Офіційні сайти відомств




» 2010 » Грудень » 16 » Коли гроші йдуть „в трубу”... Актуальна думка.
10:49
Коли гроші йдуть „в трубу”... Актуальна думка.
Кажуть, що грошей забагато не буває, а вистачає їх лише тим, хто вміє їх ефективно використовувати. Сьогодні нікого не здивуєш, тим що в Україні є багато галузей, структур, які поневолі обмежені у фінансуванні. Особливо ця проблема, все гостріше „зачіпає” національні Збройні Сили. Однак чи слід усі наші негаразди „списувати” на брак коштів? Часткова відповідь на це питання криється, ще в першому реченні: вистачає грошей тим, хто вміє їх ефективно використовувати...

Нещодавно Колегія Рахункової палати, розглянула результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених Міноборони на утримання та розвиток Військово-Морських Сил ЗС України. Детальний аналіз показав, що протягом останніх років Міністерство фінансів при формуванні бюджету і визначенні видатків Міністерства оборони систематично(!) не враховувало вимоги Державної програми розвитку Збройних Сил України щодо надання пріоритету розвиткові Збройних Сил та зменшення фінансової складової на утримання військ.

„У результаті понад 90 % державних коштів (а це більш як півмільярда гривень) протягом останніх двох років спрямовані на поточне утримання особового складу ВМС, внаслідок чого рівень їхньої бойової підготовки знизився, а наявне озброєння та військова техніка фізично та морально застаріли і не відповідають сучасним вимогам, не гарантують якісного і повноцінного виконання Військово-Морськими Силами визначених завдань” – йдеться у висновку Колегія Рахункової палати.

Замість завершення будівництва відомчих житлових будинків, значні кошти спрямовано у довгострокову дебіторську заборгованість (суми, які нараховуються підприємству від покупців за товари або послуги, продані в кредит), замість придбання сучасного озброєння та військової техніки – гроші використано на утримання недобудованого ракетного крейсера "Україна" і ремонт застарілого підводного човна (ПЧ) "Запоріжжя".



До слова, ПЧ „Запоріжжя”, попри усі намагання довести до ладу субмарину, останній раз „бачили” в морі ще 2003 році під час буксирування в судно-ремонтний завод, а „своїм ходом” „Запоріжжя” йшло ще в далекому 1994-у. Складається враження, що про нього забули всі, практично всі... За даними прес-служби МВС, співробітники українського держпідприємства і закордонного державного унітарного підприємства в обхід закону отримали бюджетні кошти на ремонт "Запоріжжя". Порушення полягало в тому, що виділення коштів не супроводжувалося отриманням ліцензії Міністерства промислової політики України. Як повідомили в прес-службі, злочин було розкрито співробітниками Державного управління по боротьбі з економічними злочинами, згідно із цими даними, завдано збитків на 3 млн. доларів. Тож про „Запоріжжя” пам’ятають лише ті, хто щось мають з цього.



Дещо важча доля у іншого „красеня” ВМС - ракетного крейсера „Україна”. Цей корабель навіть „досягненнями” ПЧ „Запоріжжя” не може похизуватись. Будучи золоженим ще у 1980 році і спущеним на воду у 1990-у він вісім років простояв недобудованим біля причальної стінки судно-будівного заводу в Миколаєві. З 1998 року, коли офіційно було прийняте рішення про добудову крейсера, час від часу появлялись повідомлення про 85 %, 90 % його готовність. Однак наскільки ці проценти відповідають дійсності важко сказати, адже поки що й мови про вихід в море єдиного українського крейсера немає...

Рахунковою палатою виявлені значні проблеми у військовій системі судноремонту. На сьогодні вона фактично розбалансована, заводи та науково-технічні установи різної форми власності не об'єднані державними програмами і замовленнями. Галузь військового судноремонту практично знищено, втрачено її виробничий і науковий потенціал, що є передумовою до втрати поки що існуючого вітчизняного флоту.

Як йдеться у висновку Колегії Рахункової палати України управлінські рішення Міноборони та Генштабу ЗСУ про розпорядження державними асигнуваннями, виділеними на реформування та розвиток Військово-Морських Сил, у встановлених аудитом випадках не відповідали напрямам, визначеним державними програмами розвитку Збройних Сил. Міноборони та Генштаб не забезпечили якісної реалізації поставлених завдань, що призвело до неефективного використання десятків мільйонів гривень(!) бюджетних коштів.

Богдан Капустяк , старший лейтенант


: 914 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz