Офіційні сайти відомств




» 2012 » Лютий » 29 » Генерал-полковник Української Національної Армії Павло Шандрук учасник боротьби за незалежність України у XX столітті
20:05
Генерал-полковник Української Національної Армії Павло Шандрук учасник боротьби за незалежність України у XX столітті
Шандрук Павло Феофанович (28.02.1889-15.02.1979)
28 лютого 2012 р. (у вівторок) – День народження Павла Шандрука, генерал-полковника Української Національної Армії, у 1919 р. отамана 9-го стрілецького полку 3-ї "Залізної" стрілецької дивізії Дієвої Армії УНР, у 1939 р. командира 28-ї бригади Війська Польського, у 1945 р. командувача Української Національної Армії.

Павло Шандрук народився у с. Борсуках Крем'янецького повіту на Волині (нині – Ланівецький район Тернопільської обл.).

У 1911р. закінчив Ніжинський історико-філологічний інститут ім. князя О.Безбородька, у 1913р. – Олексіївську військову школу в м. Москві.

У роки Першої світової війни 1914-1918 рр. штабс-капітан Російської армії.

З лютого 1919 р. отаман Окремого запорозького загону, який був сформований у м. Браїлові.

У червні 1919 р. в м. Дунаївці загін приєднався до 3-ї "Залізної" стрілецької дивізії Дієвої Армії УНР. 3 червня 1919 р. дивізія отримала перше бойове "хрещення". Саме в цей день 2-га дивізія О.Удовиченка у взаємодії з Запорозьким куренем П.Шандрука (700 багнетів, 180 шабель та 9 гармат) у результаті форсування р. Збруч та сміливо проведеної атаки здобуває м. Кам'янець-Подільський, до якого невдовзі переїхав Уряд УНР.

З червня 1919 р. отаман 9-го стрілецького полку 3-ої "Залізної" стрілецької дивізії, з квітня 1920 р. командир бригади цієї дивізії.

В еміграції перебував до 1923 р. в таборах для військовополонених у Польщі, був співзасновником військового журналу "Табор", а також редактором збірника "Українсько-московська війна в 1920 р. в документах" (видання 1933 р.).

З 1922 р. був викладачем Академічних Курсів при Генеральному Штабі Армії УНР, що були першим ступенем Української Воєнної Академії.

У 1925 р. отримав звання генерала-хорунжого Армії УНР від екзильного уряду УНР, у 1927 р. призначений начальником штабу Міністерства Військових Справ при Уряді УНР.

У 1928 р. на доручення Уряду УНР разом з групою українських старшин для підвищення кваліфікації пішов на службу до Польського війська як контрактовий старшина, у 1936 р. був прийнятий до Академії Генерального Штабу Війська Польського, яку успішно закінчив в 1938 р.

Перед початком Другої світової війни як підполковник Війська Польського був призначений командиром 28-ї бригади Польської армії, на чолі якої відзначився в боях проти німців під час "Вересневої Кампанії" 1939 р. за що був пізніше нагороджений найвищим орденом Польщі Virtuti Militari від польського екзильного уряду в м. Лондоні, а також почесною шаблею.

У вересні 1939 р. був тяжко поранений і попав в німецький полон, у 1940 р. звільнений.

У 1941 р. під час німецько-радянської війни проживав на польських землях в Генеральній Губернії (Skierniewice).

У 1945 р. за дорученням Уряду УНР і особисто президента Андрія Лівицького очолив Український Національний Комітет, який був підтриманий всіма українськими політичними партіями (уенерівці, гетьманці, мельниківці і бандерівці). Вже в лютому 1945 р. Комітет почав активну роботу.

У березні 1945 р. Урядом УНР в екзилі йому присвоєно звання генерал-хорунжого Армії УНР і призначено командувачем Української Національної Армії.

У кінці квітня 1945 р. вжив заходів для виведення з'єднань УНА з бойових дій на Західному фронті, чим врятував тисячі українських вояків від загибелі. Його заслуги перед українським народом наприкінці війни і в післявоєнний період були досить великими. Не знаючи, як складеться майбутнє після розвалу Третього рейху, для нього і його вояків, командувачем яких він став, він формально і правно встановив політичну мету – боротьбу за Українську Державність.

Після закінчення війни жив у Німеччині, а з 1949 р. – у США, де оселився в м. Трентон, штат Нью-Джерсі. Був керівником ресорту військових справ Уряду УНР в екзилі, увійшов до лав Українського Вільного Козацтва і став його почесним головою, був почесним головою Братства колишніх вояків 1-ї УД УНА. Автор праці з воєнної історії "Arms of Valor" (1959 – укр. видання 1999: "Сили доблесті") та редактор збірника "Українсько-московська війна в 1920 р. в документах" (1933).

Помер і похований в м. Трентон штату Нью-Джерсі США.


Джерело: http://narodna.pravda.com.ua/

: 535 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz