Офіційні сайти відомств




» 2013 » Лютий » 27 » Військовий замисел Межигір'я
15:02
Військовий замисел Межигір'я
Півроку тому армія отримала наказ готувати сили для захисту трьох стратегічних об'єктів. Ні, не підприємств чи інфраструктурних об'єктів. А резиденцій глави держави під Києвом, у Криму та в Карпатах.

У листопаді я вже описував фотографії з військовими об'єктами на хвилерізі Київського моря біля Вишгорода. Там облаштували позицію з радіостанцією, бойовим командним пунктом та зенітною гарматою. У грудні колеги з ТВі отримали підтвердження від Міністерства оборони, що там дійсно знаходяться зенітники. Однак, призначення об'єкту, прикриваючись завісою військової таємниці, армія приховала. Один із заступників Начальника Генерального штабу спробував скерувати думки цікавих до зеніток у напрямку "захист греблі Київської ГЕС".

На момент, коли віце-адмірал Ігор Кабаненко переконував пресу, вже три місяці діяли зміни до Положення про бойове чергування з протиповітряної оборони. У вересні 2012-го наказом міністра оборони Повітряним силам України було дано вказівку розробити три плани з прикриття повітряного простору над окремими районами. Ці плани, або ж по-військовому – "замисли", мають недвозначні назви "Міжгір'я", "Форос", "Гута". Хто не в курсі – це три резиденції Януковича. Ці райони було включено до переліку важливих державних об'єктів, а отже їх захист відбувається із залученням чергових сил. Тобто для їх оборони можуть підняти в небо черговий винищувач, бойовий гелікоптер, або пустити ракету із зенітного комплексу.

Що ж так налякало когось, що довелося переписувати оборонні плани держави? З'ясувати це допоміг депутат свободівець Руслан Марцінків.

На його депутатський запит в Міністерстві оборони відповіли так: "на сьогодні особливої актуальності набуло питання необхідності посилення контролю використання повітряного простору у зв'язку з суттєвим збільшенням кількості порушень порядку та правил використання повітряного простору малорозмірними та мало швидкісними повітряними суднами... зазаначені проблемні питання набули масового характеру...".

Мобільна вогнева група під Вишгородським маяком. Фото Андрія Ковальова

Це можна довільно потрактувати так: зенітку на Київському морі встановили, щоб збивати приватні літаки чи гелікоптери, які раптом порушать повітряний простір території на яку поширюється план "Міжгір'я". Всім знайомим з можливостями гармати ЗУ-23-2, звісно, зрозуміло, що незамаскована примітивна зенітна зброя виконує скоріше символічну або психологічну функцію. Сигналізує, що справді не варто залітати в зону обведену на картах повітряних маршрутів червоним.

Цікаво, що Міністерство оборони зізналося, що в питанні застосування своїх сил довкола президентських резиденцій воно не самостійне. А фактично виконує вказівки президентських бодігардів – Управління державної охорони України.




Місцеві жителі допомогли виявити ще деякі об'єкти ППО, які з'явилися у 2012-ому році і чия поява вписується в логіку розробки замислу "Міжгір'я". Влітку перед чемпіонатом ЄВРО-2012 відбувалася передислокація підрозділів зенітних ракетних військ, військ ППО та радіотехнічних військ поближче до приймаючих міст. Та після чемпіонату з деяких позицій бійці вже не стали повертатися. Наприклад, продовжує свою роботу пост радіолокаційної станції перебазований, за словами місцевих жителів, з Василькова на межу Старих та Нових Петрівців. Колись тут була позиція зенітно-ракетного комплексу С-200. Вже півроку тут радари, що просвічують повітряний простір на десятки кілометрів.

РЛС на межі Старих і Нових Петрівців. Фото Андрія Ковальова

Місцеві говорять про новостворені позиції і на півночі та на сході Межигір'я. Активізація в розгортанні засобів ППО поміченна ними в Лютіжі та Літках. Військові поновлюють старі позиції, які залишили кілька або багато років тому. До військової техніки та житлових блоків тягнуть електрику. Так що, можливо, завдяку певному сусідству посилюється справді і захист повітряного простору над ГЕС і столиці загалом.

Олександр АРГАТ

журналіст, http://blogs.pravda.com.ua/

: 528 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz