Офіційні сайти відомств




» 2013 » Червень » 20 » Проект Постанови "Про відзначення 500-ї річниці битви під Оршею", до якого долучилися спілчани, зареєстровано.
13:02
Проект Постанови "Про відзначення 500-ї річниці битви під Оршею", до якого долучилися спілчани, зареєстровано.
18 червня 2013 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови "Про відзначення 500-ї річниці битви під Оршею". Метою проекту є "увічнення 500-ї річниці участі українців у битві під Оршею, а також, зважаючи на те, що відзначення перемоги центральноєвропейських народів, в яку великий внесок зробили українці, має важливе значення для патріотичного виховання громадян України, збереження історичної правди і пам'яті про славне минуле та велич Української держави". 
У документі зокрема йдеться про те, що "8 вересня 2014 року виповниться 500 років з часу перемоги об’єднаних військ Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського та Королівства Польського над військом Московського царства у битві під Оршею. 
Ця битва є однією з найславетніших сторінок в історії українського, білоруського, литовського та польського народів, коли їхнє військо на чолі з українським князем Костянтином Івановичем Острозьким, на той час Гетьманом Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського, розгромило військо московитів під Оршею на р. Кропивній. Битва під Оршею – це досвід спільних зусиль різних народів центральної Європи у боротьбі за свою свободу та незалежність. 
Наприкінці 1512 р. між Великим князівством Литовським та Московією спалахнула нова війна за білоруські та українські землі, яка тривала до 1522 року. Одним із визначальних епізодів цієї війни була битва під Оршею 8 вересня 1514 року. 
Армія Великого князівства Литовського і Руського складалася із українських, білоруських, литовських, польських загонів та невеликої кількості європейських найманців – загалом тридцять п’ять тисяч чоловік. Цим об'єднаним військом командував волинський князь Костянтин Острозький – представник старовинного шляхетного українського роду з Волині. Половина цього війська припадала на Коронне військо, тобто Корону Польську. Крім етнічних поляків, у Коронному війську було чимало українців (галичан, волинян, холмщаків та подолян). Трохи менше становили "литвини" (етнічні литовці, білоруси, українці з Полісся, Київщини, Сіверщини). Було також небагато литовських татар і найманої сербської кінноти. Численність Московського війська, очоленого воєводою Іваном Челядніним, сягала 40 тисяч кінноти. 
Оршанська перемога протягом багатьох століть давала наснагу поневоленим народам в боротьбі з іноземними загарбниками. Вшанування цієї перемоги має важливе значення для патріотичного виховання громадян України, збереження історичної правди і пам'яті про славне минуле та велич Української держави, формування почуття гордості за свій народ та утвердження України як європейської держави..." 
Авторський колектив, до якого увійшли Народні депутати Панькевич Олег Ігорович, Осуховський Олег Іванович, помічник-консультант народного депутата України Панькевича О.І. Боярчук Тарас Андрійович та голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів України, полковник Костюк Петро Іванович серед іншого пропонує "утворити організаційний комітет з відзначення на державному рівні 500-ї річниці участі українців у битві під Оршею, включивши до складу цього комітету представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковців, освітян, працівників музеїв та громадські організації. Розробити і забезпечити виконання відповідного плану заходів..., забезпечити широке висвітлення у засобах масової інформації заходів з підготовки та відзначення 500-річчя перемоги у битві під Оршею... , розглянути питання про виділення місця для будівництва пам'ятника князю Костянтину Острозькому... та можливість карбування ювілейної монети з нагоди 500-ї річниці битви під Оршею" тощо.
 


: 612 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz