Офіційні сайти відомств




» 2009 » Липень » 3 » Євроатлантичне майбутнє України: розмова стає конкретнішою
14:04
Євроатлантичне майбутнє України: розмова стає конкретнішою

09_06_24-05

Міжнародні форуми “Євроатлантичне майбутнє України” перед цим проводилися тричі: перший - у Києві 11-13 червня 2007 р.; другий - там же 2-4 червня 2008 р.; третій - у Брюсселі 30-31 березня 2009 р. І от четвертий форум 23-24 червня цього ж року пройшов у Харкові, в Національному університеті імені Василя Каразіна. Чому саме наше місто здобуло таку можливість і в чому виявився плідним нинішній форум? Важливо прислухатися до знавців: організаторів і учасників.

Одним із головних організаторів форуму виступив німецький Фонд імені Конрада Аденауера. Тож в інтерв’ю “Поступові” підсумки підбиває керівник представництва фонду в Україні Ніко ЛАНҐЕ.

Ми вважаємо, що українські реґіони досі замало були залучені до процесів європейської та євроатлантичної інтеґрації. І ми вирішили, що з цим великим форумом з дуже багатьма гостями ми хочемо цього разу вирушити в реґіон. Наш вибір випав на Харків, бо це цікаве, важливе місто, колись то була і столиця України. Харків - дуже молоде місто: тут багато університетів з численними студентами. Крім того, Харків розташований на сході країни. Отже, багато підстав промовляють за те, щоб улаштувати форум тут.

А тепер, після заходу, можу також сказати, що варто було це зробити. За обидва дні відбулося багато цікавих дискусій. І я вже сказав був на завершення: ми приїхали не лише для того, аби тут щось розповісти або з чимось виступити, - ми приїхали також послухати. А саме - послухати, які проблеми є в Харкові, яких думок дотримуються представники політики в Харкові, представники громадянського суспільства, що знають вони про європейську та євроатлантичну інтеґрацію, які небезпеки вбачають, як розцінюють стосунки з Росією - а Росія тут якраз поруч.

То все, звичайно, важливі питання. Ми тут багато чого навчилися та провели цікаві дискусії за останні обидва дні. Отже, можу сказати: то було добре рішення, що ми влаштували форум у Харкові. І наступного року в Україні, напевно, проведемо подібний в іншому реґіоні: щоб не весь час і не тільки фахівці та експерти в Києві розмовляли між собою, а й щоб українських громадян дужче прилучити до обговорень“.

09_06_24-06

Ніко Ланґе висвітлив також перспективи подальшої співпраці саме з Харковом:

Щодо Фонду імені Конрада Аденауера, то Харків - місто, де ми працюємо дуже різноманітно, у різних форматах. Бувають конференції, подібні до цього форуму, бувають рольові ігри з євроінтеґрації… Також ми здійснюємо, приміром, програми з принципів правової держави з політичними молодіжними організаціями, тобто ми працюємо з різними молодіжними організаціями політичних партій. З ними провадимо роботу і в інших темах.

Звичайно, ми знову працюватимемо задля спостереження на виборах. В останні роки ми працювали на виборах у Харкові і знову робитимемо те ж саме, щоб і наступні вибори в Україні пройшли вільно та чесно.

Отже, ми тримаємо Харків у полі своєї уваги. Ми часто працюємо тут, я сам неодноразово навідувався сюди.

Взагалі, мушу зазначити, що близько 80 відсотків діяльності Фонду імені Конрада Аденауера провадиться в реґіонах, а не в Києві. І вважаю, що це й правильно. Харків - один із важливих серед цих реґіонів“.

Частина підготовчої роботи, що її взяло на себе Харківське громадське об’єднання “Поступ”, виявилася послідовним продовженням цієї ж організаційної лінії. З обласного центру інформацію необхідним нести далі, у “глибинку”, - вважає голова Координаційної ради ГО “Поступ” Анатолій СЕРГІЄНКО:

09_06_24-07

Ми запросили спеціально з кожного району - а їх 27 районів в області - людей, з якими думаємо далі спілкуватися і які стали б ядром подальшого розповсюдження інформації у своїх районах“.

На думку Анатолія Сергієнка, в кожному селі, селищі, місті на Харківщині мають бути такі обізнані люди, які справжні відомості про НАТО доноситимуть до свого ближчого оточення.

А самим безпосереднім учасникам дискусії з міст, селищ і сіл області (та й не лише Харківської - адже завітали на форум також гості з інших областей) - безперечно, стане у пригоді інформація, отримана з перших рук від компетентних фахівців.

У суспільстві, зрозуміло, існують різні міркування щодо євроатлантичного майбутнього України. Так і в Харкові: є байдужі індивіди, є свідомі прихильники, є затяті противники. Усі можуть як висловитися, так і прояснити для себе якісь нез’ясовані питання. Та коли декілька місцевих депутатів від Партії реґіонів прийшли на другий день форуму засвідчити свою “позицію”, виявилося, що вона підкріплена не раціональними арґументами, а грубими голослівними погрозами. І якщо низька політична культура або повна відсутність такої, може, ще не заслуговує на якусь іншу відповідальність, то принаймні політична відповідальність в інтелектуальному місті має-таки настати за вихватки істеричних крикунів: як для їхньої партії загалом, так і для їхнього можливого кандидата на посаду Президента України зокрема.

Раніше в суперечках навколо європейської та євроатлантичної інтеґрації України нерідко проглядалися два схематичні підходи:

  • від прихильників: “Ми туди хочемо, але нас чомусь не запрошують“;
  • від противників: “Нам туди не треба, але нас чомусь заганяють“.

Тепер же в дебатах стало більше конкретності, що, до речі, помітили фахівці. Ідеться вже про свободу руху людей і капіталів, про можливості навчання за кордоном, про поширення інформації, про умови роботи водіїв автотранспорту на міжнародних рейсах, зрештою, про якість м’ясних та молочних продуктів… Громадян цікавить, що в цьому зміниться, у який бік та наскільки з можливим приєднанням України до Організації Північноатлантичного Договору та до Європейського Союзу.

Так, у дискусії з’ясувалося, що на пострадянському просторі діють дуже строгі стандарти на продукти харчування. Їх строгість, як зазначають експерти, компенсується фактичною необов’язковістю виконання. І якщо пишатися “високою планкою вимог” до імпортних харчів, то варто поставити також питання: а чи завжди відповідає тим вимогам “продукція” вітчизняних виробників? Неможливість чи небажання виконувати дуже строгі вимоги спричиняється до двох спокус: на внутрішньому ринку - якось “домовлятися” про допуск такої продукції поза вхідним контролем; у міжнародних відносинах - використовувати показну строгість як економічну зброю при вибірковому застосуванні тільки до певних виробників окремих держав.

Рівноправне взаємовигідне співробітництво і економічний шантаж з елементами диктату - дві системи, які реально діють у нинішньому світі.

А от якій із них віддати перевагу - справа не лише звички, а й свідомого вибору з урахуванням власних інтересів. Ради цього, справді, варто прагнути нових знань.

Євген ХОДУН

Дивіться також іншу інформацію про підготовку і проведення форуму:

Харківське громадське об'єднання "ПОСТУП"


: 1084 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz