Офіційні сайти відомств




» 2010 » Серпень » 9 » З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ
20:04
З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ
12 років тому перестало битися серце генерала Цибуленка. Саме йому, як начальнику військово-навчального закладу, пощастило першому підняти Державний прапор над кримськім півостровом, привівши військові підрозділи до присяги на вірність українському народові

Коли каштани скинули свій квіт, а луки набирали силу ростом і появою різноманітних квітів, він піднявся у небо на легкому спортивному літаку. Чим вище піднімався літак, тим більше стискувалося серце відчуттям, що ти є маленькою частинкою Великого Всесвіту. Боже, яка вона красива, моя Україна! І після приземлення, ідучи льотним полем, цей високий, статний, красивий генерал не міг подолати тупий біль в грудях. Серце чомусь не могло заспокоїтися, продовжувало боліти декілька днів, допоки не зупинилося…

«…Сторопілі, присоромлені, незграбні, немов тигри, що невдало стрибнули, — такими я бачив вас, о вищі люди, коли проминав вас. Вам не пощастило на ловах.

Однак, гравці в кості, що з того! Ви не навчилися грати й глузувати як слід! Хіба ми всякчас не сидимо за великим столом ігор і глузів?

Якщо вам не поталанило з великим, невже це означає, що вам не поталанило з собою? А якщо не поталанило з собою, то невже це означає, що не поталанило з людиною? А якщо не поталанило з людиною — то що ж! За роботу!...»

Генерал відсунув вбік книгу німецького філософа і поета Фрідріха Ніцше «Так казав Заратустра», схиливши голову, поклав її на руки і притиснув груди до виступу робочого стола. Протест проти будь-яких форм духовного рабства, а ми, українці? Що роблять з нами? Чому я гнаний на своїй землі? Чому повинен щоденно комусь доказувати, що я українець?! Невже це відлуння Кримських подій, коли мені першому, як начальнику військово-навчального закладу, довелося піднімати Державний прапор над півостровом і приводити військові підрозділи до присяги на вірність українському народові? І чому все пішло не тим шляхом, як гадалося? Коли утверджував українське, справедливе і величне, спритники підкрадалися до влади. Коли став членом Президії Київського відділення Конгресу української інтелігенції і очолив Київський осередок Спілки офіцерів України, спритники увійшли у владу і почали завдавати перші удари… в спину. Від старої влади пішли метастази недолугості, заздрості і помсти. Але ж я бойовий генерал, який пройшов Ближній і Далекий Схід. Генерал, який з молоком матері увібрав у себе славетні козацькі традиції і любов до батьківської землі. Схилити перед ними голову? Ні, це нижче честі і гідності офіцера, моєї честі і гідності!

«…Я ступив на шлях, яким уже ходили чесноти ваших батьків! Хіба могли б ви піднятися високо, як би з вами разом не підіймалося жадання ваших батьків?».

Ні, це неможливо! Навколо мене колись згуртувалося більше трьох десятків офіцерів, генералів і адміралів. Чого тільки вартує генерал Олексій Лавренюк? Він пройшов пекло війни в Афганістані. Перший командувач військами по ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Постійне спілкування з головним редактором «Вечірнього Києва» Віталієм Карпенком надає сили. Сильна особистість. Відкрито виступив на сторінках газети проти розкрадання і розбазарювання військового майна, зловживання влади і дав чітке визначення манкуртизації українського суспільства.

«…Що таке добро? Все, що помножує в людині чуття сили, жадання влади і, зрештою, саму силу.

Що таке зло? Все, що походить від слабкості.

Що таке щастя? Коли відчуваєш, як зростає сила, отже, долається опір.

Потрібна не вдоволеність, а більша могутність, не просто мир, а війна; не чеснота, а дія.

Недолугі й безпорадні мусять загинути — це перший принцип нашої любові до людини. І в цьому їм треба допомогти…»

Генерал підняв голову і, розмірковуючи над щойно прочитаною тезою з філософського трактату Ніцше, перемагаючи біль, підійшов до шахової дошки, вдивляючись в хитросплетену комбінацію фігур. Пат…

…Нестерпно пекло сонце. І невідомо звідки над військовим кладовищем появилася маленька хмаринка, і зупинилася над труною. На чоло бойового генерала впала краплинка води, як сльоза. А він лежав спокійний, вдумливий і величний, і в той же час неспроможний змахнути цю сльозу. Микола Цибуленко — незламний генерал.

Анатолій Грищук


Військо України


: 990 | : PORTAL_SOU | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz