Офіційні сайти відомств




» 2010 » Травень » 20 » НА ТРІЙЦЮ у Каневі, Севастополі й Сімферополі читатимуть Шевченків «Заповіт» мовами народів світу. СОУ долучається до прощи.
00:12
НА ТРІЙЦЮ у Каневі, Севастополі й Сімферополі читатимуть Шевченків «Заповіт» мовами народів світу. СОУ долучається до прощи.
І день іде, і ніч іде,
І, голову схопивши в руки,
Дивуєшся, чому не йде
Апостол правди і науки?


Тарас Шевченко

Для християн День сходження Святого Духу (Трійця) – особливе свято. Цього дня Христовим учням з'явилися «язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі ж вони сповнились Духом Святим, і почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав» (Дії 2:1-4). 


Ця подія поклала початок всесвітньому поширенню християнства.
У 2010 році – рідкісний випадок, коли Трійця святкується всіма християнськими конфесіями в один день – 23 травня. Символічно, що це святкування співпало і з річницею перепоховання в Україні Тараса Шевченка – національного пророка і глибоко християнського поета, яка щороку відзначається 22 травня. 


Учасники традиційної «Прощі до Тараса» цього року поєднають відзначення Трійці і дня виконання Шевченкового заповіту. 


Вони запалять на могилі Шевченка поблизу Канева вогонь, який повезуть до Криму. Разом цим з вогнем вони хочуть принести до Криму дух Шевченкової поезії, звільненої від стереотипів і хрестоматійних нашарувань.
На могилі поета в Каневі та біля його пам’ятників у Севастополі й Сімферополі відбудеться акція «Чому не йде апостол правди і науки?». Її учасники прочитають Шевченків «Заповіт» 12-ма мовами світу. Для відзначення Трійці і вшанування Шевченка на заклик Руху добровольців «Простір свободи» зберуться не лише місцеві українці, але й гості з Києва, Полтави, Донецька та інших міст України.

Початок акції «Чому не йде Апостол правди і науки»

На Тарасовій Горі в Каневі 22 травня об 11.00
Біля пам’ятника Шевченку в Севастополі 23 травня об 11.00
Біля погруддя Шевченку в Сімферополі 23 травня о 15.30

Акція буде вільною від партійної пропаганди й мітингування. Її організатори прагнуть, щоб сучасники перейнялися духом Шевченкового слова і по-новому прочитали його поезію. А найбільше, на думку організаторів, цього духу сьогодні потребують саме мешканці Криму.

«ЧОМУ НЕ ЙДЕ АПОСТОЛ ПРАВДИ І НАУКИ»

Багато років люди чекають лідера і вчителя, який їх ощасливить. Сильним світу цього вигідно, щоб його чекали, а разом з ним - «стабільності» й «порядку», «хліба й видовищ». Вигідно, щоб за правду вважали її протилежність, щоб люди не чули власного голосу і не вірили власному серцю.
Але чи звідти ми чекаємо? 


Те нове, що може вести людей у майбутнє – не зі світу. Саме на це натякав Шевченко. «Апостол правди і науки…» – це сама людяність, яка живе в кожному з нас і яка була найвищою цінністю для поета. 


Цього апостола правди кожен має пробудити в собі. Пробуджується він лише тоді, коли ми починаємо усвідомлювати, що є неправдою – в нас і поза нами. А, усвідомлюючи, - починаємо робити дуже невигідну у всі часи справу: називати речі своїми іменами. 


Апостол правди прийде до нас лише з нас самих, якщо ми по краплі вичавимо з себе і з своєї країни «кров ворожу», про яку писав Шевченко в своєму «Заповіті». Саме так, звільняючись від ворожого Людині начала в собі, в своїй країні і всьому людстві, люди можуть піднятися «до самого Бога молитися…», назустріч Духові, дарованому святом Трійці. 


Кожна людина може бути у світі співтворцем настільки, наскільки вона знаходить власну індивідуальність, а відтак – і творчі сили. 


Кожна людина може бути апостолом настільки, наскільки знаходить у собі правдивість, а відтак - несе у світ людяність. 


Візьміть у руки «Кобзар», розгорніть його і уважно прочитайте перший вірш, що потрапить на очі. Ви переконається, що Шевченко писав насамперед про це.

Акція відкрита для приєднання всіх людей доброї волі.

Рух добровольців «Простір свободи»

Для отримання додаткової інформації чи приєднання пишіть на poshta@dobrovol.org телефонуйте 0(97)1794709 або 0(93)5746992

Портал українських офіцерів СПІЛКА ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ повідомляє, що серед прочан в заходах візьмуть участь представники Спілки офіцерів України з регіональних організацій, зокрема Січеславщини (Дніпропетровська і Криворізька СОУ) і Крима (Севастопольська СОУ). Інформацію про проведення прощи буде розміщено на сторінках порталу і відеоканалі СОУ.



: 1363 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 1
1 Петро  
0
Низький уклін батьку-Шевченку. Читаймо Кобзаря, він підніме наш дух, підкаже, що робити сьогодні. Геніальний Тарас Шевченко - наша совість, наша дія.


[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz