Офіційні сайти відомств




» 2011 » Квітень » 20 » "На жаль, своїм вчинком вони зганьбили високе звання українського офіцеру..." полковник П.Недзельський про трьох генералів
01:56
"На жаль, своїм вчинком вони зганьбили високе звання українського офіцеру..." полковник П.Недзельський про трьох генералів
21 березня Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти екс-президента Леоніда Кучми. Чи не єдиним доказом його вини у справі загибелі журналіста Георгія Гонгадзе є аудіозаписи розмов, представлені слідству майором запасу СБУ Миколою Мельниченком.

Разом з тим, автору скандальних плівок закидають численні звинувачення. Зокрема, вчора генерали у відставці Олександр Скіпальський, Вілен Мартиросян та Іван Білас звернулися до генерального прокурора з вимогою порушити кримінальну справу проти Миколи Мельниченка за фактом розголошення інформації, що становить державну таємницю.

«Обозреватель» попросив відповісти на запитання, чи можна назвати вчинок майора Мельниченка державною зрадою, шанованих офіцерів: Петра Недзельського, Анатолія Шевченка та Олександра Лалака.

Анатолій Шевченко, член Спілки офіцерів України, правозахисник: Мельниченко, будучи старшим офіцером охорони президента, почув розмови Кучми з кримінальним відтінком і багато про це вже знав, то він прийняв рішення деяким чином порушити наказ по службі, але, виконуючи присягу на вірність народу України виконати свій обов’язок до кінця.

Ризикуючи собою, він почав писати всі розмови в кабінеті президента Леоніда Кучми на диктофон. Я, як юрист, з повною відповідальністю говорю: Микола Мельниченко жодним чином не здійснив ніякого злочину і він не є зрадником народу України. Ми всі, офіцери, давали однакову присягу: на вірність народові України, а не Кучмі, не Ющенку, не іншим особам. І ми свою відповідальність перед народом повинні нести з честю до кінця свого життя.

Петро Недзельський, член Спілки офіцерів України, полковник:
Я хочу доповнити слова колеги щодо виступів панів генералів, які є колишніми головами Спілки офіцерів. На жаль, своїм вчинком вони зганьбили високе звання українського офіцеру і завдали шкоду авторитету
нашої поважної організації.

Щодо вчинку Миколи Мельниченка. Є військова присяга, є Статут Збройних Сил України. тут немає жодного слова про президента, та ще й такого, як Кучма, якому би мав присягати Микола Мельниченко як офіцер і будь-хто з присутніх тут офіцерів. Ми присягаємо на вірність народу України. Мельниченко не порушив військової присяги.

Є Дисциплінарний статут Збройних Сил. Стаття 115 свідчить: якщо військовослужбовець виявить факти порушення чинного законодавства, він повинен доповісти про це безпосередньому начальнику або також може надіслати письмову скаргу старшому командиру, міністру оборони, в органи слідства, прокуратури та інші органи державної влади. Що зробив Мельниченко? Він звернувся до Олександра Мороза, депутата Верховної Ради. Тобто він звернувся до такого органу влади, як Верховна Рада.

Микола Мельниченко діяв в стані крайньої необхідності. Це знімає з нього кримінальну відповідальність. Іще в 2005 році Генеральний прокурор Піскун зняв з Миколи Мельниченка всі обвинувачення. Тому сьогодні, через 6 років, коли вже проти Кучми порушено кримінальну справу, піднімати питання про те, що буцімто Мельниченко порушив якісь статті Кримінального кодексу – це просто смішно. Це принизливо, це задіває нашу офіцерську честь і гідність, тому ми маємо пояснити суспільству, що відбувається.

Роль і місце офіцера в лиці Миколи Мельниченка можна порівняти з вчинком командира підводного човна, Героя Радянського Союзу Маринеско, який двома торпедами потопив круїзний лайнер із гітлерівськими офіцерами. І Микола Мельниченко двома касетами, образно кажучи, потопив злочинний режим Кучми. Тому нам прикро, що знаходяться такі «офіцеріки». Кучма агонізує, шукає підтримки в суспільстві, використовуючи свій колосальний фінансовий ресурс. Маючи такі кошти, дуже легко знайти продажних генералів, які, навіть всупереч здоровому глузду, всупереч керівним документам, Конституції, присязі, військових статутів заявляти подібні речі.

Ми, офіцери, категорично заявляємо: Микола Мельниченко вчинив подвиг! Якби не його вчинок, якби не його записи, не було б Помаранчевої революції. Пан Ющенко, який називав Кучму «батько рідний», так і залишився «сином батька рідного». Але тільки завдяки мужньому вчинку Миколи Мельниченка він ініціював цей процес змін в нашому суспільстві – змін очищення.

Олександр Лалак, голова Всеукраїнського об’єднання «Всенародний фронт спасіння України», голова незалежної профспілки військовослужбовців України: Це питання багатополярне, багатопланове. Я думаю, що суспільство і держава, найвищі посадові особи до цього часу не оцінили належним чином того, що відбулось в той час.

Мене дивує позиція окремих генералів. Ми знаємо вартість честі генералів. Якщо вони будуть продовжувати займатися брудною справою і політичними замовленнями, навіть на пенсії, прийдеться підняти деякі факти про те, хто які дачі будував, де і за які кошти. «Всенародний фронт порятунку України» і профспілка військовослужбовців спільно із спілкою офіцерів України проведе відповідне розслідування і оприлюднить, що вони отримали за подібну заяву і як вони мали за всі роки незалежності.

Для чого намагаються повернути цей процес в русло державної таємниці? Для того, щоб зробити судовий процес закритим, щоб спільнота не мала до нього доступу. І це потрібно зрозуміти Миколі Мельниченку і всім присутнім тут. Завдання, яке виконують зараз генерали, полягає в тому, щоб вивести цей процес в закритий режим.

Я думаю, плівки Мельниченка як лакмусовий папірець було вкинуто не тільки для українського суспільства, але й для світової спільноти. Завдяки цим плівкам ми дізналися про той бруд, який відбувається у владних кабінетах української держави на найвищому рівні.

Тоді постає питання: кого зраджував Мельниченко? Мельниченко вважав своїм обов’язком оприлюднити правду – ту правду, яка відбувається у вищих кабінетах державної влади України, куди народ України всенародним голосуванням посадив цих людей. Якщо Мельниченко не зрадив народ, а зрадив державу, то ми як суспільство повинні поставити собі запитання: так що нам, українцям, дорожче: нація, народ чи держава, яка уособлюється конкретними особами?

Як офіцер Мельниченко діяв чесно і порядно – так, як йому підказувала громадянська і офіцерська честь і совість.

«Обозреватель»: 23 березня поточного року в прес-центрі «Обозревателя» відбулась прес-конференція за участю адвоката Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко, під час якої вона, зокрема зазначила: варто порушити кримінальну справу проти Миколи Мельниченка з тим, щоб він був виправданий у судовому порядку і надані ним записи можна було використовувати як доказ вини.

Петро Недзельський: Це трішки наївно. Давайте будемо чітко слідувати букві закону, процесуальним нормам і все стане на свої місця. Уже той факт, що сьогодні, через 10 років, Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу, в якій висуваються обвинувачення Кучмі… Була б у нас вища міра покарання, він заслужив би розстріл.

«Обозреватель»: Можливо, ви не знаєте про те, що стаття, за якою звинувачується екс-президент, має термін давнини, який вже сплив.

Анатолій Шевченко: Він має на увазі всі злочини, які здійснив Кучма.

Петро Недзельський: Ми повинні зрозуміти: як тільки речовим доказом стануть плівки Миколи Мельниченка, коли вони почнуть фігурувати в страві, вспливуть інші злочини. Припустимо, це правда, що Кучма не давав прямих вказівок на вбивство Гонгадзе. Але щодо народного депутата Олександра Єльяшкевича – пригадайте, він там чітко каже. Цього вже достатньо, щоб засудити Кучму на довгі-довгі строки.



Анатолій Шевченко: Як повідомив Ринат Кузьмін, плівки визнані доказом по справі. За 11 років, доки ці плівки існують, зроблено вже стільки експертиз, що, думаю, це весь світ розуміє, що ці записи відповідають дійсним фактам.

Щодо порушення кримінальної справи проти Мельниченка. Вже була кримінальна справа. Крім того, є Кримінальний кодекс і стаття про крайню необхідність – Мельниченко діяв в цьому стані. Але він і сьогодні не відмовляється.

Іншим потрібно займатися. Потрібно негайно дати правову оцінку діям Литвина, негайно розкрити вбивство колишнього міністра внутрішніх справ Кравченка.

Читач сайту «Обозреватель» Адвокат Мусієнко: Чи маєте ви всі допуск до державної таємниці? Чи знаєте ви всі, що складає державну таємницю? Якщо так, то яка саме державна таємниця міститься в записах Мельниченка? Стверджую, ви всі виконуєте замовлення Кучми!

Анатолій Шевченко: Нічого спільного я з Кучмою ніколи не мав.Коли я служив офіцером міліції, звичайно, в деякій мірі я мав доступ до державних таємниць. Але зараз я не служу, тому не маю ніякого відношення до державних таємниць.

28 березня я привозив сухарі під Генеральну прокуратуру – хотів вручити їх Кучмі. Побажав йому перед сном читати Кримінальний кодекс, щоб краще спалося. Я подав тоді в ГПУ свою заяву з вимогою розкрити вбивство генерала Кравченка, дати правову оцінку діям Литвина і негайно взяти під варту Кучму і Литвина. Я передбачаю, - дай Боже, щоб цього не було, - що скоро і Кучма, як Кравченко, покінчить життя самогубством, тому що він багато знає.

Петро Недзельський: Я полковник військової розвідки Недзельський, колишній начальник кольчуг, про які йдеться в записах Мельниченка, маю судимість за розголошення державних таємниць, пов’язаних з незаконними оборудками режиму Кучми в сфері озброєнь. Проти мене було порушено три кримінальні справи, дві розвалилися, а по третій мене за часів Кучми засудили. Мені «впаяли» два роки позбавлення волі умовно. Тому мене якось ув’язувати з Кучмою, мене, людину, яка постраждала від нього, якось безглуздо.

Олександр Лалак: Я ветеран. Звичайно, всю службу мав доступ до державних таємниць. Перед пенсією, щоб платити меншу пенсію, мене позбавили такої можливості. Говорити про те, що я прийшов сюди, щоб виконувати якесь замовлення з боку Кучми чи Мельниченка… На жаль, Мельниченко не є членом «Всенародного фронту спасіння України», не є членом незалежної профспілки військовослужбовців. Не є членом цих організацій Леонід Данилович Кучма і його оточення. Ми завжди воювали з ними.

За 30 років моєї служби мені п’ять разів пропонували генеральні посади і звання, тільки щоб я відмовився від своїх принципових позицій, від боротьби за права військових і членів їх сімей. Але я не погоджувався, честь і совість офіцера не продавав.

Джерело: obozrevatel.com


 











На фото сайту Обозрєватєль офіцери Шевченко, Недзельський , Лалак.

Дивитися матеріал і відео на сайті obozrevatel.com

Читайте новини за підсумками прес-конференції:




: 786 | : PORTAL_SOU | : 3.8/4
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz