Офіційні сайти відомств




» 2013 » Березень » 7 » "Король Данило, наші князі, які поховані на території сучасної Польщі, лежать не в чужій, а в своїй рідній, прабатьківській землі."-П.КОСТЮК
12:02
"Король Данило, наші князі, які поховані на території сучасної Польщі, лежать не в чужій, а в своїй рідній, прабатьківській землі."-П.КОСТЮК
Вчора - 6 березня 2013 року, сайт Львівської облради повідомив, що депутатська комісія підтримала ініціативу Львівської обласної організації Спілки офіцерів України щодо відзначення пам'ятних дат, пов'язаних з королем Данилом Галицьким.
Таке рішення комісія прийняла в результаті розгляду листа голови ЛОО Спілки офіцерів України полковника П.КОСТЮКА.
З цього приводу ми зателефонували безпосередньо п.Петру КОСТЮКУ і він любязно відповів на декілька питань.


Петре Івановичу, чому саме зараз ви підняли питання відзначення пам'ятних дат, пов'язаних з королем Данилом Галицьким?

Тому що український король Данило (1201— 1264) належить до числа чільних постатей минулого України, є одним із найвидатніших українських полководців і політичних діячів. Ось саме зараз, - в березні виповнюється 775 років з дня перемоги Данила Галицького в 1238 році над загоном рицарів Добжинського Oрдену під Дорогочином (тепер м. Дорогочин Семятського повіту Підляського воєводства,Польща). Цей загін було розбито. Є, навіть, свідчення, що Данило Галицький особисто бився з магістром.

І що, тільки ця ювілейна дата спонукала вас підняти це питання?


Звичайно, не тільки вона.

Незаперечним є факт, що князь Данило повернув до складу держави навколишні землі,які були втрачені Волинню наприкінці 12 століття. За його правління було засновано міста Львів, Угровськ, Данилів, відновлено Дорогичин, зведено нові могутні фортеці Кременець і Холм. Данило Галицький переніс столицю Галицько-Волинського князівства з Галича в Холм.

В грудні цього року минає і 760 років з часу коронації короля Данила в Дорогочині. Коронація відбулася 1253 року у 20-х числах грудня в дорогочинському храмі Пресвятої Богородиці. Данилові на той час було 52 роки. Його держава простягалася від Бугу до Дніпра й була чи не найбільшою в Європі... Окрім польських князів, на коронації були присутні легат Папи Римського Опізо та пруський архиєпископ Альберт. Це була величезна подія в історії країни. Вона зберігає свою актуальність і до сьогодні. Саме цей факт найбільш переконливо доводить історичну належність України до західного світу.

У 2014 році минає 750 років від смерті короля Данила Галицького. Король Данило був похований на території Замкової гори у місті Холмі, у 1264 році у церкві Пресвятої Богородиці.

Він, наші князі, які поховані на території сучасної Польщі, лежать не в чужій, а в своїй рідній, прабатьківській землі. То ж вшанування пам'яті нашого короля Данила є справою наддержавної ваги, адже це буде одним із вагомих факторів національної самоідентифікації...

Чи можете окреслити, хочаб основні пропозиції, що ви надали до облради?

Від імені Львівської обласної організації Спілки офіцерів України були надані пропозиції не тільки щодо формального відзначення вищезазначених дат на регіональному рівні. Враховуючи важливість постаті першого короля Русі-України Данила Галицького ми пропонуємо започаткувати проведення заходів щодо відзначення цих дат на державному рівні, утворивши з цією метою Організаційний комітет.
Після утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план відповідних заходів на державному рівні із вшанування пам'яті першого короля Русі-України Данила Галицького, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з цими датами.
Ми також вважаєм за доцільне ініціювання Львівською обласною радою перейменування аеропорту - Державне підприємство "Міжнародний аеропорт "Львів" імені Данила Галицького" , додавши слово «короля». Чомусь саме ця наша пропозиція серед інших більш помічена ЗМІ.
Ми також вважаємо за необхідне корегування ритуалу відзначення Дня Збройних Сил України (зокрема-покладання квітів та вінків). Покладання квітів представниками місцевої влади має починатися з покладання квітів до пам'ятника Королю Данилу. Це якщо ми насправді сповідуємо українську мілітарну тяглість та визнаємо Дні Слави української Зброї, серед яких і наші перемоги в битвах під Дорогочином (1238) та під Ярославом (1245р)...

А ще великим пошануванням пам’яті засновника Львова буде започаткування традиції відвідування польських міст Дорогочин і Холм, які будував князь, де був коронований у 1253 році і де помер у 1264. Ці міста мали б стати центрами туристичного паломництва українців. Маємо в цьому році закласти традицію відвідування місць нашої національної величі та мілітарної Слави і поза межами нашої держави. І пасувало б почати з Дорогочина. В складі делегації мали б бути депутати, представники громадських організацій (обов'язково молодіжних) та ЗМІ...

Впродовж 2013-2014р.р.можна було б підготувати та провести міжнародну конференцію про діяльність Данила Галицького, видати відповідну літературу,... а може і розпочати творення музею українських королів, створення фільму, започаткування премії ім. короля Данила в галузі державного будівництва для неурядових організацій...

До ініціативи вшанування цієї непересічної особистості - короля Данила, вважаємо, мали б долучитись і інші обласні та міські Ради, на територіях яких діяв король Данило Галицький.

Сподіваємось, що Львівська обласна державна телерадіокомпанія зробить свій внесок у відзначення цих пам'ятних для українців дат. Для українського телеглядача було б цікавим побачити, що залишилось українського від тієї епохи поза межами України, зокрема, у Дорогочині. Така робота справила б позитивний вплив на соборність мислення та патріотичні почуття українських громадян.

Вчора депутатська комісія облради підтримала ініціативу Львівської обласної організації Спілки офіцерів України. Що далі?

Так, є певне задоволення від такого рішення.

Але ми вважаємо, що це є тільки певним поштовхом для того, щоб наші прагнення відновити справедливе історичне державницьке місце однієї з чільних постатей минулого України, одного із найвидатніших українських полководців і політичних діячів почали втілюватися в реальні звершення.

Спасибі. Бажаємо вам успіхів.

Бесіду вів Петро ЛИСЕНКО,
портал українських офіцерів (Спілки офіцерів України).



ДО ТЕМИ



: 627 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz