Офіційні сайти відомств




» 2009 » Листопад » 13 » Президент звернувся до Голови ВР щодо ситуації з фінансуванням Збройних Сил
18:52
Президент звернувся до Голови ВР щодо ситуації з фінансуванням Збройних Сил

З огляду на наявність кризових явищ в оборонній сфері Президент України Віктор Ющенко звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з пропозицією на найближчому засіданні парламенту заслухати звіт Прем’єр-міністра України щодо стану фінансового забезпечення Збройних Сил у 2009 році та формування видатків на оборону на наступний рік.

Глава держави занепокоєний ситуацією, що склалася на сьогодні у Збройних Силах України щодо спроможності гарантовано виконувати завдання з оборони держави, яка на сьогодні є критичною.

Також Президент України звернувся до керівників депутатських фракцій і груп у Верховній Раді з проханням підтримати його пропозицію про розгляд у парламенті проблемних питань фінансового забезпечення Збройних Сил України.


Голові Верховної Ради України

В.М.ЛИТВИНУ

Шановний Володимире Михайловичу!

Ситуація, що склалася на сьогодні у Збройних Силах України щодо спроможності гарантовано виконувати завдання з оборони держави, є критичною.

Мене надзвичайно турбує подальше зниження рівня боєздатності української армії.

Протягом останніх років має місце постійне бюджетне недофінансування потреб Міністерства оборони України, яке ставить під сумнів можливість України зберегти свій суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність власними силами. На порядку денному стоїть питання навіть не розвитку української армії, а її існування як атрибуту державності.

На межі можливостей підтримується мінімальний рівень готовності бойових частин, надзвичайно критичним є стан із справністю основних видів озброєння та військової техніки. Катастрофічно низьким є також рівень забезпечення запасами матеріальних засобів (продовольством, пальним, речовим майном тощо). Практично згорнуто бойову підготовку військ (сил), а виділеного фінансового ресурсу не вистачає навіть для розрахунків за харчування військовослужбовців, забезпечення їх належними видами грошового забезпечення та речового майна.

За загальним фондом цьогорічного бюджету Міністерства оборони України із передбачених 7428,5 млн грн виділено 6640,3 млн грн або 89,4%, за спеціальним фондом із передбачених 4221,6 млн грн – 452,3 млн грн або 10,7%, за Стабілізаційним фондом із передбачених 1221,1 млн грн – 229,4 млн грн або 18,8%.

Крім того, до кінця поточного року не вистачає 64,8 млн грн на харчування військовослужбовців, 60,5 млн грн – на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, 51,9 млн грн – на забезпечення особового складу належним речовим майном та лазне-пральними послугами, 43,6 млн грн – на ротацію міжнародних миротворчих контингентів, 285,9 млн грн – на грошове забезпечення.

Ураховуючи економічне становище країни та завдання, які стоять перед Збройними Силами України, рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеним у дію Указом Президента України від 30 жовтня 2009 року, визначено мінімально-необхідну потребу видатків Міністерству оборони України на 2010 рік на суму 19853,4 млн гривень.

Проте неприпустимим, на мій погляд, є збереження Урядом негативних тенденцій фінансування потреб оборони у проекті Державного бюджету України на 2010 рік, в якому передбачаються видатки Міністерству оборони України лише на суму 13035,7 млн грн, що становить 1,1% ВВП, із них:

8279,0 млн грн – за загальним фондом (0,7% від ВВП);

4756,7 млн грн – за спеціальним фондом.

Такий обсяг видатків становить лише 65,7 відсотка від мінімальної потреби. Більш того, фінансування найважливіших напрямів діяльності Міністерства оборони України (закупівля та ремонт озброєння та військової техніки) за загальним фондом не передбачено.

Такі жорсткі фінансові обмеження призведуть:

по-перше – до припинення бойової та оперативної підготовки військ (сил);

по-друге – до невиконання міжнародних зобов’язань України з підтримки миру в міжнародних миротворчих місіях;

по-третє – до неможливості розробки, закупівлі і ремонту озброєння та військової техніки.

На моє переконання, головною причиною такого становища є невиконання Урядом своїх повноважень з питань забезпечення обороноздатності і національної безпеки України, як це визначено Конституцією України, а також постійне невиконання указів Президента України і рішень Ради національної безпеки і оборони України з питань підвищення обороноздатності держави.

У своїх неодноразових зверненнях до Прем’єр-міністра України я акцентував увагу на конкретних фінансових потребах у напрямах діяльності Збройних Сил України, які необхідно негайно вирішувати. Натомість останні рішення Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів для Міністерства оборони України із Стабілізаційного фонду на зазначені цілі нереалізовані.

Таке ставлення Кабінету Міністрів України до нагальних потреб оборонного відомства свідчить про безвідповідальність вищого органу виконавчої влади і має ознаку свідомого послаблення оборонного потенціалу держави.

З огляду на наявність кризових явищ в оборонній сфері прошу Вас на найближчому засіданні Верховної Ради України заслухати звіт Прем’єр-міністра України щодо стану фінансового забезпечення Збройних Сил України у 2009 році та формування видатків на оборону на наступний рік.

З повагою
В.ЮЩЕНКО

Секретаріат Президента України



: 909 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 0.0/0
: 1
1 Руслан  
0
А про особовий склад, зокрема офіцурів знов не згадуєм!?


[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz