Офіційні сайти відомств




» 2012 » Лютий » 14 » “Ще не скінчився наш похід..." В Ганівці на Кіровоградщині вшановано Головного отамана Холодного Яру Костя Степового-Блакитного (+фото)
19:57
“Ще не скінчився наш похід..." В Ганівці на Кіровоградщині вшановано Головного отамана Холодного Яру Костя Степового-Блакитного (+фото)
Костянти́н Ю́рійович Песту́шко (псевдонім Кость Степовий — Блакитний; *10 лютого 1898, Ганнівка — †9 травня 1921, там же) — військовий діяч, отаман Степової дивізії, Головний отаман Холодного Яру.

Вшанування легендарного отамана у цьому році відбулось у вихідний день - 11 лютого.
Погода в день виїзду до Ганівки криворізьких патріотів, як і по всієї Україні, залишалася дуже холодною. Тому забезпечення учасників заходу транспортом стало головною проблемою, без вирішення якої не можна було говорити про організованість. Саме Криворізька організація ВО «Свобода» і взяла на себе це питання. Все було вирішено і забезпечено. Дружна криворізька патріотична громада традицію не порушила.
Біля пам’ятного знаку на честь славного отамана відбувся мітинг. Найбільш яскравим став виступ дружини відомого криворізького поета-патріота Володимира Михайличенка Ніни Богданівни Михайличенко, під час якого вона прочитала вірш «Повстання» про легендарного отамана із однойменної збірки сучасного криворізького поета Володимира Стецюка :
"За нашу кров, за нашу честь,
за кривди нашого народу
гуртуймося іти на герць –
за Україну! За свободу!” –

Гукнув отаман Степовий,
і загуло навкруг степами:
"За землю й волю буде бій –
ходім хутчій, братове, з нами!

Допоки нас червона рать
усіх за горло не схопила
і не згребла всього добра,
бери, земляче, свої вила!”

І заюрбився Кривий Ріг,
в Терни, Херсон, Олександрію,
здійнявши куряву з доріг,
свою несе повстанство мрію

Лише про вольнеє життя
без ВУЧК і комісарів,
що селянину майбуття
готують в злиднях комунарів.

Гартує міць Холодний Яр,
загони степові єднає:
"Веди, отманане, зброяр
хай дасть набоїв, скільки має!”

І загриміло, загуло
Повстання по усіх усюдах.
Було всього тоді, було...
Ніколи степ цей не забуде,

як незасіяні поля
тілами вкрилися героїв
і захлиналася земля
в той час лихий від сліз і крові.

Мов пси скажені, йшли і йшли
ордою нукери червоні.
За рідну землю полягли
Вкраїни славнії герої.

Отаман Степовий упав,
підтятий пострілом у спину,
і наостанок прошептав,
мов заповіт перед спочином:

"Ще не скінчився наш похід.
Надію з нами не ховайте.
Як буде воля, мій привіт
Вкраїні милій передайте”.

Донині той триває бій.
Борні немає тій упину –
За край наш рідний степовий,
За українську Україну.»

Євген Алістранський – заступник голови Криворізької організації ВО «Свобода» з молодіжних питань наголосив: «Нам небайдужа патріотична налаштованість нашої молоді …
Кость Пестушко був молодою людиною, що організувала на визвольний рух таких же молодих людей як і сам. І вони змогли захищати свій рідний край, своїх батьків, свій рід від загарбників.

Окупанти прийшли на нашу землю з пустими обіцянками, які і не збиралися виконувати. Народ в них побачив це зло, а в своїх повстанцях Степової дивизії побачив правду за яку боровся Кость Пестушко.»

«Поєднання професійних офіцерських якостей і великої любові до свого краю дали величезний ефект у боротьбі з окупантами…» - під час виступу зауважив голова Криворізької СОУ полковник Петро Лисенко. Далі він продовжив: «І хай сьогодні не думають, що у нас нема тих людей за ким підуть. Є ті люди, всередині нас є ті гени , які змушують нас вести за собою людей на боротьбу проти зла…»

Анатолій Галіченко представник Інгульської паланки війська Запорізького низового додав: "І зараз перед нами відкривається перспектива боротьби. І ми будемо боротися поки не переможемо. Або як там написано!" І вказав на на чорний прапор Холодного Яру із гаслом "ВОЛЯ УКРАЇНИ АБО СМЕРТЬ!"

Відзначення Костя Степового патріоти продовжили в однієї із ганівських патріотичних осель спілкуванням про наболіле, і про те як продовжувати боротьбу за Українську Україну в складних умовах створених сьогоднішньою не українською владою. І врешті решт передати привіт отаману. До того ж оселя була наповнена емоціями і духом українських національно-патріотичних пісень у виконанні пісенного гурту зі Львова із символічною назвою «ПОСТРІЛ».

Криворізька організація  СОУ
для порталу українських офіцерів (Спілки офіцерів України)




















: 575 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz