Офіційні сайти відомств




» 2009 » Жовтень » 13 » РНБО має дати професійну оцінку ситуації в ЗСУ - Віктор Ющенко
19:04
РНБО має дати професійну оцінку ситуації в ЗСУ - Віктор Ющенко
РНБО має прийняти ефективні рішення щодо покращення ситуації у Збройних Силах України. На цьому наголосив сьогодні на початку засідання Радбезу Президент України Віктор Ющенко, коментуючи актуальність винесення на порядок денного Ради питання «Про обороноздатність держави та діяльність органів державної влади із забезпечення національних інтересів у воєнній сфері, а також невідкладних заходів щодо спроможності ЗСУ та інших військових формувань виконувати конституційні завдання».

«Мене надзвичайно турбує ситуація у Збройних Силах України», - сказав В. Ющенко. – «...Армія стала заручницею пустого популізму». На його переконання, через підхід деяких політиків, насамперед відсутність належної урядової уваги сьогодні фактично втрачається рівень бойової підготовки ЗСУ.

Президент нагадав, що через брак державного фінансування наразі без енергопостачання залишилися 25 військових містечок, у поточному році не відремонтовано жодного корабля та літака ЗСУ, «зайшла в глухий кут» розробка національного оперативно-тактичного ракетного комплексу тощо.

«Ці і багато інших питань говорять про те, що армія стала заручником політичних інтриг і спекуляцій, що належної уваги, яку потребує українське військо, воно від влади - перш за все, від уряду - не отримує», - сказав В.Ющенко.

Водночас він прокоментував сьогоднішню ситуацію в ЗСУ у контексті пропозицій щодо новітньої політики в сфері національної безпеки і оборони, з якими виступала прем’єр-міністр та очолювана нею політична сила на виборах 2007 року.

Йшлося зокрема про пропозицію розпочати повний перехід до професійної армії у 2008 році та завершити його до кінця 2009 року. Наразі, констатував В.Ющенко, з другого півріччя 2008 року «розпочався зворотний процес» - за останній рік чисельність контрактників зменшилася майже на 10 відсотків.

Президент також нагадав, що всупереч обіцяному скасуванню призову на строкову військову службу з 1 січня 2008 року, постановою уряду навесні 2009 року кількість призову збільшена майже на 6 тисяч осіб.

Він звернув окрему вагу на той факт, що у цьому році частка витрат на оборону становить лише 1,1% від ВВП (а з урахуванням інфляції взагалі 0,8%) - у 2007 році цей показник складав 1,28%. «Це критична межа, коли експерти говорять про невідновлювальні процеси руйнування боєздатності будь-якої національної армії», - переконаний Президент. Він нагадав, що на забезпечення та утримання ЗСУ в рамках чинного бюджету до кінця року не вистачає 1,5 млрд. грн.

«Я виношу це питання на РНБО з однією метою – нам час давати персональні оцінки цьому процесу. Я не дозволю, щоб ми відкочувалися у цьому питанні все глибше і творили небоєздатну армію. Нам треба сьогодні домовитися, як ми подаємо відповідну допомогу українському війську, як ми піднімаємо статус українських солдат і офіцерів і на найвищому державному рівні надаємо підтримку в розвитку і підготовці нашої армії», - наголосив Президент.

Він висловив переконання, що у нас сьогодні також є можливості озброїти ЗСУ національними зразками, розробленими на найвищому технологічному рівні. «Але для цього має бути елементарна повага до солдата і функцій оборони та безпеки своєї країни», - додав В.Ющенко.

Прес-служба Президента України


: 1384 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz