Офіційні сайти відомств




» 2013 » Серпень » 21 » У Львові розпочався X Світовий конгрес українців. Гасло – Contra spem spero (фото ЛООСОУ)
18:39
У Львові розпочався X Світовий конгрес українців. Гасло – Contra spem spero (фото ЛООСОУ)

Львів перетворився на центр української діаспори – у місті розпочався ювілейний X Світовий конгрес українців (СКУ), який триватиме три дні і об’єднає довкола важливих питань представників світової української спільноти. Наразі до Львова прибуло 240 представників українських громад з 30 країн світу.
Серед запрошених є і представники Львівської обласної організації Спілки офіцерів України.

Cвіт має визнати Голодомор геноцидом.

20 серпня, світове українство у Львові вшанувало пам’ять жертв Голодомору 1932-33 рр. Урочистою ходою учасники Х Світового конгресу українців пройшли вулицями міста до пам’ятника Тарасу Шевченку, де на знак пам’яті жертв голоду поклали п’ять колосків, перев’язаних чорною стрічкою.
Урочиста хода рухалася від головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» у центр міста. Попереду йшла молодь із плакатом «Україна пам’ятає. Світ визнає» і прапорами тих країн, звідки приїхали українці на ювілейний Світовий конгрес українців. 

В урочистій ході взяли участь не лише представники діаспори, але й духовенство та представники української влади. Зокрема, вшанувати пам’ять жертв Голодомору приїхали і лідери опозиції. 

Біля пам’ятника Шевченку відбулася панахида за жертвами Голодомору, яку очолив владика Ігор (Возьняк). 






Секретар Світового конгресу українців, голова Світової комісії з відзначення Голодомору Стефан Романів закликав українців та представників діаспори донести правду про трагедію українського народу – Голодомор. 





«Я вас закликаю, щоб 23 листопада у всіх країнах світу, де є українці, гідно відзначити 80-ліття Голодомору. А тут ми закликаємо представників понад 30 країн світу звернутися до членів парламенту і нащадків, щоб вони приїхали на Україну і в цей день під цими прапорами дали світові зрозуміти, що ми воюватимемо до кінця, щоб світ визнав цей Голодомор геноцидом», – закликав Стефан Романів.


О 18.00 20 серпня у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбулося офіційне відкриття конгресу..

«Конгрес, який відбувається у Львові, – ювілейний, бо є десятим, – зазначив 20 серпня під час свого виступу президент Світового Конгресу Україніців Євген Чолій. – З огляду на ті події, які зараз відбуваються в Україні, на ті всі негаразди, які ми відчуваємо, конгрес проходить під гаслом слів Лесі Українки Contra spem spero (Без надії сподіваюсь). Цим ми хочемо дати відчути, що українська діаспора, попри всі негаразди, далі вірить у силу українського народу і сприятиме процесам євроінтеграції, демократизації та українізації України». 


Євген Чолій зауважив, що цьогоріч в Україні відзначатимуть 80-ту річницю Голодомору-геноциду 1932-19333 років. Відтак, з його слів, діаспора започатковує відзначення цієї річниці під час конгресу. Однак кульмінаційний пункт буде в листопаді – разом з українським народом.
Президент СКУ поінформував про заходи, які відбуватимуться впродовж трьох днів конгресу.
«Крім статутних питань, які ми мусимо полагодити, відбудуться три головні тематичні сесії. Перша – завтра – «Євроінгерація – запорука незалежності України та сприяння її демократизації» (10.30-13.00), друга – також завтра – «Світове українство у просуванні спільних інтересів» (18.00-21.00). Третя сесія пройде у четвер «Голодомор 1932-33 рр.: правда перемагає» (9.30-11.30). Далі будуть остаточні звіти конгресових комісій, вибір нового проводу СКУ і заключна частина конгресу», – зазначив Чолій.
Він нагадав, що СКУ є найвищою надбудовою українських організацій в діаспорі, яка репрезентує інтереси 20-мільйонної української діаспори. Складові організації СКУ є в 33 країнах світу. Крім того, у конгресі тримають зв’язки з українцями, які згуртовуються або вже мають організації, які в процесі входження до СКУ. Йдеться про ще 14 країни.
Світовий конгрес українців робитиме все можливе, щоб Україна ніколи не повернулась до авторитарних радянських часів. У конгресі твердо переконані: для України вкрай необхідна якнайшвидша євроінтеграція.
На цьому наголосив президент Світового конгресу українців Євген Чолій під час відкриття ювілейного Х СКУ у Львові.
«Євроінтеграція – найкраща запорука незалежності України, яка сьогодні є під загрозою. Євроінтеграція допоможе Україні встановити більш збалансовані та рівноправні стосунки з Росією, – підкреслив Чолій. – У цей критичний час вирішується, чи Україна повернеться до радянських часів чи ітиме вперед – до інтеграції з демократичною Європою. І в такий час ніхто не може пасивно стояти осторонь».
«В Україні здійснюється тиск на опозицію, ЗМІ, діє вибіркове правосуддя, правоохоронці здійснюють злочинні дії щодо тих, кого б вони мали захищати…, – зазначив він. – Українські громадяни заслуговують на краще і я запевняю, що українська діаспора на чолі з Світовим конгресом українців сприятиме, аби в країні таки дійсно стало краще жити».
«У зв’язку з цим хочу нагадати, що для допомоги своїм рідним зарубіжні українці офіційно через банківські системи перевели в Україну 7,5 млрд дол. торік, 7 млрд дол. – упродовж 2011 року та подібні суми раніше. За розрахунками експертів Нацбанку України, щорічні вливання трудових мігрантів – близько 23 млрд дол. Хоча нам часто закидають, що ми тільки здатні до критики, ця статистика вказує, що саме українська діаспора є найбільшим інвестором економіки України, а не різних офшорних зон, куди спрямовують мільярди доларів олігархи з України», – додав президент Світового конгресу українців.
Євген Чолій сказав, що у конгресі переконані: євроінтеграція України сприятиме її демократизації та остаточно піднесе рівень життя українського народу.
З його слів, саме від сьогоднішньої влади залежатиме, чи угода про асоціацію між Україною та ЄС буде підписана цього року.
Актова зала театру була вщент заповнена представниками діаспори. На відкритті також були присутні лідер «УДАРу» Віталій Кличко, голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, заступник голови ВРУ Руслан Кошулинський, керівництво НУ «Львівська політехніка», влада міста та області, представники громадськості.
На початку відкриття усі виконали гімн, владика благословив відкриття Конгресу та Україну і всіх українців. 

Після виступів усіх гостей українській діаспорі від українців символічно передали сніп пшениці.

Львівська обласна організація Спілки офіцерів України
Фоторепортаж Андрія Роя.


: 1431 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz