Офіційні сайти відомств




» 2013 » Квітень » 3 » КВІТКА ЦІСИК. АМЕРИКАНСЬКА СПІВАЧКА З УКРАЇНСЬКИМ СЕРЦЕМ. До 60-річчя від Дня народження.
13:16
КВІТКА ЦІСИК. АМЕРИКАНСЬКА СПІВАЧКА З УКРАЇНСЬКИМ СЕРЦЕМ. До 60-річчя від Дня народження.
Квітка Володимирівна Цісик, американська співачка українського походження, виконавиця українських народних і популярних пісень, народилася 4 квітня 1953 р. у місті Квінті (Нью-Йорк, США) у сім’ї післявоєнних емігрантів із Західної України Іванни та Володимира Цісиків. Її старша сестра Марія Цісик ‒ відома у світі піаністка, була директором консерваторії в Сан-Франциско. Мати мала чудовий голос. Батько Квітки був скрипалем, після еміграції викладав в Українському музичному інституті в Нью-Йорку. З дитинства рідною мовою для Квітки була українська, першим музичним інструментом стала скрипка. Квітка почала її опановувати п’ятирічним дитям. Руку їй ставив батько ‒ саме батько вчив її грати на скрипці. У Квітки була «батьківська рука», як говорили рідні. Згодом вона почала ще й співати ‒ як мама. Після школи вона вступила до державного університету Нью-Йорка на клас скрипки. Але понад усе мріяла бути оперною співачкою. 
І через рік вона була прийнята в Mannes School of Music, де під керівництвом хранителя віденської оперної традиції професора Себастіана Енгельберга отримала знання з вокалу та відшліфувала свій голос – колоратурне сопрано. Рідкісне колоратурне сопрано допомогло їй стати стипендіаткою Mannes School of Music. Вона не відчувала жодних труднощів з різними музичними стилями. Навчання закінчила в 1974 році. Ще студенткою почала працювати в шоу-бізнесі, оскільки потрібно було платити за ноти, сценічні костюми, концертмейстерам та допомагати родині. Співала у Гентській опері (Бельгія). Досконала вокалістка, для якої не існувало технічних труднощів, швидко увійшла до еліти музикантів, котрі вільно почуваються в будь-якому музичному стилі й самі вибирають собі власний ритм життя. 
Квітка обрала собі псевдонім Кейсі (Kacey – за першими літерами її імені та прізвища). Її почали запрошувати до роботи над своїми альбомами поп– та рок-зірки (Майкл Болтон (теж українець), Боб Джеймс, Лінда Ронстад, Роберта Флек, Девід Санборн, Карла Саймон, Мікіо Масуо, Квінс Джонс, а з Майклом Джексоном Квітка співала в одному хорі). Квітка також виконувала заголовні пісні в фільмах. 
Голос Квітки почули рекламні агенції. Дуже швидко вона стала однією з найбільш високооплачуваних виконавиць рекламних мотивів (джинглів) для радіо та телебачення. Її голос звучав в рекламних роликах таких брендів як Coca-Cola, Mr. Pibbs, Sears, JC Penney, Safeway grocery stores and Starburst candies та авіакомпаній: American Airlines, "Дельта", Sears, Safeway, Starburst, ABC, NBC, CBS. 
В американському шоу-бізнесі Квітка займала пристойне місце. Вона намагалася вийти на поп-ринок. 
З 1982 року й до самої кінчини Квітка була єдиним і незмінним голосом компанії «Ford Motor Company». Музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик донині відомий широкому загалу американців. Вона володарка невмирущого салогану: «Чи вам щастило кермувати "Фордом”». 
1977 року Квітка стала популярною у США завдяки саундтреку «You Light up my life» до фільму "You Light Up My Life” ("Ти світло мого життя"), що отримав "Оскар”, та рекламним джинглам. У фільмі вона зіграла роль подруги головної героїні. 

«You Light Up My Life» («Ти світло мого життя») (1977) (збірник саундтреків до однойменного фільму) 

1. You Light Up My Life, 2. The Morning of My Life, 3. It's a Long Way From Brooklyn, 4. Phone Call – Joe Brooks, 5. You Light Up My Life (Instrumental) – Joe Brooks, 6. Rolling the Chords, 7. Do You Have a Piano?, 8. Ride to Chris' House – Joe Brooks, 9. California Daydreams – Joe Brooks, 10. You Light Up My Life, 11. You Light Up My Life – Debby Boone (bonus track) 


«Я всім розповідала, яка в Україні красива, мелодійна музика і народ співучий. Але не було жодного запису, зробленого на професійному рівні. І я зрозуміла, що повинна записати українські пісні. Не тільки для своїх приятелів ‒ для всіх українців. Це був би такий подарунок! Я мріяла, що в Україні мене почують...» ‒ говорила Квітка Цісик. І так, як це зробила вона, не зміг повторити ніхто. 
1980 року Квітка записала свій перший альбом українських пісень під назвою "Kvitka”, нині він називається "Kvitka – Songs of Ukraine” ("Квітка – Пісні з України”). Посвятою- епіграфом до альбому стали слова: «Володимирові Цісикові, скрипалеві віртуозові, моєму незабутньому батькові присвячую цю збірку пісень». 

«Kvitka – Songs of Ukraine» («Квітка – Пісні з України») (1980) 


1. Іванку, 2. Рушничок, 3. Стоїть гора високая, 4. Ой видно село, 5. Колискова, 6. Сидить дівча над бистрою водою, 7. Бабусю рідненька, 8. Ой казала мені мати, 9. Комарик, 10. Ніч така, Гос поди, 11. Гандзя, 12. І шумить, і гуде, 13. Та туман яром котиться, 14. У горах Карпатах, 15. Взяв би я бандуру, 16. Верховино. 

Kvitka – Рушничок 


1989 року Квітка записала другий альбом, який отримав назву "Kvitka – Two Colors” ("Квітка – Два кольори”). Епіграфом до другого альбому стали слова: "Присвячую поривам нескореного українського духа і його безнастанним змаганням по обидвох боках океану. Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу”. 


«Kvitka ‒ Two Colors» («Квітка ‒ Два кольори») (1989) 


1. Де ти тепер, 2. Черемшина, 3. Коломийка, 4. Тече річка, 5. При ватрі, 6. Я піду в далекі гори, 7. Ой заграли музики, 8. Два кольори, 9. Кохання, 10. «Верше, мій верше, 11. Колись дівчино мила, 12. І снилося, 13. На городі керниченька, 14. Ой не світи місяченьку, 15. Журавлі . 


Альбоми є родинними проектами. Старша сестра Марія Цісик акомпанувала на фортепіано, а мати Іванна стежила за чистотою вимови доньки. На запис обох альбомів Квітка витратила $200 000, зібрала 20 найкращих студійних музикантів-інструменталістів Нью-Йорку, які грали на понад 20-ти різних інструментах. По зізнанню самої Квітки ці альбоми не були бізнес проектами, це був подарунок для всіх українців, в якій би частині світу вони не жили, пам’ять про свою батьківщину, це був суто український проект. Квітка перекладала усі пісні на англійську мову і розтлумачувала музикантам, про що йдеться – так, щоб вони могли перейнятись тим, про що гратимуть. Як результат ‒ два альбоми, які зібрали купу нагород у Канаді, а 1990 р. були номіновані на премію "Греммі” в категорії contemporary folk (сучасний фольк). Досі нема чого поставити поряд з ними в нашій легкій музиці. 
Квітка була двічі одруженою з музикантами : перший чоловік ‒ композитор-аранжувальник Джек Корнер, другий ‒ інженер звукозапису Ед Ракович (йому вона народила сина Едді). Однак усі троє працювали над створенням обох альбомів. 
За словами Еда Раковича, чоловіка Цісик, українські альбоми Квітки – "це був проект любові до України. Вона хотіла реалізувати цей проект і таким чином підтримати українську культуру”. 
Тільки у віці 30 років їй вдалося відвідати Україну, яку вона любила всім серцем. Квітка разом із мамою в 1983 році приїхала на батьківську землю ‒ перший і, як виявилося, останній раз. Тут власних пісень Квітка не почула. 
29 березня 1998 року преса й сотні музичних радіостанцій Америки передали сумне і приголомшливе повідомлення: "Кейсі Цісик, яка починала свою творчу кар’єру як оперна співачка, але згодом стала володаркою одного з найпоширеніших у світовому ефірі голосів, у тому числі невмирущого слогану «Чи вам щастило кермувати "Фордом”», – передчасно пішла із життя не доживши 5 днів до свого 45-річчя в Манхеттені. Кейсі було всього 44 роки… Дивний голос пішов зі світу живих…”. 
У Сполучених Штатах Америки на знак пам’яті про Квітку Цісик і її талант заснували Фонд підтримки музично обдарованих дітей у Rudolph Steiner School. На згадку про її сестру Марію засновано Фонд «Адже життя прекрасне», який збирає кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України. 
Квітка Цісик більш знана в світі, ніж в самій Україні. 
У жовтні 2008 року в Українському домі пройшов творчий вечір «Незабутня Квітка», присвячений пам’яті співачки. Цей захід ‒ перший в Україні та досі єдиний україно-американський проект, присвячений Квітці Цісик. 
2009 року Міністерство культури і туризму України провело підготовку до Міжнародного мистецького фестивалю-конкурсу української пісні пам'яті Квітки Цісик «Квітка», який навесні презентували у США в рамках III Фестивалю української культури. 
4 квітня 2009 року, в день народження співачки, у Львові відбувся вечір пам’яті. 
22 січня 2010 р. на День Соборності України, у Львові відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Квітці Цісик. 
25 червня 2010 р. відбулося урочисте відкриття у Львові вулиці Квітки Цісик. 
У вересні 2010 р. у видавництві «Ярославів Вал» (Київ) вийшов друком роман Олександра Клименка «Коростишівський Платонов», головними героями якого є Андрій Платонов і Квітка Цісик. 
1-3 квітня 2011 р. у Львові проведено Міжнародний конкурс українського романсу імені Квітки Цісик. 
Під час конкурсу оголосили про присвоєння зірці в сузір’ї Овна на небосхилі імені Квітки Цісик. Відповідні сертифікати передали представникам української і американської родини ‒ племінниці Марті Качмар-Цісик (Львів) та чоловікові Квітки ‒ Еду Раковичу (США). 
Окрім того, у межах конкурсу відбулося відкриття кімнати-музею Квітки у приміщенні середньої школи № 54 на вул. Квітки Цісик у м.Львів. 
2012 року художник Олег Шупляк присвятив співачці картину «Мальви для Квітки Цісик». 
В колишньому Радянському Союзі пісні Квітки Цісик були під забороню, адже вона виконувала упівські й стрілецькі пісні, у яких український народ оспівував своїх Героїв. 
Унікальний тембр голосу і дивовижно вишукана манера виконання полонила мільйони слухачів. Її голос не просто слухали найбільше в світі, а й відчували магію та лікувальний ефект її голосу. 
Пісня лилася з її душі та через океан розмовляла з Україною. Пісня просто ллється з її серця. А в серці Квітки Цісик, народженої в Америці, завжди жила Україна. 
Квітка Цісик являється символом української пісні у світі. 

Орест Колос, полковник запасу, член Севастопольської організації "Спілки офіцерів України”, 01.04.2013 р., м. Севастополь 


: 993 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz