Офіційні сайти відомств




» 2013 » Листопад » 14 » Проект «Морськими шляхами Кобзаря» потребує підтримки.
19:58
Проект «Морськими шляхами Кобзаря» потребує підтримки.
Шановні друзі! 
Заступник Голови Севастопільської організації СОУ капітан 2 рангу Тимур Баротов очолив авторську групу, яка розпочала роботу над виконанням проекту «Морськими шляхами Кобзаря». 
Група потребує фінансової допомоги, яка буде компенсована комплектом «Кобзар 200», що містить: 
-Кобзар – репринтне видання; 
-Копія фільму; 
-Блок марок – малюнки Шевченка під час експедиції тощо. 

1.Проект: документальний фільм «Морськими шляхами Кобзаря» (робоча назва). 

Робота над створенням фільму про участь у морських походах Т.Г.Шевченка по Аральському морі розпочалась наприкінці 2011 року, після завершення основних зйомок фільму «Українська революція». Під час першого етапу готувалося рішення, щодо формату фільму: художній чи документальний? З огляду на відсутність перспективи фінансування зйомок повнометражного фільму на зазначену тему, а також складність реалізації проекту, було прийнято рішення опрацювати версію документального фільму з реконструкцією деяких епізодів. Загальна концепція склалася у вересні 2012 р. Під час підготовчого періоду до роботи над фільмом було залучено 14 осіб, серед яких автори ідеї Т. Баротов і В. Правосудов, за допомогою яких став можливий перехід до другого етапу – зйомок. Зйомки фільму планується завершити восени 2013 р., а монтаж до кінця року. 
Основні зйомки проходитимуть в Севастополі, а також в Санкт-Петербурзі. Деякі сцени фільму будуть зніматися в військово-морському музеї Михайлівська батарея (Севастополь) та Казахстані. Фільм розкриватиме маловідомі факти з військової служби Т.Г.Шевченка під час описової експедиції О.І.Бутакова Аральським морем (1848-1849 р.р). 

… 
Ми довго в морі пропадали, 
Прийшли в Дар'ю, на якор стали; 
З в а т а г и письма принесли, 
І всі тихенько зачитали. 
А ми з колегою лягли; 
Та щось такеє розмовляли. 
Я думав, де б того добра, 
Письмо чи матір, взять на світі. 
«А в тебе єсть?» — «Жона, і діти, 
І дом, і мати, і сестра! 
А письма нема...» 
. . . 
[Друга половина 1848, 
Косарал] 

Підсумком цієї експедиції стала мапа Аральського моря, що відкрила Європі невідоме до того часу море. На головну роль затверджено Заслуженого артиста України актора Віталія Таганова. Автор і режисер фільму, офіцер запасу Військово-морських Сил ЗС України, капітан 2 рангу Тимур Баротов (автор 16 документальних фільмів на військову та військово-історичну тематику). На екрани фільм вийде до 200-річного ювілею від Дня народження Великого Кобзаря. 


Для довідки: 

Бутаков Олексій Іванович — (*19 лютого 1816 — †10 липня 1869) — російський мореплавець і географ, дослідник Аральського моря, контр-адмірал. У 1848—1849 — капітан-лейтенант флоту, начальник Аральської описової експедиції. 
У 1848 році Бутаков призначений начальником експедиції для дослідження Аральського моря. В Оренбурзі було побудовано шхуну «Костянтин», до літа 1848 її було доставлено до укріплення (Раїмське) поблизу гирла Сир-Дар'ї. Під час переходу експедиції Олексія Бутакова з Орської фортеці до Аральського моря провідником був Агау. За клопотанням Бутакова до її складу було включено Тараса Шевченка як художника. Поет познайомився з мореплавцем у травні 1848 в Орській фортеці перед виходом експедиції. Під час цієї експедиції вони разом були на шхуні «Костянтин» і жили в однійкаюті. Дружні взаємини між поетом і Бутаковим підтримувалися протягом усього аральського періоду, а потім в Оренбурзі, де на прохання географа, Шевченка залишили для остаточної обробки матеріалів експедиції. 

Деякі картини намальовані Т.Г. Шевченком під час Аральської експедиції (1848-1849 р.р.). 

 

 

 

 

 

2.Проект: «Перший «Кобзар» Шевченка в Україні». 

Також до 200-річного ювілею вийде в світ препринт дуже рідкісного першого Київського видання «Кобзаря» 1889 р., викуплене на одному з книжкових аукціонів наприкінці 2012 року, перевидання якого, здійснить одне з поважних в Україні видавництв. «…Слід наголосити, що видавати твори Шевченка у Києві було набагато важче , ніж у Петербурзі та Москві – після Валуєвського та Ємського указів тут видання проходило через значно жорсткішу цензуру. Тому київські видавці довго боялися самостійно видавати Шевченків «Кобзар». Перше його видання здійснив у 1889р. Франц Йогансон. Через п’ять років, у 1894 р., він двічі перевидав «Кобзар» (перший наклад мав 2 000 примірників, був надрукований на кращому папері і коштував 1р.50 коп.; другий – накладом 4 000 примірників…». (ПРО АТРИБУТУВАННЯ ОКРЕМИХ ВИДАНЬ ТВОРІВ Т.ШЕВЧЕНКА У КОЛЕКЦІЇ МКДУ) Марія Антонівна Корнійчук, наукова конференція «Українська писемність та мова у манускриптах і друкарстві», 2010 р 
http://vuam.org.ua/uk/704:Про_атрибутування_окремих_видань_творів_Т.Шевченка_у_колекції_МКДУ 

До участі у проекті запрошуються всі небайдужі! 

Авторська група проекту. 
Наша пошта для пропозицій: shevchenko200@i.ua

: 2062 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz