Офіційні сайти відомств




» 2011 » Березень » 28 » Вітаємо пана Юрія ШУХЕВИЧА із Днем народження !
19:36
Вітаємо пана Юрія ШУХЕВИЧА із Днем народження !
Приєднуємося до привітань із Днем народження пану Юрію ШУХЕВИЧУ! Сердечно бажаємо Вам міцного бойвого Українського духу і здоров'я! Надихайте нас своїми діями, сповненими непохитною вірою в перемогу Української справи!
__________________________

Юрій Шухевич народився в сім’ї Головного командира УПА Романа Шухевича. 1939 року сім’я виїхала до Кракова, а 1941 повернулася до Львова. 1945 як члени сім’ї Р.Шухевича заарештовані мати і бабуся Юрія, а його з п’ятирічною сестрою відправили в дитбудинок спочатку в Чорнобиль, згодом у Донецьк. Юрій звідти втік у Галичину, через підпілля зв’язався з батьком, а коли 1948 повернувся в Донбас по сестру, був заарештований. Батько загинув 1950. Юрія привезли з тюрми на опізнання. Тоді він бачив батька востаннє.

1956 Юрія Шухевича звільнили, та скоро на протест Генерального прокурора СРСР Р.Руденка повернули добувати решту терміну. З його викінченням 1958 Шухевича, не випускаючи на волю, засудили ще на 10 років за антирадянську агітацію і пропаганду. Це покарання Шухевич відбував у Мордовських таборах. Таким чином, звільнився він 1968, без права впродовж 5 років жити в Україні. Шухевич оселився на Північному Кавказі, в Нальчику, де жила його рідна тітка. Утретє Шухевич заарештований 14 лютого 1972 і засуджений за ч. 2 ст. 70 КК РРФСР („антирадянська агітація і пропаганда") за статтю, яку знайшли при обшуку, „Роздуми вголос" — про перспективи українського національно-визвольного руху в ближчі 10 років. Вона під той час ще не була закінчена. Лише в тюрмі Шухевич її дописав, передав на волю, вона дійшла до Львова, але там десь загубилася. Засудили Шухевича, як небезпечного рецидивіста, на 10 років таборів особливо суворого режиму та 5 років заслання).

Ще в слідчому ізоляторі Шухевич написав гнівного листа в ООН, в якому розкриває злочинну систему судів і засуджує тоталітарний режим СРСР, який знищує громадян, що мають національну свідомість. Цього листа Шухевичу вдалося передати на волю, але копію під час обшуку вилучили. За це 1973 – новий термін: 10 років тюремного ув’язнення та 5 років заслання, причому рік, уже проведений у тюрмі, Шухевичу не зарахували.

У тюрмі Шухевич осліп: у нього катаракта обох очей і відшарування сітківки. У лютому 1979 р. Шухевич разом з групою політв’язнів і засланців був оголошений членом Української Гельсінкської Групи (УГГ).

З березня 1983 Шухевича утримували в будинку інвалідів у Томській області.

21 жовтня 1989 повернувся до Львова. 1991 року реабілітований.

На сьогодні Юрій Шухевич Герой України є головою політичної партії Українська Національна Асамблея та Головним командиром Української Народної Самооборони (УНА-УНСО).


: 617 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz