміють, що вони не залишились самотніми. 

– Наскільки діаспора зберегла свою ідентичність? 

– У нас навіть шосте та сьоме покоління розмовляє українською мовою. Знаєте, я у Канаді в Торонто більше чула українську мову, аніж у Києві. Ви питаєте, чи ми збереглись? А я можу задати зустрічне питання: де збереглось українство на тій частині України, яка колись належала до Росії? 

Скажу чесно – я почуваюсь українкою у Львові, у Тернополі, але я б хотіла почуватись українкою і в Києві чи Луганську. Але там більшість розмовляє російською, тому у мене складається враження, що я за кордоном. Коли я цього року була у Києві, не могла знайти жодної україномовної іграшки у магазині. Це мене настільки прибило, що я їхала додому і плакала, і хотіла назад в Угорщину, хоча це моя друга країна. 

– Як ви ставитесь до ідеї повернення українців на свої землі? Як, наприклад, це робить Ізраїль. 

– Дуже позитивно. І я б навіть заохочувала всіх інших. Зараз українці з Європи хочуть повертатися додому. Вони розуміють, що і в Україні можна займатись тим же бізнесом. Однак, повертаючись до вищесказаного, в Україні немає єдиних правил гри, немає демократії, приватна власність є незахищеною. 

Також для повернення українців потрібно створити фонд підтримки репатріації українців на своїх землі. 

– Які здобутки діаспори для України Ви б виокремили? 

– Як тільки було проголошено Незалежність – ми матеріально допомогли громадським організаціям, лікарням, старечим будинкам, брали дітей у літні табори. 

Сьогодні ми активно розвиваємо бізнес-клуби між Україною і тими державами, де ми є представлені. До прикладу, такі вже є між українськими і угорськими та хорватським бізнесменами. Це дає можливість привести в Україну інвестиції. 

Однак, в основному, діяльність діаспори спрямована на формування позитивного іміджу України, адже у світі проти нас ведеться велика інформаційна війна. Зокрема, з боку Росії, яка намагається довести світові, що Україна – це якесь непорозуміння. Наш східний сусід всіма можливими методами пхає палиці в колеса на шляху України до Євросоюзу. Діаспора ж намагається довести своїм урядам, що Україна гідна бути в Євросоюзі. 

– Чим Україна може допомогти діаспорі? 

– Найголовніше – ми хочемо чітко створити спільний фонд діаспори та України, щоб разом фінансувати та робити якісь проекти як в Україні, так і за кордоном. 

Також Україна повинна захищати свою діаспору в інших країнах, як цього зараз потребують українці Росії. Із власного досвіду скажу, що в Угорщині не дуже бачимо цей захист. Коли за допомогою певних агентурних кіл була спроба знищити нашу діаспору, то на наш захист став Світовий конгрес українців, а не Україна. 

Михайло Галущак, для ІА ZIK

: 1091 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz