Офіційні сайти відомств




» 2014 » Січень » 2 » Програмний маніфест ВО "Майдан" не відповідає духові Майдану, - експерт
14:12
Програмний маніфест ВО "Майдан" не відповідає духові Майдану, - експерт
Про це обережно мовчать аналітики. Про це відверто говорять "ветерани" Майдану і не тільки. І справді, неозброєним оком видно, що постійні заклики з високої трибуни Майдану до зміни системи влади, а не персоналій при владі, не знайшли свого відображення в тексті документу, прийнятого 29 грудня 2013 року п’ятим Народним Віче на київському Майдані Незалежності. У маніфесті є лише намагання підрихтувати стару систему, яка ґрунтується на відстороненні від управління країною головного суб’єкта суверенної влади в державі – українського народу. 

Які ж найсуттєвіші, на думку автора, недоліки Програмного маніфесту "Майдану"? 

1. У тексті маніфесту немає ключового меседжу резолюції першого Народного Віче від 29 листопада 2013 року: вимоги відставки Януковича. 
Немає там і згадки про дострокові президентські вибори. Є лише вимога про тимчасове повернення до Конституції України 2004 року, відповідно до якої вибори нового президента відбудуться восени 2014-го. А отже і Майдан до цього часу має не розходитись. 

2. У маніфесті немає жодної згадки про необхідність встановлення справжнього народовладдя, хоча один з головних меседжів Майдану: «Влада – це ми!», який має бути втілений шляхом реалізації 5-ї статті Конституції України, згідно з якою влада в Україні належить народові. 

3. У маніфесті йде мова про необхідність «утворення представницького органу установчої влади для підготовки нової Конституції України». 

Зверніть увагу: мова йде не про внесення змін до Конституції України, а про нову Конституцію. Це буде що – чергова Конституційна (а насправді – неконституційна) асамблея, яку ще вчора піддавала нищівній критиці опозиція? 
До речі, нещодавно федеральний суддя США, Богдан Футей, який брав участь у створенні першої конституції Незалежної України, нагадав, що Конституція 1996 року отримала позитивні оцінки міжнародних організацій та Венеціанської комісії і що Основний закон потрібно не переписувати, а виконувати. 

4. «Червоною ниткою» крізь маніфест проходять заклики творити нову Україну. Це дуже нагадує розкритикований свого часу опозицією заклик Партії регіонів (трирічної давності) «будувати нову країну» і нагадує комуністичний підхід: «до основанья, а затем…». 
До речі, в документі замість слів «області», «обласний» вживаються слова «регіони», «регіональний». Це зроблено випадково, чи продиктовано бажанням сподобатися населенню східних областей України? 

5. У маніфесті йде мова про необхідність «переговорів з владою з метою формування пакету рішень…» попри попереднє рішення Майдану - вести з владою діалог лише про дату дострокових президентських виборів. 
Нагадую: вимога ж Майдану про відставку уряду була беззастережною. 

У маніфесті йдеться про необхідність формування «технічного Кабміну завдання якого - вивести країну з системної кризи, забезпечити підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, а також гарантувати проведення чесних виборів президента та парламенту». 
Як бачимо, завдання такого уряду надто амбітні, щоб називати його «технічним», доцільно було б назвати його «перехідним». 

6. У маніфесті говориться про необхідність «становлення на основі місцевих та регіональних осередків ВО "Майдан” мережі самоорганізації громадян, яка забезпечить громадський контроль за діяльністю органів влади та самоврядування; ідентифікацію проблем місцевого розвитку та консолідацію громадян на їх вирішення» тощо. 
Тут є протиріччя: якщо вже створена організація, то все це має відбуватися організовано, а не стихійно (на рівні самоорганізації) у відриві від організації-«Майдану». 

7. У маніфесті йдеться про необхідність «затвердження системного Плану змін в країні «Європейська Україна». 
Заважте, мова йде не про якийсь проект «Європейська Україна», а про нову країну з такою назвою! Така сентенція не витримує критики! 

Але автори маніфесту (очевидно, це Рада ВО «Майдан») у своїй «залізній» логіці непохитні: в кінці маніфесту від імені всього Майдану вони заявляють: «Лише такий шлях, який ми маємо пройти разом, гарантує успіх Україні та втілення в життя ідей Майдану». 

А чи так це насправді, хай скажуть рядові майданівці. 

Михайло Роль, незалежний політичний експерт 


: 555 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz