Офіційні сайти відомств




» 2009 » Липень » 30 » Наступ на присягу
12:47
Наступ на присягу
Такої ганьби у вищому військовому навчальному закладі ще не було. Звичайно, українська армія за роки незалежності, а точніше військові керівники, неодноразово осоромлювалися. Це ж бо сором – збити над морем російський літак заповнений євреями або зафігачити ракетою по своїх же мирних жителях – чи не так?

Це ж сором, коли вибухають склади ракетно-артилерійського озброєння, або коли внаслідок неякісного харчування отруювалися солдати строкової служби?

Так, для нормально армії - це сором.

Однак, здається, "нормальна армія" - це вже не про нас. Схоже на те, що нашу армію владоможці цінують радше як потенційне знаряддя у боротьбі за владу, а не як надійний щит Вітчизни і кузню патріотів. Можливо,через це й ставлення старших офіцерів до армії відповідне – професія, як професія, треба ж десь гроші заробляти…

Проте до останнього часу ті, кого ми годуємо в мирний час, щоб вони посилали нас захищати Вітчизну, коли настане війна, все-таки ще не сміли поставити під сумнів святая святих – військову присягу. День складення присяги, коли молоді люди клянуться захищати Батьківщину і бути гідним прикладом для співгромадян, гордістю батьків і родини – цей день є найурочистішим у житті, бо один раз лише народжуються, вмирають і… приймають присягу.

Минулої суботи до присяги мали привести близько 400 офіцерів запасу – студентів (платників) із десятка вищих навчальних закладів Львова. Відповідний військовий вишкіл зі студентами проводили впродовж зборів, були тренування урочистої церемонії, символічні однострої, прийшли батьки, друзі, наречені.

Але сталася халепа… для командирів. Для студентів, які приймають присягу – це прикрість, невезіння. Над Львовом зависла дощова хмара, яка й… розігнала урочисте зібрання. Уявіть собі, люди заздалегідь запланували весілля, молода сподівається виглядати якнайкраще, а тут – дощ. Що робити: скасовувати весілля, чи вважати, що дощ на щастя?

Не знаю чим керувалося командування Академії сухопутних військ України, а саме таку горду назву носить цей вищий військовий навчальний заклад, що недавно позбувся опіки "Львівської Політехніки”, але воно вирішило, що мокнути під дощем їм і, зрозуміло, новопосталим офіцерам запасу, не личить. Тому групи студентів було розкидано по коридорах кафедр, під покрівлю, в тепличні умови. На обурення випускників та їх батьків командування "академії” просто не відповідало, точніше, не могли знайти крайнього у прийнятті цього рішення.

Чули б про це хлопці, які під Крутами, під Базаром захищали Україну, чули б про це воїни УПА, які в найскладніших умовах боронили свою землю від окупантів. У них була інша зброя, сильніша, та, якої не вистачає сьогоднішнім командирам збройних сил – ідейна віра у конечну потребу Української держави. Ця віра і впевненість не дозволяли їм спотворювати військову присягу. А сьогоднішніх офіцерів запасу, що склали присягу у вузьких, темних коридорах, повели фотографуватися, незважаючи на дощ, до монументальної споруди – пам’ятнику "политработникам Красной армии”, та галереї "героїв” – випускників-політруків "академії” 1941–1945 років, яких випускали десь під Уралом.

То вже може час запитати у військових командирів, у генералів Генерального штабу, у чільників Міністерства оборони: кого ви готуєте? Кому ви доручили командування? Ви впевнені у відповідності рішень таких командирів у критичних ситуаціях?

Від редакції:

Цього обуреного листа надіслав один із батьків студентів, які у цей день урочисто мали прийняти військову присягу. Проблема, порушена у листі, здалася редакції «Вголосу» гідною уваги. Запрошуємо читачів до її обговорення. «Вголос» готовий надати можливість висловитися керівництву Академії сухопутних військ України.


: 890 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz