Офіційні сайти відомств




» 2012 » Жовтень » 30 » Велике місто, з перевагою польського населення опанувало 60 старшин і 1400 вояків фактично без інциденту. ДО РІЧНИЦІ ЛИСТОПАДОВОГО ЧИНУ
12:06
Велике місто, з перевагою польського населення опанувало 60 старшин і 1400 вояків фактично без інциденту. ДО РІЧНИЦІ ЛИСТОПАДОВОГО ЧИНУ
"У Львові на 1 листопада 1918 року дислокувались запасні коші (кадри) 15-го піхотного полку та 19-го полку стрільців, 30-ий курінь стрільців, супровідний курінь 41-го піхотного полку та 50-ий вартовий курінь. Вояцтво цих частин було до 70 % українське. Згідно з даними Л. Шанковського ("Де були галицькі полки і їх кадри в дні 1 листопада 1918 року”), в 15-му полку 62 % становили українці в 1914 році, в 19-му полку – 59 % українці.
Центральним військовим комітетом у Львові створено такий військовий потенціал: 600 стрільців у 15-му піхотному полку, 500 стрільців у 19-му полку, 450 стрільців у 41-му супровідному курені, 800 стрільців у 50-му вартовому курені, 150 стрільців у військовій поліції, 30 % штатного персоналу жандармерії.
Отже організовані військові формації творились в основному там, де дислокувалися кадри австрійських полків, у яких служили українці.
У цілому під проводом Центрального Військового Комітету були готовими виступити у Львові 60 старшин і 2400 стрільців. План виступу передбачав захоплення важливих об'єктів наявними українськими силами.
Історія Листопадового чину тісно пов’язана з 15-им піхотним полком. Цей полк дислокувався на вул. Курковій, 12 [теперішня вул. Лисенка] та вулиці Яблоновських [тепер вулиця Шота Руставелі]. Вулицю названо Курковою у 1871 році – (від польського «курек» - півень). Приблизно посередині траси вулиці – невеликий сквер. Поруч знаходилася Францисканська площа, яка отримала свою назву від розташованого тут монастиря францисканців. Ще під час революції 1848 року тут проводила навчання львівська національна гвардія. Сучасна назва на честь великого українського композитора надана з 1945 року. У1993р. у сквері встановили пам’ятник "Просвіті" на честь 125-ліття товариства Просвіта,заснованого у Львові 8 грудня 1868р..
На 15-й піхотний полк покладалися завдання по захопленню об'єктів такими силами:
головний двірець (залізничний вокзал), (1 старшина, 47 стрільців) – четар Полянський;
жандармерія (1 старшина, 50 стрільців);
головна пошта (1 підстаршина, 10 стрільців);
казарми Фердинанда (1 старшина, 50 стрільців);
Австро-Угорський банк – четар Витвицький;
казарми Яблонських (1 старшина, 80 стрільців);
Намісництво (1 старшина, 80 стрільців) – хорунжий Сендецький;
Двірець Персенківка (1 старшина, 30 стрільців);
Касарні при вулиці Курковій (1 старшина, 100 стрільців);
Військова команда Львова (1 старшина, 30 стрільців) – четар Трух;
У ніч на 1 листопада Українська Генеральна Команда розпочала перебирати владу у свої руки.
Висланці пішли до львівських казарм, щоб приєднатись до виступу українських вояків. Почалося з 15-го піхотного полку у казармах на вулиці Курковій, 19-го піхотного полку на вулиці Петра й Павла і куреня 41-го чернівецького полку піхоти, які в більшості складалися з українців. У казармах 15-го п.п. керував поручник Микитка, а роззброєнням сорока польських легіоністів у казармі 15-го піхотного полку – хорунжий Панас. В результаті діяльності Центрального військового комітету 1 листопада 1918 року в місті Львові на базі 15-го піхотного полку було сформовано «Перший Львівський піхотний полк імені князя Льва». Він став першою військовою українською частиною на західноукраїнських землях у ХХ столітті.
Командиром «Першого Львівського полку піхоти імені князя Льва» призначено найстаршого рангом поручника М.Микитку, а командиром 19-го полку стрільців – четаря О. Каравана, який провадив його організацію і знав найкраще його стрільців і старшин.
Одночасно цієї ночі пішли й польські висланці до австрійських полків. Ці події згадуються в книзі «Obrona Lwova». Але на той час казарми 15-го полку вже були в руках українців.
З’ясувалося, що у розпорядженні штабу повстання сил було менше ніж передбачалося. Реальні події відбулися наступним чином: вранці 1 листопада силами 60 старшин і 1400 вояків (запасний курінь 15-го піхотного полку, курінь буковинських ополченців, частина вартового полку) захопили всі важливі урядові будинки, пошту, телеграф, військові частини. Також вдалося забезпечити нейтральність австро-угорських частин.
Ранок 1 листопада мешканці зустріли вже в українському Львові. Над міською ратушею гордо майорів синьо-жовтий прапор, який встановив 17 – літній вістун Степан Паньківський, а на вулицях були озброєні патрулі з синьо-жовтими стрічками на австрійських шапках.
Воєнна-революційна операція, відома під назвою Листопадового чину, була, на загал, успішною й вдалою операцією. Найбільше вдалою вона була у Львові. Про розміри львівської удачі говорить той факт, що велике місто (205 тисяч населення), з перевагою польського населення (51,2 %) опанувало 60 старшин і 1400 вояків фактично без інциденту..."


Читати повністю статтю Петра КОСТЮКА "Перший Львівський піхотний полк імені князя Льва".

: 514 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz