Офіційні сайти відомств




» 2013 » Жовтень » 28 » "Хай ці маленькі монументи будуть в українських родинах по всієї Україні як відповідь вандалам"- Олександр БАШТА.(фото)
12:51
"Хай ці маленькі монументи будуть в українських родинах по всієї Україні як відповідь вандалам"- Олександр БАШТА.(фото)
Олександр Башта - наш Тернопільський побратим по Спілці офіцерів України задумав увіковічнити „упівців" в мініатюрних фігурках. В такий спосіб своє захоплення колекціонуванням він претворив на справжнє відтворення Армії нескорених у бронзі, у сріблі... Він і знайшов в Україні людей, які могли б зайнятися виготовленням. Перший колекційний набір з шести 40-міліметрових фігурок, що зображають бійців армії УПА, виготовили скульптор Костя Ткаченко з Дніпропетровська та ливарник Павло Гарніцин з Севастополя. Кожен солдатик персоніфікований. В колекції є, зокрема, фігурки генерала Василя Кука, сотника Гамалії та звʼязкової Калини. 


 
генерал Кук зображений з американським карабіном М-2. Такі часом перепадали повстанцям разом з гуманітарною допомогою, яку перекидали групи підтримки з Заходу. 


 
Звʼязкова „Калина" ­­― Галина Лукан, на всіх відомих фотографіях зображена до пояса, тож нижню частину скульптор робив на свій розсуд. Жінка зображена з букетом квітів в руках.  „Фігура жінки-солдата є дуже рідкісною в будь-якій колекції. Переважно зображають чоловіків. Але ж жіноцтво зіграло важливу роль у боротьбі УПА, тож на спомин про них маємо в колекції „Калину", ― каже автор ідеї. 


 
Юний повстанець з Гуцульщини Славко Пилипчук воював у підпіллі на Гуцульщині йому 1949 року виповнилося лише 16 років. 


 
Сотенний "Хмара" - Дмитро Білінчук 


 
Один із найстарших карпатських повстанців Василь Скригунець – «Гамалія», сотенний УПА. Народився 1893 р., воював у Січових стрільцях та Українській Галицькій Армії. Загинув 15 травня 1948 р., оточений у криївці. 


 
Найважчий в колекції – кулеметник, якого відтворили з фотографії невідомого солдата. Фігурка важить 23 грами. Додатковий грам ваги, порівняно з іншими, додався саме завдяки кулемету МГ-42, який повстанець тримає на плечі. 

З приводу подальшого поширення і розвитку таких колекцій ми обмінялися думками з Олександром через наші сторінки у соцмережі. Зійшлися на думці, що це не ті «солдатики», що за радянських часів штампували з будь якого матеріалу у великій кількості з однаковими обличчями. «Наші - справжні Вояки-повстанці. І якщо слово «солдатик» до них застосовувати, то хиба що маючи на думці того, що придумав Ганс Християн Андерсен у самому кращому сенсі,» - поділився він думкою. 
Також є вже ідея про розвиток цієї справи по напрямках. Наприклад для більш широкого поширення робити менш затратні варіанти колекцій, які могли б придбати родини з невеликим достатком. А для людей здатних інвестувати більш витратні проекти можна подумати і про ексклюзивні варіанти. Серед таких можуть бути «повстанці в криївці», «повстанці у бою», «повстанці на відпочинку»… Колекції, які виготовляти із застосуванням символічних матеріалів (залишки, уламки, частки предметів, що зберігають історичну інформацію того часу або місця де відбувалися героїчні дії вояків) також можуть стати ексклюзивом і зберігати той історичний дух наших героїв. 
На завершення нашого спілкування Олексадр написав: 
«Українці та Українська Повстанська Армія воювали за Україну! Воювали на своїй, Богом даній землі! Воювали проти всіх окупантів українських земель: проти польських, проти німецьких, проти більшовицько-совітських. 
То хай ці маленькі монументи будуть в українських родинах по всієї Україні як відповідь вандалам, що хочуть знищити нашу історичну і генетичну пам’ять. 
СЛАВА ГЕРОЯМ, ЯКІ ВИБОРОЛИ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ!» 


Колекцію фігурок в спеціально виготовленій коробці автор планує продавати через роздрібних торговців по 300 гривень. Зазначає, що ціна суттєво знизиться, якщо вдастся отримати інвестиції на великий тираж. 

І на останок. Повідомлення від Олександра для тих хто хоче мати в своїй родині таку колекцію. 

"Друзі ! Треба так зробити, щоб набір УПА Армія нескорених став оберігом наших домівок, і був хочби в кожній другій українській хаті. Я замовив більший тираж нашого оберегу, набору - УПА Армія нескорених. 
До набору входять : коробка з гравіровкою, буклет з поясненям та 6 фігурок Вояків УПА. 
Замовлення робіть на адресу obashta@ukr.net 
Для пересилки Вам набору нам потрібні : назва міста, № складу нової пошти ( іншого перевізника) прізвище та йм'я отримувача, № тел. отримувача. 
Переказ грошей можно робити на картку приватбанку (без комісій) № 5211 5373 0855 0602 (Олійник Олег). 
З повагою, Олександр. 
Поряднісь гарантуємо, інтернет-аферистів просимо не турбувати." 

 

Інформацію для порталу підготував Петро ЛИСЕНКО.

: 1360 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz