Офіційні сайти відомств




» 2013 » Вересень » 5 » У Харкові вирішують долю меморіальної дошки Шевельову
15:18
У Харкові вирішують долю меморіальної дошки Шевельову

Топонімічна комісія Харківської міськради повернеться до розгляду питання про меморіальну дошку пізніше
Топонімічна комісія Харківської міськради вирішила звернутися до компетентних органів "за додатковою інформацію" з приводу вже встановленої дошки мовознавцеві Юрію Шевельову.
У Антифашистському комітеті Харківщини вимагають скасувати дозвіл на встановлення дошки, вказуючи, що вчений співпрацював з гітлерівцями в часи Другої світової війни, та обіцяють звернутися з цього приводу до суду.
Ініціатори встановлення дошки заперечують ці закиди та кажуть, що оголосять коло неї цілодобове чергування.



"Екстрене" відкриття

У середу, 4 вересня, топонімічна комісія Харківської міської ради вирішувала, чи бути вже встановленій меморіальній дошці Юрію Шевельову.

Юрій Шевельов – видатний славіст, мовознавець, всесвітньо відомий історик літератури і критик. В будинку на Сумській, 17, що його у Харкові називають Будинком "Саламандра", він прожив 28 років.

На фасаді будинку у центрі міста (вул.Сумська, 17) дошка з’явилася напередодні. Урочисто відкрити її планували за два дні, в четвер.

Але, дізнавшись, що топонімічна комісія може відкликати свій дозвіл на встановлення пам’ятної дошки, громадські активісти були змушені провести захід в "екстреному" режимі: о 21:00 вівторка - у світлі фар, вузьким колом.

Ідея встановити там пам’ятний знак належить громадським організаціям, які ще у травні 2011 року отримали дозвіл міської влади та оголосили збір коштів, виготовивши дошку, призначили дату урочистого відкриття.

Дізнавшись про анонсований захід, протест з цього приводу висловив Антифашистський комітет Харківщини на чолі з Нісоном Ройтманом. Ця скарга і спонукала топонімічну комісію переглянути власне рішення 2-річної давнини.

На думку пана Ройтмана, Юрій Шевельов був дезертиром і колабораціоністом, який протягом 1941-43 років співпрацював із гітлерівцями в окупованому Харкові. Зокрема, був дописувачем газети "Нова Україна", видання, яке виходило щоденно з дозволу німецької управи.

"Розглянути повторно"

Зранку на засідання топонімічної комісії представники громадських організацій прийшли, озброєні головним аргументом: дошка існує не тільки де-факто, але й де-юре.

Палка дискусія на позачерговому засіданні топонімічної комісії тривала протягом години.

Сторони гарячкували і звинувачували одна одну в необізнаності та упередженості, посилались на історичні дослідження і спогади.

Спірним питанням стало формулювання рішення: противники Юрія Шевельова вимагали скасування дозволу на встановлення меморіальної дошки. Опоненти закликали не створювати юридичної колізії, адже пам’ятний знак вже існує.

"Цю дошку встановлено коштом громади, з громадської ініціативи, хоча і з дозволу міської влади. Переглянути це рішення – абсурдний прецедент! Це ж додуматись треба: назвати філолога – фашистом!" - обурювався Роман Черемський, представник Спілки української молоді.



Дошку всесвітньо відомому вченому відкрили в екстреному порядку


 

Зрештою, голова комісії Олексій Хорошковатий був змушений провести голосування у закритому режимі.

Комісія відкинула формулювання "скасувати", "переглянути" та "визнати попереднє рішення передчасним" і зупинилась на "звернутись до компетентних органів (зокрема, Служби безпеки України) за довідковою інформацією" та "розглянути повторно".

Після засідання ідеологічні противники розходились частково задоволені. Пан Ройтман заявив, що звернеться із позовом до суду і вимагатиме прибрати дошку з центральної вулиці Харкова.

Його опоненти радіють, що відстояли межу, оголошують цілодобове чергування коло пам’ятного знаку, щоб не допустити його фізичного знищення.

Пан Ройтман та його однодумці не відкидають значення Юрія Шевельова для мовознавства, визнають його як науковця світового рівня, тому пропонують замість встановлення меморіальної дошки у публічному місці назвати ім’ям вченого одну з аудиторій Харківського університету, де пан Шевельов викладав.

Закиди у пособництві фашизму категорично спростовує професор Ігор Муромцев, який особисто знав і навіть дружив з Юрієм Шевельовим.

Пан Муромцев підтверджує, що мовознавець мав антирадянські настрої, але наголошує: "Він був налаштований проти більшовиків, і не приховував цього. Але ідеї гітлеризму йому були такі ж огидні, як і сталінізму".

Попри передчасне відкриття дошки, заплановані заходи зі святкування 105 річниці від дня народження Шевельова, оргкомітет не скасовує. У четвер відбудеться освячення дошки та пішохідна прогулянка "Харків Юрія Шевельова".

Ганна Силаєва 

для ВВС Україна, Харків


: 657 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz