Офіційні сайти відомств




» 2012 » Травень » 4 » На Маківці близько тисячі людей вшанували пам'ять Українських Січових Стрільців. (+фото,відео)
19:39
На Маківці близько тисячі людей вшанували пам'ять Українських Січових Стрільців. (+фото,відео)
Представники Львівської обласної організації Спілки офіцерів України вшанували пам'ять загиблих Українських Січових Стрільців та взяли участь у святкуванні 97-ї річниці перемоги УСС на горі Маківка (Сколівські бескиди). Там відбувся чин панахиди та віче пам’яті за героїчно загиблими Українськими Січовими Стрільцями. В заході, присвяченому 97-ій річниці перемоги Українських Січових Стрільців на горі Маківці, загалом зібралося близько тисячі осіб.

Бої за гору Маківку — запеклі позиційні бої, що точилися з 29 квітня до 4 травня 1915 року, у ході Першої світової війни, на східному фронті, в Карпатах між підрозділами австо-угорської 55-ї піхотної дівізії І. фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів УСС) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана                   

Участь в урочистому вшануванні взяли представники Львівської ОДА, депутати Львівської облради, керівники Сколівського району Львівської області, представники політичних партій, Львівської обласної організації Спілки офіцерів України (разом з ними був представник Центру Військового Капеланства Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ отець-диякон Андрій Сіданич),члени Львівської обласної спілки політичних в'язнів України, низки громадських організацій Львівщини,представники молодіжних організацій, зокрема, "Пласту" та громади Сколівського району.Також в цьому заході взяла участь делегація з Кривого Рогу, до складу якої входили представники Спілки офіцерів України, Криворізького міського об’єднання ВУТ Просвіта ім. Тараса Шевченка, Інгульської паланки війська Запорозького Низового, юнацької та шкільної молоді.
Урочистості розпочалися з панахиди біля Меморіалу Українських Січових Стрільців на горі Маківці,


на місці історичної загибелі українських воїнів. На їхніх могилах запалили лампадки, а школярі поклали до Меморіалу гірлянди, сплетені з вічнозеленої ялини.
До учасників численного віча, серед інших, звернулися представники делегації з Кривого Рога -


Старійшина Інгульської паланки війська Запорозького Низового Павло Лісняк




та прочитала вірша "Повстання" криворізького поета Володимира Стецюка семикласниця Катерина Нацентова, що було надзвичайно прихильно сприйнято учасниками Віча.


Голова Львівської обласної організації - член Центрального Проводу Спілки офіцерів України полковник Петро Костюк у своєму виступі, зокрема, зазначив, що: "Битва на Маківці це свідчення переходу української нації від пасивного до активного стану. Це перша велика спроба українців в двадцятому столітті стати активним чинником історії, творцями свого майбутнього. Ця перша національна українська військова формація минулого століття явила світові українського вояка-переможця, який прагне своєї Української держави та свого національного війська. Тут на Маківці воювали легендарні сотник Дмитро Вітовський, майбутній Секретар (міністр) Військових Справ ЗУНР, хорунжа Олена Степанів, перша у світі жінка офіцер, прийнята військову службу (120 років з дня народження якої відзначатимемо в грудні 2012р.) та багато інших. Національно-державницькі традиції УСС успадкувала УГА, ядром якої у 1918р. став Легіон УСС, Галицько-Буковинський куріннь, який розвинувся в Корпус Січових Стрільців Армії УНР на чолі з Євгеном Коновальцем, Карпатської Січі, а в 40 роки двадцятого століття - УПА. Переможна битва на Маківці є складовою Пантеону українських перемог. Чин Українських Січових Стрільців спонукає нас сьогодні до активності, до творення сьогодення та майбутнього України".












































Фото капітана Ю.Романишина

Львівська обласна та Криворізька районна організації СОУ
для Порталу українських офіцерів (Спілки офіцерів України)


: 645 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар


Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz