Офіційні сайти відомств




» 2009 » Березень » 14 » СБУ виявила унікальні документи Карпатської України та Карпатської Січі
19:40
СБУ виявила унікальні документи Карпатської України та Карпатської Січі

КИЇВ, 13 березня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). У ході пошукових робіт в архіві управління Служби безпеки України у Закарпатській області було виявлено унікальні документи Карпатської Січі, уряду Карпатської України та радянських каральних органів, які здійснювали політичні репресії проти її президента Августина Волошина і його соратників. Про це на прес-конференції на тему "Карпатська Україна - крок на шляху до української незалежності", яку в УКРІНФОРМі провів Український інститут національної пам'яті, поінформував директор Департаменту архівного забезпечення Служби безпеки України, кандидат історичних наук Володимир В'ятрович, повідомляє кореспондент агентства. 

"Документи були знайдені нашими дослідниками в ході пошукових робіт. Їх як особливо цінні і такі, що вважаються частиною Національного архівного фонду, було передано до галузевого архіву, тобто їх оригінали будуть зберігатися в Києві", - сказав В.В'ятрович. 

За його словами, інформація про подію, яка відбулась 70 років тому, досить мало поширена в українському суспільстві. На думку історика, причиною цього є те, що до нас дійшла лише невелика частина документальних джерел, які висвітлювали б історію Карпатської України. "Через це віднайдення в архівах Служби безпеки України нового масиву матеріалів про Карпатську Україну є справді великою подією як для істориків, так і для всіх тих, хто цікавиться українським минулим", - підкреслив він. 

В.В'ятрович поінформував, що унікальні внутрішньорганізаційні документи збройного формування Карпатської України - Карпатської Січі, які були віднайдені у кількох кримінальних і так званих літерних, чи агентурних, справах суттєво доповнюють ту невелику частину матеріалів, які взагалі існують про Карпатську Січ. Це накази з печаткою Карпатської Січі, які видавалися головним командантом Дмитром Климпушем, інструкції для військовиків Січі. Окрему увагу історик звернув на документ "Жінки Карпатської України" та "Інструкцію для трьохтижневого інструкторського курсу для жінок Карпатської Січі". 

Окрім матеріалів, які походять з середовища уряду Карпатської України чи Карпатської Січі, в архіві було знайдено цілий масив документів НКВС - кримінальні справи на окремих політичних діячів Карпатської України та січовиків. 

За словами В.В'ятровича, разом усі ці свідчення дають доволі чітке і об'ємне бачення того, що відбувалося в Україні в 1938-1939 роках. Наразі електронні копії цих документів вже розміщені в окремій тематичній папці в усіх інформаційно-довідкових залах, які функціонують при галузевому архіві Служби безпеки України, повідомив історик. 

Довідка. 15 березня Україна відзначає 70-річчя проголошення незалежності Карпатської України - події, яка стала одним з кроків на шляху до соборності всіх українських етнічних земель у єдиній державі. 

На початку 30-х рр. ХХ ст. під впливом українського національного руху відбулася активізація українського громадсько-політичного життя в Закарпатті. Провідні суспільно-політичні сили Закарпаття підписали декларацію у справі української автономії, яку було вручено чеському уряду в Празі. 

5 жовтня 1938 р. подав у відставку президент ЧСР Е.Бенеш. Цим скористалися словацькі та українські автономісти. Уряд Словаччини проголосив свою автономію 7-го, а Підкарпатська Русь - 11 жовтня. Тоді ж було створено перший український уряд Карпатської України на чолі з А.Бродієм, який провів лише три засідання. Криза в уряді, пов'язана з таємними зв'язками Бродія і Фенцика з Угорщиною та Польщею, призвела до їх відставки. 

26 жовтня новим прем'єр-міністром було призначено Августина Волошина, за якого було завершено реформування уряду, створено службу безпеки, управління поліції, відділ преси і пропаганди, засновано нову урядову щоденну газету "Нова свобода". 30 грудня 1938 р. уряд А.Волошина затвердив нову назву української автономії - Карпатська Україна. 

15 березня 1939 р. відбулося перше засідання Сойму Карпатської України, на якому було проголошено, що вона стає вільною і незалежною. Першим президентом Карпатської України обрано А.Волошина, а прем'єр-міністром - Ю.Ревая. 

Того ж дня Угорщина напала на Карпатську Україну. На боротьбу з ворогом стала в першу чергу "Карпатська Січ", а також загони самооборони, проте сили були нерівними. На Красному Полі відбулася героїчна битва січовиків з регулярними угорськими військами, окремі підрозділи продовжували боротьбу далі. 

Президент А.Волошин і уряд змушені були покинути рідну землю. Агресія сусідніх країн проти Карпатської України фактично стала початком Другої світової війни.

УКРІНФОРМ


: 1326 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 4.5/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz