Офіційні сайти відомств




» 2010 » Вересень » 8 » Резолюція: проект концепції суспільного мовлення потребує конкретизації
09:06
Резолюція: проект концепції суспільного мовлення потребує конкретизації

Проект концепції суспільного мовлення потребує конкретизації і суттєвих уточнень. Про це йдеться в щойно оприлюдненій резолюції громадських слухань «Щодо оцінки концепції суспільного мовлення, розробленої Громадською гуманітарною радою при Президентові України», які було ініційовано рухом «Стоп цензурі!» і проведено 2 вересня 2010 року.

Текст резолюції друкуємо повністю.

Р Е З О Л Ю Ц І Я

громадських слухань «Щодо оцінки концепції суспільного мовлення, розробленої Громадською гуманітарною радою при Президентові України»

Учасники громадських слухань «Щодо оцінки концепції суспільного мовлення, розроблених Громадською гуманітарною радою при Президентові України», які відбулися 2 вересня 2010 р., вважають позитивним фактом те, що влада декларує своє бажання підтримати процес створення суспільного мовлення в Україні. Водночас ми звертаємо  увагу на наступне.

Запропонована концепція не є достатньо деталізованою та не дає можливості оцінити ефективність процедур та гарантій функціонування суспільного мовлення. Зокрема, пп. 5.2 Концепції, який стосується фінансування Національної суспільної телерадіокорпорації України, не містить конкретної  інформації про те, в яких пропорціях дане фінансування надходитиме з Державного бюджету України та від власної діяльності корпорації.

Також пп. 6.2 Концепції не містить вичерпного переліку категорій загальнонаціональних громадських організацій, які делегуватимуть членів до Наглядової ради НСТУ, а  механізм визначення єдиної кандидатури в Наглядову раду  одночасно від усіх категорій громадських організацій  не є  чітким та реалістичним. Механізми забезпечення незалежності членів Наглядової ради та відсутності в них конфлікту інтересів Концепцією не визначено.

Крім того, в назві Концепції фігурує лише слово «створення», але з її змісту випливає, що Концепція стосується й подальшого функціонування суспільного мовлення.

Наголошуємо, що для створення позитивних передумов роботи СМ України необхідно прийняти закони «Про доступ до інформації» №2763 та «Про посилення гарантій захисту слова та протидії цензурі» №№ 6447, 6447-1.

Враховуючи велику важливість суспільного мовлення як інституту демократичної держави та вищенаведені зауваження, учасники громадських слухань ухвалили:

1. Запропонувати Кабінету Міністрів України продовжити обговорення Концепції у регіонах із залученням широких кіл громадськості та експертного медійного середовища, членів громадських організацій, що працюють у сфері медіа, з метою її конкретизації. Громадськість має право доступу до інформації про шляхи створення, діяльність, кадрову політику, бюджет СМ тощо.

2. З метою забезпечення пріоритетності розвитку суспільного телерадіомовлення рекомендувати Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення провести комплексне дослідження ситуації в телерадіопросторі країни та внести необхідні зміни в План розвитку телерадіоінформаційного простору України.

3. Запропонувати Кабінету Міністрів України враховувати попередні нормотворчі напрацювання неурядових організацій та парламенту у сфері суспільного мовлення, зокрема:

- законопроект, який розглядався ВР України в 2005 р. (проект Закону про внесення змін та доповнень до Закону України «Про систему суспільного телебачення і радіомовлення України», реєстраційний номер 7539);

- законопроект, розроблений у Національній комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі (про внесення змін до Закону України «Про систему суспільного телебачення і радіомовлення України» (нова редакція));

- законопроект №4198, зареєстрований у ВР України у 2008 році;

- проект засад редакційної політики інформаційних редакцій суспільного громадського мовлення України (підготовлених робочою групою з розробки редакційних принципів суспільних телерадіомовників в рамках коаліції громадських організацій «Суспільне мовлення» (за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»));

- концепції СМ, відібрані Секретаріатом Президента України під час відкритого конкурсу 2005 року;

- концепцію СМ України, представлену Центром суспільних медіа та «Інтерньюз-Україна»;

- директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та рекомендації Ради Європи.

Учасники громадських слухань вважають неприйнятним створення суспільного мовлення без урахування наступних позицій:

- у наглядовому органі має бути гарантоване представництво громадських організацій;

- модель фінансування має виключати можливість будь-якого втручання державних органів, навіть у разі фінансування з державного бюджету;

- фінансування має бути гарантованим та достатнім для забезпечення головних програмних цілей суспільного мовника;

- менеджмент суспільного мовлення має бути гарантовано захищеним від політичного тиску та іншого втручання;

- громадськість має гарантований доступ до інформації про принципи діяльності суспільного мовника, кадрову політику та бюджет.

м. Київ, 2 вересня 2010 року

Телекритика




: 775 | : PORTAL_SOU | : 0.0/0
: 1
1 галата владислав  
0


[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz