Офіційні сайти відомств




» 2009 » Березень » 22 » 12 березня 2009 року у Центрі Національного відродження ім.. Степана Бандери було проведено Круглий стіл «Карпатська Україна й сьогодення».
16:32
12 березня 2009 року у Центрі Національного відродження ім.. Степана Бандери було проведено Круглий стіл «Карпатська Україна й сьогодення».

Підставою проведення Круглого столу на таку тему було 70 річчя проголошення незалежності Карпатської України. 
Історична довідка: 15 березня 1939 року Президентом Карпатської України було проголошено Незалежність Карпатської України. 
Шістьом засіданням Сойму, які проходили протягом трьох годин одного дня, випала доля бути історичними, бо на них були прийняті історичної ваги документи — про незалежність, державний устрій, назву, мову (українську), прапор (жовто-блакитний), герб і гімн Карпатської України (ще не вмерла України ні слава ні воля). Таємним голосуванням був вибраний президент. Ним став А.Волошин, за якого проголосували всі посли (депутати).
Проголошення Карпатської України як держави ще раз продемонструвало усьому світові, що на Закарпатті живуть українці, які бажають мати свою державність разом зі своїми братами з Великої України. Це підтверджується «Проголошенням Всеукраїнської Народної Ради до всього українського народу», прийнятим 10 лютого 1939 р.: «Народе Український... кріпко віримо, що у новім великім бою нація Українська героїчно переможе і стане твердою стопою на тисячолітніх горах Золотоверхого, сонцем свободи осяяного, святого Києва!»
На Круглому столі, який ініціювали й провели українські громадські об‘єднання спільно з представниками Закарпатського земляцтва у Києві було розглянуто питання минулого й сьогодення Закарпаття, прийнято підсумкові документи, які будуть поширені через ЗМІ.
На Круглому столі мали слово Орест Климпуш – син коменданта Карпатських Січовиків Дмитра Климпуша, один з дослідників історії Закарпаття, доктор історичних наук Анатолій Русначенко, Микола Бедзілля – почесний президент Земляцтва Закарпатців в Києві, Богдан Червак – голова Київської організації ОУН, представник просвіти Анатолій Ковальчук, дослідник подій в Україні 1917-1945 років політолог та історик Роман Матузко, представник Молодого Народного Руху України Владислав Шелоков, директор музею Совєцької окупації Роман Круцик.  
Участь у Круглому столі, також взяли: Українська партія, ГП «Пора», Український клуб, УРП, «Українська справа», Українська патріотична асоціація, засоби масової інформації. 

_________________________________
Ухвала Круглого столу 
«Карпатська Україна й сьогодення» 
  12 березня 2009 р.  
За підсумками обговорення теми, учасники Круглого столу наголошують:

Проголошення незалежності Карпатської України в 1939 році є подією, яка обумовлює прагнення української нації до єдності й вільного життя є знаменною подією у низці державотворчих кроків української нації 20 століття. 
Створення УНР у 1917 році, проголошення незалежності Українських земель Четвертим Універсалом УНР, утворення ЗУНР у 1918 році, створення Гуцульської Республіки в Закарпатті (Рахівщина) у 1918-19 рр., Акт Злуки українських земель у 1919 році, проголошення державності Карпатської України, відновлення Української державності урядом Ярослава Стецька 1941 року, відновлення Української державності у 1991 році - є незаперечними фактами, що всі перелічені події відбувалися лише з волі українського народу й його усвідомлення себе українцями й прагнення жити в Українській Самостійній Соборній Державі.
Нападом угорських військ на Карпатську Україну в березні 1939 року в Європі фактично розв’язані бойові дії Другої Світової війни, тут розпочалася Друга Світова війна.
Події 70-річної давнини свідчать про активну боротьбу нашої нації за встановлення Української державності. Пам‘ять про ці події, про їх учасників та про жертви на цьому етапі визвольних змагань є нашим обов‘язком перед попередниками й важливим елементом виховання патріотичних почуттів серед нинішніх захисників України.
Відмічаючи знаменну подію в історії України, якою є проголошення незалежності Карпатської України та її роль у становленні української нації й Української Самостійної Соборної Держави, учасники круглого столу відмічають занепокоєння сплеском сепаратизму в Закарпатті в зв‘язку з чим наголошуємо: 
- Події першої половини ХХ століття на Закарпатті по встановленню української державності однозначно свідчать про щире бажання широких мас місцевого населення мати українську владу і жити в великій українській родині;
- Нинішні прояви ворожого Україні сепаратизму в Закарпатті має штучне походження, коріння якого знаходиться у недружніх до Української державності країнах, зокрема в Росії.
- Політичними силами, які постійно намагаються дестабілізувати ситуацію в Україні протягом усіх років після відновлення незалежності України та організовують антиукраїнські й антидержавні акції, в тому числі в Закарпатті, Одесі й Криму, - є нинішнє керівництво ряду імпероорєнтованих політичних партій.  

Сучасна українська спільнота схвалює дії всіх наших попередників у 20 столітті, які здобували незалежність України й вважає, що завдяки боротьбі за Українську Самостійну Соборну Державу наших славних попередників Україна наприкінці ХХ століття здобула статус незалежної держави й має можливість вільного розвитку всіх інститутів державності. 

Пропозиції учасників Круглого столу
З метою забезпечення громадського спокою в Україні, захисту її територіальної цілісності учасники Круглого столу пропонують:
1. Викладання історії має здійснюватися винятково з позиції українських геополітичних і національних інтересів на основі широкого висвітлення раніше ретельно прихованих сторінок української історії та архівних документів; 
2. Патріотичне виховання, зокрема, молоді має спиратися на історичну науку, джерелознавство на основі викладання історії України у всіх навчальних закладах відповідно підготовлених і затверджених Міністерством освіти і науки України програм викладання історії України і соціології з поширенням інформації про визначні події у ЗМІ;
3. Відзначення визначних подій пов‘язаних з державотворенням України потрібно вважати одним з елементів ствердження державності, патріотичного виховання молоді й засадничим елементом історичної пам‘яті.
4. Віддати належне пам’яті замученого НКВС СРСР Героя України, Президента Карпатської України Августина Волошина і всім загиблим Січовим стрільцям і патріотам України, які боролись за незалежність України у ХХ столітті.
5. Українському Інституту національної пам’яті - видати збірник архівних документальних матеріалів і спогадів про події, які відбувались на Закарпатті на початку ХХ століття і які призвели до створення Карпатської України.  



: 1118 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 5.0/2
: 1
1 Бунчук  
0
Осбливо сьогодні це треба робити , ще й для об'єднання українців у спільних прагненнях на подолання перешкод , що штучно створюються північним опонентом Української держави.


[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz