Офіційні сайти відомств




» 2009 » Вересень » 11 » Резолюція ООН - поразка Москви
00:41
Резолюція ООН - поразка Москви
Генеральна асамблея ООН прийняла не вигідну Москві резолюцію щодо Грузії. У тексті документа говориться, що Південна Осетія і Абхазія - складові частини Грузії і що Росія повинна забезпечити умови для повернення грузинських біженців, які залишили республіки під час попередніх війн. Грузинський президент Михайло Саакашвілі вже назвав це
ганебною дипломатичною поразкою Москви.

Генеральна асамблея ООН прийняла в середу більшістю голосів запропоновану Грузією резолюцію про положення біженців з Абхазії і Південної Осетії. Проект документа був представлений грузинською делегацією на розгляд 63-ї сесії асамблеї за пунктом порядку денного «Тривалі конфлікти на просторі ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) та їх наслідки для міжнародного миру, безпеки і розвитку».

У резолюції вказується, що зацікавлені сторони повинні розробити «графік, який забезпечив би добровільне, безпечне, гідне і безперешкодне повернення всіх внутрішньо переміщених осіб і біженців, які постраждали в результаті конфліктів в Грузії, в їх будинку».

У тексті Південна Осетія і Абхазія визнаються невід'ємною частиною території Грузії.

Постпред Грузії в ООН Олександр Ломая, представляючи проект резолюції, назвав його головні цілі. Це демонстрація «моральної та юридичної прихильності захисту прав переміщених осіб», пропозиція «звітного механізму перед Генасамблеєю» та розширення «географічного охоплення» Генасамблеї, яка відтепер буде стежити за долею грузинських біженців з Південної Осетії.

Резолюцію підтримали 48 країн, у тому числі всі держави ЄС. Проти виступили 19 країн. Підтримку Росії надали її традиційні союзники, Вірменія і Білорусія, і партнери - Алжир, В'єтнам, Лаос, Індія і Шрі-Ланка. Проти проголосували і країни, які так чи інакше зіпсували відносини з Заходом, в тому числі Болівія, Венесуела, Зімбабве, Іран, Куба, М'янма і Сирія. Ще 78 делегацій утрималися від голосування. Росія виступала
гаряче проти .

Віталій Чуркін, постпред РФ в ООН, запропонував відповідно до процедури перервати дебати і не проводити голосування за проектом. Він зазначав, що документ має «політизований і конфронтаційний характер», не прийнятний для Сухумі та Цхінвалі, до того ж Росія була єдиною країною, якій його проект не був представлений для ознайомлення заздалегідь.

Резолюція «ніяк не буде сприяти зміцненню довіри між грузинською, абхазькій і південно-осетинської сторонами, що є неодмінною умовою рішення, в тому числі, проблем біженців і тимчасово переміщених осіб», зауважив він. Одночасно з пропозицією зняти розгляд резолюції з порядку денного Чуркін представив пакет з 17 поправок, підготовлених Росією.

Проти зняття резолюції проголосували 64 делегати, за - лише 29. Після цього Чуркін зняв всі свої поправки, оголосивши, що голосування показало існування групи держав, які як і раніше використовують «подвійні стандарти» і «політичний підхід» для вирішення гуманітарних проблем в зоні конфлікту.

Після того як резолюція все-таки пройшла, Чуркін підкреслив, що більшість національних делегацій у Генасамблеї утрималися при голосуванні. Таким чином вони показали своє ставлення до «сирим» грузинським пропозиціям, зауважив дипломат.

Грузія сприйняла прийняття резолюції на ура. У Тбілісі вважають це першим однозначно прогрузинський документом, що міжнародне співтовариство прийняло після закінчення конфлікту серпня 2008 року. «Цей документ визнає право на власність людей, які змушені були під загрозою фізичного знищення залишити свої рідні домівки в Абхазії і Південної Осетії», - повідомив президент країни Михайло Саакашвілі, зібравши журналістів на прес-брифінг.

«Це було непросте рішення, тому що Росія застосувала всі форми шантажу та натиску, був і підкуп, і погрози. Вони вжили всіх заходів, погрожували цінами на газ, запропонували 17 поправок, щоб відкласти розгляд резолюції, але все було марно.

Це дипломатична поразка, яка є ганьбою для Росії », - оголосив Саакашвілі.

Спеціально підкреслив президент роль, яку під час підготовки резолюції зіграли країни Євросоюзу. «ЄС відмовився підтверджувати насильницьку зміну демографічної картини і підтримав територіальну цілісність Грузії, - розповів Саакашвілі. - Це вказує на те, що правда на нашому боці, і хоча в нас ще довгий шлях для перемоги, але сьогодні вже ніхто не вірить Росії і не має наміру їй спускати спроб захоплення чужої країни".

gazeta.ru



: 1049 | : Петро_ЛИСЕНКО | : Грузія, поразка Москви | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz