Офіційні сайти відомств




» 2011 » Жовтень » 5 » ДО 20-річчя НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ. Історія створення, спогади про службово-бойові завдання Тернопільського підрозділу НГУ.
12:11
ДО 20-річчя НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ. Історія створення, спогади про службово-бойові завдання Тернопільського підрозділу НГУ.
В новітній історії України багато питань залишаються не висвітлені в повній мірі, не дано оцінки деяким державотворчим процесам. А це потрібно робити з огляду на те, що саме глибокий аналіз дій та вчинків влади може підказати вихід на певному шляху розвитку тим більше, що багато ще проблм має наше молоде суспільство.
Одним з цих питань є свідоме замовчування та часом необ’єктивне висвітлення діяльності такої державної силової структура, як Національна гвардія України. Вона була утворена з ініціативи депутатів першого скликання Верховної ради України, офіцерів-патріотів, які вже в липні 1991 року були об’єднані в Спілку офіцерів України (СОУ). Закон України «Про Національну гвардію України » пройшов з першого читання і був ухвалений в 4 листопада 1991 року. В ньому прописувалися функції та завдання Національної гвардії України. Основне призначення Національної гвардії України було те що це війська підвищеної бойової готовності, які першими повинні були, в разі необхідності, стати на захист суверенітету та територіальной цілісності держави Україна.
Національна гвардія України утворювалася на базі колишніх внутрішніх військ СРСР, на превеликий жаль, це була перша і головна помилка в її формуванні, про причини цього буде далі. В умовах коли в спадщину Україні дісталася велика армада радянського війська, спецслужби вишколені на засадах беріївської ідеології, незабезпечене прикриття більшості своїх кордонів та інші силові структури, які аж ніяк не можна було визнати патріотичними, а де які з них взагалі вороже ставилися до молодої Української держави, а інші ще були в стадії утворення (прикордонна, податкова, митна).
Головним критерієм добору до лав Національної гвардії України, крім звичайно, злоровя та фізичних параметрів, були: патріотизм, безмежна любов до своєї землі, своїм традиціям та звичаям. Активну участь у відборі кандидатів до лав національної гвардії брала Спілка офіцерів України, яка в той час мала великий вплив і авторитет та мала серед своїх членів депутатів Верховної ради. При обласній раді була утворена комісія з патріотично налаштованих офіцерів для розгляду питань підбору кадрів на військові посади і зокрема Тернопільського підрозділу Національної гвардії України. Очолював комісію полковник запасу Василь Гнатишин - він же був і першим головою Тернопільської обласної організації Спілки офіцерів України. Першим поштовхом до утворення Національної гвардії були збори патріотичних військових напередодні референдуму про незалежність. Було підготовлене рішення обласної ради, що для забезпечення правопорядку та для недопущення провокаційних дій під час проведення референдуму проти демократичної влади, утворити Центр екстреної допомоги і провести його вишкіл на базі колишньої школи комсомольських активістів, так звана "Орбіта". І такий вишкіл відбувся, це був прообраз Національної гвардії України.
Першим командиром Тернопільського підрозділу НГУ був полковник Кононенко Леонід Григорович- учасник бойових дій в Афганістані. Разом з ним працювали над створенням батальону офіцери Науменко М., Драчук В., Куровський І., Фалалєєв К., Печериця., Камуля О., де які ще сьогодня несуть службу. Нажаль, полковника Леонида Кононенка вже немає серед нас, але память про нього завжди буде з нами. Тернопільські гвардійці та воїни ветерани Афганістану звернулися з клопотанням до селищного голови назвати одну з вулиць іменем полковника Національної гвардії Леоніда Кононенка в його рідному селі, що на Сумщині. Другим командиром був призначений офіцер морської пехоти Сергій Кульчицький, який служить і по нині в підрозділі Західного оперативного командування Внутрішніх військ МВС України. І третім командиром, тоді вже, окремого батальону спеціального призначення НГУ призначено полковника Олександра Варакуту, автора цих спогадів.
Безпосередньо в місті Тернополі Національна гвардія України дислокувалася на території та в приміщеннях колишньої школи комсомольського активу, або так званої, школи міжнародного співробітництва «Орбіта» зареєстрована в Шевченківському районі м.Київа. До речі, цікавим аспектом цього було те, що з державного бюджету кошти за утримання підрозділу Національної гвардії перераховувалися на рахунки цієї сумнівної структури, яка утворилася на базі майна та коштів колишнього ЦК ВЛКСМ .
Вишкіл в підрозділах Національної гвардії України проводився на історичних звитягах запорізького козацтва, українських січових стрільців та незчисленних прикладах патріотичного служіння Українській державі в часи визвольних змагань першої половини ХХ століття .
В перше в частинах Національної гвардії України з’являються капелани, які в своїх проповідях благословляли вояків на віддане служіння своїй нації. Зокрема капеланом Тернопільського окремого батальйону спеціального призначення «Галичина», був отець Дмитро (Лисак).
Гвардійці Тернопілля за невеликий історичний проміжок часу встигли зробити багато корисних місцевих, регіональних та державних справ. Зокрема, вони брали участь в прикритті державного кордону України з Молдовою, в проведенні спецоперації по боротьбі з контрабандою на тому ж таки українсько-молдовському кордоні та повернули в державний бюджет молодої України великі кошти. В 1996 році південні райони Тернопільської області потерпали від небувалої повені, гвардійці були першими, хто прийшов людям на допомогу. Вони дислокувалися в Борівському, Заліщіцькому, Чортківському, Монастирському та Бучацькому районах області.
В 1996 році тернопільські національні гвардійці приймали участь в міжнародних навчаннях на Яворівському полігоні "Шит миру- 96", де разом з спорідненними підрозділами США, Франції, Італії, Польші,Румунії та Чехословаччини виконували навчальні, учбово-бойові завдання. Наші гвардійці на високому бойовому рівні пройшли ці навчання та були відмічені серед кращих. Тернопільський батальон спеціального призначення за підсумками службово-бойової діяльності в 1997 році був визначений як кращий серед подібних підрозділів Національної гвардії України і нагороджений переходящим вимпелом Командуючого Національної гвардії України, а його командир (полковник національної гвардії Варакута О.П. ) представлений до ордену Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Все це є велика робота та заслуга перш за все особового складу та їх командирів серед них: майори: Гунбін К, Коляк В., Самчишин В., Тимош В., Сабадаш Б., Шаблій С, (Мелащенко С.), (Козак Т).,Кравчук В.,Білей П., капітани : Вергун В.,Гурюк В., Катрук В., Король С., Левандовський С., Лісовський Ю, Гащак А.,Гурневич В., Сигіль І, та інші командири гвардійців.
А коли в 1998 році вже в Закарпатті трапилося катастрофічна повень Тернопільські національні гвардійці одними з перших були в Рухівському, Хустському районах де вже на практиці приймали активну участь в наданні допомоги потерпілому від повені населенню.
Крім цього, Тернопільські національні гвардійці, в тісній взаємодії разом з органами внутрішніх справ проводили заходи по забезпеченню правопорядку під час масових акцій в Тернополі та районах області. Гвардієць ніколи не пройде Національні гвардійці користувалися повагою та шаною у місцевого населення вони активно брали участь під час всіх релігійних та національних свят. А оркестр Тернопільського батальону Національної гвардію України під керівництвом капітана Івана Сигеля завжди був в центрі уваги на всіх заходах.



Головним критерієм добору до лав Національної гвардії України була безмежна любов до своєї землі, своїм традиціям та звичаям. Активну участь у відборі кандидатів до лав національної гвардії брала Спілка офіцерів України, яка в той час мала серед своїх членів депутатів Верховної ради .
Чому в 2000 році виникло питання про ліквідацію Національної гвардії України? Питання політичне. Офіційний месидж, який був запущений в засоби масової інформації було те, що мол Національна гвардія України на першому етапі творення держави свої функції виконала і були утворені Збройні сили, свої прикордонні війська, пізніше, служба, МВС,СБУ та інші силові структури. Але, якщо більш глибоко вникнути в сутність геополітики то виявиться те, що ця структура по-перше, не відповідала завданням влади того часу. По-друге, вона була незручною з різних точок зору іншим силовим структурам, які постійно мріяли повернути все "на круги своя", тому в решті-решт так і сталося. Особливо це було відчутно під час проведення спец операції по боротьбі з контрабандою на українсько-молдовському кордоні, де були задіяні майже всі силові структури держави .
І нарешті, багатьом нашим владним чиновникам дуже кортилося угодити північному сусіду. Бо там не існувало такої структури, а ці чиновники всі свої дії звіряють з «старшим братом» і тим більше, сама назва Національна цим «українським» чиновникам не підходить. Вони воліли б її назвати і Республіканською, і Президентською, врешті Народною, але тільки не Національною.
Після помаранчевої революції Спілка офіцерів України подавала свої варіанти відновлення Національної гвардії з наданням їй державних функцій, які зараз розподілені в таких структурах, як міністерств внутрішніх справ, надзвичайних ситуацій, прикордонної служби, служби державної охорони та інші. В раду Національної безпеки та обороні України було направлена нова Концепція оборонної доктрини, де певні функції відводилися і Національній гвардії України.

Олександр ВАРАКУТА, Голова Тернопільської ОО СОУ, полковник Національної гвардії України, для порталу українських офіцерів.

: 1793 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz