Офіційні сайти відомств




» 2012 » Квітень » 3 » "ЗСУ можуть перейти «точку неповернення» Петро БЕЙСЮК (пропозиції до парламентських слухань)
14:35
"ЗСУ можуть перейти «точку неповернення» Петро БЕЙСЮК (пропозиції до парламентських слухань)
Пропозиції до парламентських слухань на тему:
"Про стан та перспективи розвитку
Воєнної організації та сектору безпеки України".


Питання військової розбудови держави в Україні набуло актуальності через невизначеність та калейдоскопічну зміну сучасної політичної ситуації у світі. Ситуація у світі, на сьогоднішній день, стає все більш нестійкою і непередбачуваною, тому ми мусимо мати боєздатні збройні сили і надійну систему національної безпеки. Це повинно зобов’язувати керівництво нашої держави щодо забезпечення національної безпеки та відповідності її військово-політичної моделі викликам сьогодення.
Дехто сьогодні задає запитання чи справді варто витрачати фінресурс на оборону, якщо на фоні хронічного недофінансування Збройних сил України немає відповіді на питання: хто, мовляв, на нас, і за що, нападатиме?
Відповідь буде проста. У світі весь час ішла боротьба за природні ресурси, землю. Зараз у багатьох країнах відчувається дефіцит прісної води. Отож, Україна маючи у достатній кількості запаси корисних копалин, родючих земель, лісів, питної води, гарні кліматичні умови, як слабо захищена держава, може стати легкою здобиччю будь-кого із сусідів. Слабкість завжди провокує агресію. Навіть тих, що позиціонують себе зараз як наші друзі. Знайдеться і привід. Наприклад, недостатньо захищаємо кажанів чи наші півні не зовсім демократично співають.
Упевненості у тому, що нас хтось від когось захистить теж немає, не дивлячись на зобов’язання, що були дані в обмін на без’ядерний статус України. Це наглядно показали інциденти з Тузлою та островом Зміїний. Після цих подій риторичним є запитання: потрібна оборона і безпека державі чи непотрібна? Отож перед Україною стоїть складне завдання забезпечення обороноздатності.
Хронічна нестача коштів на оборону призвела до структурного дисбалансу, у результаті чого найбільших втрат зазнав ВПК. Бо ж крім затрат на утримання особового складу потрібні кошти на експлуатацію та ремонт військової техніки та озброєння. І найголовніше, напевно, фінансове забезпечення науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, закупівля нових зразків озброєння і техніки. Найнебезпечнішим є розформування інженерно-конструкторських колективів, адже ні за які гроші за місяць-два висококласних спеціалістів-кострукторів не підготуєш, на це потрібні роки. У світі ж іде неперервне впровадження нових, більш потужних зразків озброєнь. Недавні конфлікти показали, що навіть маючи значні запаси застарілої техніки ефективного захисту держави неможливо забезпечити.
Навіть при тому мізерному фінансуванні, що зараз виділяється із бюджету необхідний строгий контроль за їх використанням та його структурування. У світі вважається оптимальним такий розподіл коштів: фінзабезпечення особового складу – 40%, експлуатація та обслуговування військової техніки та озброєння – 30%, фінансування науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, закупівля нових зразків озброєння і техніки – 30%. Оскільки, за кордоном можна купити озброєння здебільше вчорашньої свіжості, і як показав світовий досвід, виникнуть великі проблеми при його застосуванні у бойовій обстановці.
В Україні, на жаль, левову частку займають витрати на утримання особового складу, на інші статті коштів майже не вистачає. Про відтворення, розширення, оновлення немає мови, чуємо лише про систематичне скорочення особового складу. Цікаво: на кого буде покладена, як зараз популярно говорити, політична відповідальність, коли руйнація Збройних сил України перейде «точку неповернення»? Запитання, звичайно, риторичне.
Про професійність армії. Поза всяким сумнівом, що у сучасних умовах, армія повинна бути професійною, як за контрактом, так і за призовом. Сам по собі перехід на службу за контрактом зовсім не гарантує професійності. Це очевидний факт.
Солдати строкової служби також можуть добре нести службу після відповідної підготовки. Необхідно передбачити, як було раніше, допризовну підготовку, щоб призовник володів, наприклад, професією водія, радиста тощо. Важливим питанням є якість призовників. Не є секретом, що значна частина призовників іде служити, щоб після служби влаштуватись охоронцем чи в інші структури. На нашу думку, така ситуація, в принципі, не може забезпечити відповідну якість призовників. Тут потрібний інший підхід.
Служба в ЗСУ має бути, так званим, соціальним ліфтом. Тобто після служби людина повинна мати певні соціальні пільги, наприклад, пільги при вступі до вузів, забезпечення першим робочим місцем тощо. Заслуговує на увагу запровадження контингенту контрактників запасу, які згідно контракту мали б здавати нормативи, демонструвати вміння користуватися зброєю. Час показав, що утримувати чисельну армію недоцільно, однак, за певних умов, при необхідності її можна розгорнути у рази. У багатьох країнах це вже запроваджено. Кадровий резерв, як бачимо, потрібний не лише для держслужби.
Знову про гроші. За 20-ть років незалежності наші очільники добре навчились ухилятись від відповідальності і мати на всі проблемні питання одну, як заклинання, відповідь – немає грошей. Не розуміючи при цьому, що оборонні витрати можуть здійснювати як позитивний так і негативний вплив на економічне зростання держави. По-перше, продукція ВПК користується попитом у світі, що може давати значні надходження до бюджету. По-друге, це робочі місця для висококласних спеціалістів, які дадуть змогу утримати багатьох від виїзду за кордон у пошуках роботи. По-третє, напрацьовані у ВПК нові технології можна буде впроваджувати для виготовлення наукоємких товарів цивільного призначення.
Негативний вплив на економіку держави полягає у тому, що з часом військова техніка старіє як матеріально так і морально, і відсутність поступовості її заміни приведе до послаблення обороноздатності держави. По-перше, щорічно майже на 9% зменшується бойовий потенціал за рахунок фізичної та моральної зношеності військової техніки та озброєння. По-друге, кожні 10-ть років подвоюється вартість нових озброєнь, і щорічно на 5-10% зростає вартість ремонтно-експлуатаційних робіт.
Якщо оборонні витрати не зможуть забезпечувати відповідний бойовий потенціал, ЗСУ можуть перейти «точку неповернення», що зруйнує науково-технічний, виробничий та експлуатаційний потенціали. У такому разі навіть при 10-ти кратному збільшенні витрат відновити втрачене і піти вперед за рік-два не вдасться. За цей час інженерно-військова думка піде вперед і ми знову будемо мати вчорашнє озброєння.
Маємо надію, що керівництво держави з розумінням віднесеться до питань коротко висвітлених у цій доповіді.







Петро БЕЙСЮК,
Чернівецька обласна організація СОУ, капітан.







: 671 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz