Офіційні сайти відомств




» 2012 » Квітень » 19 » Вшанування Героїв Гурб відбулося під державними прапорами. Учасники не виставляли на показ партійну символіку.
13:52
Вшанування Героїв Гурб відбулося під державними прапорами. Учасники не виставляли на показ партійну символіку.
Традиційно на третій день Великодня, на Рівненщині українські патріоти вшановують пам’ять героїв, які загинули в бою під Гурбами. Цьогоріч з нагоди 70-річчя створення УПА та 68 річниці найбільшого бою українських повстанців з військами НКВД був проведений фестиваль-реквієм «Герої Гурб». В рамках такого національно-патріотичного заходу вперше провели театралізоване дійство – військово-історичну реконструкцію бою під Гурбами. На щастя, цього разу політики дослухалися до прохання святих отців та закликів лідерів деяких громадських організацій і партій Рівненщини і не виставляли на показ свою партійну символіку, вшанування відбулось під державними прапорами. Усі, хто вперше опиняється на цій землі, стверджують, що у Гурбах панує справжній патріотичний дух. І це не дивно, адже бій під Гурбами був найтривалішим та найбільшим за весь час існування УПА. Відбувся він наприкінці квітня 1944 року на межі сучасних Рівненської та Тернопільської областей. Основний ареал бойових дій охопив територію між селом Антонівці та урочищем Гурби. В смертельному герці зійшлися 5 тисяч бійців УПА та понад 30 тисяч бійців каральних загонів НКВС, прикордонників, охорони тилу, на боці яких була також авіація, танки, бронепотяг, артилерія. Проявивши небачений героїзм, загони повстанців прорвали вороже кільце та вийшли з оточення. Проти українських повстанців кинули 5 бригад НКВД і деякі частини Червоної Армії. Під час кровопролитних сутичок УПА втратила не більше сотні людей. З боку противника 900 вбитих і ще стільки ж поранених. Саме ці історичні події того складного для нашої держави періоду були відтворені під час реконструкції бою у Гурбах.
За традицією, перед початком фестивалю-реквієму священики УПЦ КП відслужили Божесвенну літургію та заупокійну літію за загиблими вояками, яку очолив архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон у співслужінні архієпископаВінницького і Брацлавського Онуфрія, архієпископа Тернопільського і БучацькогоНестора та численного духовенства з Рівненської та Тернопільської єпархій.
Землю, що колись була полита кров’ю, відвідали біля п’яти тисяч людей з різних областей України: Рівненської, Волинської, Тернопільської, Львівської Хмельницької. Вшанувати пам’ять полеглих за свою державу воїнів завітали ветерани УПА, відомі громадські діячі та політики, серед яких письменник Василь Шкляр, народний депутат України Тарас Стецьків, народний депутат України четвертого скликання, кошовий отаман Українського козацтва «Волинська Січ» Сергій Олексіюк.
Цього року на Гурбах не було перших осіб області. Можливо це й добре, бо люди не вірять у їхню щирість і поява на таких заходах представників нинішньої влади завжди викликає негативну реакцію. Сьогодні ж і нинішній владі, і опозиції слід винести один важливий урок – держава, а разом з нею і її народ перемагають лише тоді, коли вони шанують власну історію і пам’ятають своїх, а не чужих героїв. А слава героїв- українців, які полягли за свою державу - вічна.
Гурби – це біль, це втрати, але не поразка. Це – звитяга Українського духу і зброї. Це – удар проти рабства народу. Гурби – це приклад для живих. Це – перемога для майбутнього.


http://www.volyn.rivne.com/

Фото сайту http://www.ogo.ua/

ЩЕ ДО ТЕМИ http://www.ogo.ua/articles/view/2012-04-18/33025.html

: 611 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz