Офіційні сайти відомств




» 2011 » Вересень » 28 » ЗВЕРНЕННЯ СОУ ДО КЕРІВНИЦТВА ДЕРЖАВИ ЩОДО ПРОБЛЕМ ЖИТЛА ТА СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВИХ ГАРАНТІЙ.
19:03
ЗВЕРНЕННЯ СОУ ДО КЕРІВНИЦТВА ДЕРЖАВИ ЩОДО ПРОБЛЕМ ЖИТЛА ТА СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВИХ ГАРАНТІЙ.
СОУ пропонує керівникам держави вирішувати питання щодо прав військовослужбовців, ветеранів, та членів їх сімей у відповідності до ч. 5 ст.17 Конституції України.
_______________________________
ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ В.ЯНУКОВИЧУ
ПРЕМ’ЄР МІНІСТРУ УКРАЇНИ М.АЗАРОВУ
ГОЛОВІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ В.ЛИТВИНУ
НАРОДНИМ ДЕПУТАТАМ УКРАЇНИ

Копія
МІНІСТРУ ОБОРОНИ УКРАЇНИ М.ЄЖЕЛЮ
НАЧАЛЬНИКУ ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ГЕНЕРАЛ – ПОЛКОВНИКУ Г.ПЕДЧЕНКУ


Стан Збройних Сил України, прав військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей змушують Спілку офіцерів України вкотре звернутися до Вас, представників влади в Україні, які у відповідності до Конституції України, законів України «Про оборону України», «Про Збройні Сили України», «Про військовий обов’язок і військову службу» несуть персональну відповідальність за оборону України, захист прав військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей.

Всеукраїнська Громадська Організація Спілка офіцерів України в межах своїх статутних повноважень, послідовно захищає права військових.
Протягом останнього часу були проведені 3 науково – практичні конференції, 5 круглих столів, парламентські слухання щодо питань національної безпеки та оборони України.
В свій час, 8.02.2006 року, СОУ ініціювали проведення парламентських слухань «Про стан забезпечення житлом та іншими гарантіями соціального захисту військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ».
З цього часу минуло більше 5 років. Ні одної рекомендації, за результатами слухань, не було впроваджено в життя. Звернення СОУ, протягом цього часу, щодо зазначених питань, позитивних наслідків не дали.
Як свідчить статистика, кількість безквартирних військовослужбовців за 5 років не зменшилась і становить близько 45 тисяч чоловік.
2.09.2011 року відбулася зустріч голови СОУ з начальником Головного квартирно-експлуатаційного управління МО України генерал майором Онуфрійчуком П. В., на якій обговорювалося питання щодо стану забезпечення житлом військовослужбовців Збройних Сил України, виконання рекомендацій парламентських слухань від 08.02.2006 року.
На зустрічі були присутні керівники відповідних департаментів Міністерства Оборони України. В ході обговорення житлової проблеми було запропоновано, в якості пілотного проекту, розпочати експеримент щодо забезпечення житлом військовослужбовців Вінницького гарнізону по програмі 50 на 50. Щомісяця військовослужбовець витрачає на піднайом житла 1500 – 2000 гривень. Якщо заощадити кошти протягом 20 років (раніше житло не отримаєш), то на ці кошти можливо придбати житло.
На сьогодні у Вінниці є проект побудови дев’яти будинків по вул. Червоноармійській на території колишнього шпиталю.
СОУ пропонує виділити кошти з бюджету для будівництва одного будинку, а кожен військовослужбовець поверне державі 50% вартості житла, вносячи щомісяця 30% свого грошового забезпечення, з однозначною відмовою від права на отримання безкоштовного житла від держави. При цьому є важливим забезпечити можливість військовослужбовцям та особам, що знаходяться в запасі отримувати безвідсотковий кредит на житло.
Інший варіант: люди готові внести 25%-30% вартості будівництва відразу, а держава решту коштів.
Учасники зустрічі з боку Міністерства оборони не підтримали пропозиції у зв’язку з тим, що відсутня нормативно-правова база для такого проекту.
Як відомо, у відповідності до ст.12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовці, які мають вислугу 20 років і більше мають право на отримання кредитів на строк до 20 років з погашенням загальної суми та відсоткових ставок за кредитами за рахунок коштів, призначених у бюджеті на утримання Збройних Сил України. Виконання цієї правової норми було регламентовано постановою Кабінету Міністрів України №88 від 28 січня 2004 «Про затвердження Порядку кредитування будівництва та придбання житла для військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань»
Але і ці нормативно-правові акти не діють, тому що з 2004 року уряд не може визначити банк який буде кредитувати будівництво житла. Тобто нормативно – правові акти щодо забезпечення житлом не діють, пропозиції військовослужбовців щодо вирішення житлової проблеми не вписуються у законодавче поле, а черга на отримання житла і соціальна напруга в середовищі військових зростає.

Члени СОУ негативно сприйняли рішення Верховної Ради України щодо обмеження законних прав ветеранів, інвалідів війни, учасників бойових дій. СОУ пропонує в подальшому вирішувати питання щодо прав військовослужбовців, ветеранів, та членів їх сімей у відповідності до ч.5 ст.17 Конституції України. «Держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та інших військових формуванях, а також членів їх сімей», – ст. 19 Закону України «Про демократичний цивільний контроль над воєнною організацією і правоохоронними органами держави».

Необхідно зазначити, що військовослужбовець це єдина категорія громадян, яким держава забезпечує соціальний захист.
На наш погляд, військовослужбовці не мають ніяких пільг. Тому що пільга (за визначенням) – це перевага.
Ветеран отримує так звану пільгу після 25 років служби, коли, як правило, стає інвалідом.
Громадяни України мають рівні права щодо вибору професії. Тому кожен громадянин має право стати військовим і мати пільги після добровільного обмеження своїх конституційних прав на:
- свободу пересування, вільний вибір місця проживання (ст. 33)
- свободу думок і слова, поширення інформації (ст. 34)
- участь у політичних партіях (ст. 36)
- мітинги і демонстрації (ст. 39)
- підприємницьку діяльність (ст. 42)
- страйк (ст. 44)
До цих обмежень потрібно додати що військовослужбовець за період служби змінює своє місце проживання, діти навчаються в 3-5 школах, дружини, як правило, не можуть працевлаштуватися, а сім’ї проживають в найманих приміщеннях. Це при тому, що військовий в будь який час готовий виконати свій обов’язок по захисту територіальної цілісності і суверенітету України, проливати при цьому кров. Політики після перемоги припишуть лаври собі, а після поразки – винуватцями зроблять військових. Про це свідчить історія.
Саме за ці та інші обмеження, суспільство компенсує військовослужбовцю у вигляді знижок за оплату житла та комунальних послуг.
Отже військовослужбовець не має пільг (переваг), тому черги у військові навчальні заклади, з метою отримання «пільг» не існує …
Отже, СОУ звертається до Вас з пропозиціями:

Шановні керівники держави, Народні депутати України!

Не потрібно вдосконалювати та приймати нові нормативно-правові акти (вже майже рік ухвалена постанова Кабінету Міністрів України від 15.12.2010 року №1191 «Програма щодо забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей у 2011-2012 р.»), а потрібно виконувати існуючі нормативно-правові акти, і нести юридичну відповідальність за це. Адже військовослужбовець виконує військові статути, а в разі невиконання наступає адміністративна та кримінальна відповідальність. Тобто військовослужбовець перебуває в нерівних правовідносинах з органами влади, які у відповідності до ст. 19 Конституції України: «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України».

На підставі наведеного пропонуємо:

1. Розглянути рекомендації парламентських слухань від 8.02.2006 року та вжити заходів до їх виконання.

2. Припинити переведення житла, яке розподіляється житловими комісіями військових частин в розряд службових для потреб людей, які мають родинні чи дружні зв’язки з керівним складом Міністерства оборони України, іншими представниками влади (див. акти перевірки КРУ Міністерства оборони України щодо перевірки забезпечення житлом військовослужбовців за 2006 – 2010 рр) та переведення протягом року цього житла у розряд звичайного.
3. Виконати Указ Президента України від 27.12.2005 року щодо створення фонду службового житла з урахуванням структури складу та чисельності Збройних Сил України.
4. Визначити банк, який буде здійснювати кредитування будівництва житла, у відповідності до ст. 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та постанови Кабінету Міністрів України №88 від 28 січня 2004 «Про затвердження Порядку кредитування будівництва та придбання житла для військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань»
5. Затвердити новий порядок підписання контракту між військовослужбовцями та Міністерством Оборони України, в якому передбачити порядок та термін забезпечення службовим та постійним житлом.
6. В листопаді – грудні місяці 2011 року разом з ВГО СОУ провести громадські слухання на тему: «Стан та перспективи забезпечення прав військовослужбовців щодо отримання житла»
7. В лютому 2012 року провести парламентські слухання з порядком денним: «Аналіз виконання органами державної влади рекомендацій парламентських слухань від 8.02.2006 року. «Про стан забезпечення житлом та гарантіями соціального захисту військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб».
8. Внести зміни до нормативно – правових актів (з приводу соціального і правового захисту військовослужбовців , ветеранів) замінити слово, «пільги» на слово «компенсації»
9. Керівний склад СОУ готовий до зустрічі в будь-якому форматі для обговорення проблеми щодо забезпечення житлом військовослужбовців.

При цьому, прохання не надсилати наше звернення на розгляд МО України у зв’язку з тим, що у відповідності до ст. 49 Закону України «Про основи національної безпеки України», ст. 10 – 12 Указу Президента України від 15.06.2004 року «Про воєнну доктрину України» ст. 7-9 Закону України «Про Збройні Сили України» ст. 43 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» Міністерство Оборони України є виконавцем державної політики у сфері оборони, а замовником зазначеної політики є Президент України, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України.

Про результати розгляду звернення просимо повідомити Спілку офіцерів України у встановлений законом термін.
З повагою

ГОЛОВА СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ
НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ ІІ СКЛИКАННЯ
ПОЛКОВНИК В. БІЛОУС


Прес-служба СОУ

: 535 | : PORTAL_SOU | : 4.0/3
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz