Офіційні сайти відомств




» 2013 » Квітень » 9 » Про заходи Спілки офіцерів України з відзначення 21-ої річниці з початку відродження ВМСУ. Повідомлення прес-служби СОУ (фото)
21:42
Про заходи Спілки офіцерів України з відзначення 21-ої річниці з початку відродження ВМСУ. Повідомлення прес-служби СОУ (фото)
5 квітня 2013р. виповнилося 21 рік з дня виходу Указу Президента України №209 від 5 квітня 1992 року "Про невідкладні заходи по будівництву Збройних Сил України” другим пунктом якого було сформувати Військово-Морські Сили України на базі сил Чорноморського Флоту, дислокованих на території України. 
Указом Президента України №210 від 6 квітня 1992 року "Про командувача Військово-Морських Сил України” Командувачем ВМС було призначено контр-адмірала Бориса Кожина. 
Ці укази вийшли після того, як 4 квітня 1992 року 24 делегати ІІІ-го з’їзду "Спілки офіцерів України” від Севастополя побували на прийомі у Заступника Голови Верховної Ради України В.Дурдинця та зустрілися з Міністром Оборони України К.Морозовим. Офіцери Спілки взяли на себе дуже відповідальні завдання. Найголовніше з них, це відродження національного військово-морського флоту. Багато хто з офіцерів проявили при цьому не тільки патріотизм, але й мужність. Вони і зараз залишаються вірними високим національним ідеалам, відданими борцями за процвітання України і надійною опорою Військово-Морських Сил Збройних Сил України. 
З нагоди 21-ї річниці виходу указу Президента України №209 від 05.04.1992(День відродження Військово-морських Сил України) та №210 від 06.04.1994 в Севастополі, як і кожного року, пройшли урочисті заходи: 

5 квітня оголошено святковим днем для особового складу ВМСУ. 
О 08.00. на кораблях та в частинах ВМС ЗС України відбулися святкові шикування та урочисте підняття військово-морських прапорів та прапорів розцвічування з запрошенням на церемонію членів Організаційної групи, перших командирів та ветеранів військових частин. З вітальним словом до екіпажу першого новозбудованого корабля ВМСУ КУ «Славутич» звернулися також член делегації Виконкому СОУ, Герой України, народний депутат України більшості скликань Степан Ількович Хмара та Голова СОУ капітан 1 рангу Євген Лупаков. 
Члени Виконкому СОУ побували на кораблі управління «Славутич» та флагмані національного флоту фрегаті ВМСУ «Гетьман Сагайдачний», для них були проведені екскурсії по кораблях, показано приготування кораблів до бою і походу. Члени Виконкому мали можливість особисто вручили для бібліотек кораблів набори книг і плакатів від СОУ та товариства «Просвіта», пам’ятні знаки екіпажу корабля. 
На території штабу ВМСУ під керівництвом Командувача ВМСУ віце-адмірала Іл’їна Юрія Івановича членами Організаційної групи ВМСУ та ветеранами ВМСУ проведено урочисте покладання квітів до пам’ятника нашому Пророку Т.Г.Шевченку та до Пам’ятної стели з іменами офіцерів організаційної групи і з іменами делегатів ІІІ-го з’їзду "Спілки офіцерів України”, проходження роти почесної варти та фотографування на пам’ять. 











З 15.00 проведені урочисті збори особового складу та ветеранів ВМС в клубі штабу ВМСУ з запрошенням попередніх Командувачів ВМС ЗС України. З вітальними доповідями виступили Командувач ВМСУ віце-адмірал Іл’їн Юрій Іванович, перший Командувач ВМСУ віце-адмірал Кожин Борис Борисович, представник Севастопільської адміністрації Петро Кудряшов та інші. Командувач ВМС ЗС України своїм наказом відзначив членів Організаційної групи, які і до сьогоднішнього дня активно співпрацюють з національним флотом та почесних гостей які причетні до цієї дати. Учасники зборів отримали також нагороди і від першого Командувача ВМСУ віце-адмірала Кожина Бориса Борисовича та Севастопільської адміністрації. 
Після урочистих зборів артисти ЦВММ ВМС ЗС України дали чудовий концерт. 





Завершився перший святковий день дружньою вечерею в чудово оформленому в українському стилі кафе "Подвір’я”. 

06 квітня проведено спільний молебень, урочистий мітинг та покладання квітів до пам’ятника Петру Сагайдачному з проходженням Почесної варти ВМСУ. 
Варто відмітити, що в спільному молебні вперше за 21 рік святкування поруч із священиком УГКЦ брав участь і священик московського патріархату. 
Поруч з молодими моряками ВМСУ у святкуванні брали участь і Севастопільські пластуни та курсанти школи моряків. 
















А опісля – традиційний автопробіг з державними, військово-морськими та прапорами СОУ від пам’ятнику Петру Сагайдачному до площі П.С. Нахімова з проведенням мітингу біля Знаку "10 років ВМС ЗС України”. 
Вперше, під час автопробігу, на «Цвинтарі комунарів» біля його могили, проведено вшанування учасника бойових дій за визволення Севастополя, командира-катерника, Героя радянського союзу, члена Спілки офіцерів України віце-адмірала Володимира Степановича Пилипенка, який доклав багато зусиль по національно-патріотичному вихованню української молоді, відродженню ВМСУ. Прийнято рішення проводити такі вшанування щорічно, а святкування Дня Перемоги в Другій світовій війні національно-патріотичними силами Севастополя віднині теж розпочинати з вшанування Героя. 












Учасники автопробігу – члени Севастопільської організації СОУ, яка і започаткувала ці автопробіги, Організаційної групи ВМСУ, члени Виконкому СОУ та представники областей України. 
Оголошене штормове попередження трохи змінило наші плани – до Севастопільської бухти не зміг перейти катер ВМСУ «Іллічівськ», а тому не всі учасники урочистостей змогли взяти безпосередню участь в покладанні вінка, з гостинно наданого нам цивільними севастопільцями катера, на воду на зовнішньому рейді Головної бази куди московські окупанти скинули тисячі трупів закатованих офіцерів, які підняли на кораблях ЧФ прапори України в 1918 році, патріотів-українців та російської і кримсько-татарської інтелігенції, які не встигли евакуюватися тоді з Севастополя… 



Всі інші спостерігали за цим церемоніалом з пірса музею ВМС ЗС України на Михайлівському Равеліні. 
Для учасників святкування була організована безкоштовна екскурсія музеєм, а в одному із залів музею члени Виконкому СОУ та Севастопільської організації СОУ, офіцери ВМСУ за участю представників Командування ВМС ЗС України провели Круглий стіл на тему: "Історія створення та сучасні проблеми реформування і розвитку ВМС ЗС України”. 








Адміністрації музею Виконкомом СОУ, Першим Командувачем ВМС ЗС України та ветеранами ВМС ЗС України вручені журнали «Воєнна історія», сувеніри та нові експонати. 


Фото Олега ГОЛУБЄВА (Севастопольська СОУ), 
Віталія КВІТКИ (Олександрійська СОУ). 



: 685 | : PORTAL_SOU | : 5.0/3
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz