Офіційні сайти відомств




» 2010 » Червень » 23 » СОУ пропонує, щоб "Захист Вітчизни" тривав не менше 140 годин, навчали йому не тільки учнів 10-11 класів та був погоджений з МОУ (звернення)
19:03
СОУ пропонує, щоб "Захист Вітчизни" тривав не менше 140 годин, навчали йому не тільки учнів 10-11 класів та був погоджений з МОУ (звернення)
ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ
ВЕРХОВНОМУ ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧУ
ЗБРОЙНИМИ СИЛАМИ УКРАЇНИ
В. Ф. ЯНУКОВИЧУ

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРОВІ УКРАЇНИ
М.АЗАРОВУ


копія МІНІСТРУ ОБОРОНИ УКРАЇНИ
М.ЄЖЕЛЮ

копія НАЧАЛЬНИКУ ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ - ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧУ ЗБРОЙНИМИ СИЛАМИ УКРАЇНИ - ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТУ Г. ПЕДЧЕНКУ

Про допризовну підготовку
(Захист Вітчизни)

   

   Відповідно до ст. 65 Конституції України, Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», захист Вітчизни є обов’язком громадян України. Згідно Указу Президента України від 25.10.2002 р. №948/2002 «Про Концепцію допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді», Постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.200 р.№1770 «Про положення про допризовну підготовку» та Державного стандарту базової і повної середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 року №24, передбачений шкільний предмет «Захист Вітчизни», який спрямований на теоретичну, практичну, фізичну та психологічну підготовку учнівської (студентської) молоді до виконання нею конституційного обов’язку, пов’язаного із захистом Батьківщини. 

    Виходячи з вимог нормативно-правових актів, значно зростає роль військової підготовки в загальноосвітньому навчальному закладі, як єдиного курсу, що безпосередньо (і в більшості випадків один раз у житті) дає учневі (студенту) знання, уміння і навички з теоретичної, практичної, фізичної та психологічної готовності до майбутньої військової діяльності, що пов’язана із захистом Батьківщини. Усе набуте в школі, а також патріотична свідомість, національна гідність, психологічна готовність визначатимуть рівень спроможності захисту Батьківщини громадянами України під час перебування їх у мобілізаційному резерві держави.

    Оскільки Збройні Сили України, інші військові формування переходять на комплектування громадянами України за контрактом, які мають лише повну загальну середню освіту, без проходження строкової служби, то предмет «Захист Вітчизни» є базовим з підготовки громадян України до проходження контрактної чи строкової служби, підготовки і накопичення мобілізаційних резервів держави.

     Разом з тим не дивлячись на те, що Указом Президента України від 25 жовтня 2002 року №948/2002 «Про Концепцію допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді» передбачено на курс допризовної підготовки (Захист Вітчизни) не менше як 140 годин, наказом Міністерства освіти і науки України від 21.01.2010 р. №24 «Про затвердження типової базисної структури навчальних планів для підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах» зазначений курс скорочений до 70 годин.

    Скорочення годин на допризовну підготовку (Захист Вітчизни) призведе до суттєвого зниження рівня підготовки молоді до захисту Батьківщини та різкого скорочення кадрів викладачів предмету «Захист Вітчизни».

     При цьому, необхідно зазначити, що у відповідності до ст. 9 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» Міністерство оборони України погоджує навчальну програму з допризовної підготовки (Захист Вітчизни) для професійно-технічних, загальноосвітніх та вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, якщо певний освітньо-кваліфікаційний рівень здобувається на основі базової середньої освіти. Більш того у відповідності з частиною 5 ст. 8 зазначеного закону контроль за організацію проведенням і результатами допризовної підготовки покладено на Міністерство оборони України.

    Однак, всупереч цих положень чинного законодавства, Міністерство освіти і науки України затвердило програму «Захист Вітчизни» для 10-11 кл., не враховуючи навчання учнів (студентів) у професійно-технічних та вищих навчальних закладах і не погодило її з Міністерством оборони України.

     На підставі наведеного керуючись ст. 19 Закону України «Про Демократичний цивільний контроль над воєнною організацією і правоохоронними органами держави» прошу Вашого особистого втручання у збільшення кількості годин на допризовну підготовку молоді України не менш ніж до 140 годин.

    З повагою

ГОЛОВА
СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ
НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
ІІ СКЛИКАННЯ
ПОЛКОВНИК В. БІЛОУС

23 червня 2010 року


Прес-служба СОУ


: 1094 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz