Офіційні сайти відомств




» 2010 » Травень » 6 » Україна заплатила за Перемогу найбільшу ціну.
20:42
Україна заплатила за Перемогу найбільшу ціну.
Україна заплатила за Перемогу найбільшу ціну. Загальні демографічні втрати України — включно з убитими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими й тими, що рушили у вигнання разом із відступаючими нацистами, — становлять не менше 14 млн. чоловік. Це, втрати найбільші й непорівнянні з втратами інших країн і народів у Другій світовій війні. Фактично, втрати українського народу становлять від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР. 
Із 41,7 млн. чол., які мешкали до війни в УРСР, на 1945 р. залишилося тільки 27,4 млн. чоловік. То ж втрати цивільного населення України: 5,5 — 6 млн. чоловік, а понад 2,5 млн. уродженців України загинули на фронтах. Виходить, усього як мінімум 8 млн. осіб. 
Депортації в Сибір, Казахстан і на Далекий Схід – понад мільйон жителів УРСР (переважно із західних областей), втеча частини населення з окупантами, страшна цифра — 2,4 млн. остарбайтерів (із 2,8 млн. радянських людей, вивезених у нацистське рабство). 
На руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл (із них 250 спалено), знищено 16,5 промислових підприємств, 18 тис. лікувальних закладів, 33 тис. шкіл, вузів, технікумів та НДІ; а також понад 33 колгоспи, радгоспи, МТС. 
І все це зробили не тільки нацисти, а й радянські війська під час відступу. Бо масштаб сталінських репресій у передвоєнні роки і в перші місяці війни у Галичині й на Волині, в період відступу був не менш вражаючим: багато сотень тисяч репресованих, розстріляних, депортованих у Сибір і Казахстан — українців, поляків, євреїв. Найяскравіші приклади виконання злочинної тактики «випаленої землі» — знищення центру Києва восени 1941 р. і підрив Дніпрогесу, вигорілі ниви й села.

А ще — життя і покалічені ”визволителями” долі людей в повоєнне десятиліття. За 1944—1953 рр. у Галичині, на Волині й Рівненщині було репресовано, лише за офіційними даними 500 тисяч осіб, із них заарештовано 134 тис., убито понад 153 тис., виселено за межі України 203 тис.

То ж маємо вшановувати світлу пам'ять наших дідів, батьків, сестер і братів. 
Але вшановувати не під фальшиво-цинічні звуки фанфар, не під прапорами гнобителів і катів нашої нації, а в щирій молитві за упокій їх душ та за долю України.


Петро ПРОЦИК, 

генерал-лейтенант запасу


Читати статтю повністю


: 1087 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz