Офіційні сайти відомств




» 2010 » Травень » 14 » ПОВСТАННЯ на Криворіжжі…
12:30
ПОВСТАННЯ на Криворіжжі…
Бачу, як над нашим похмурим містом поступово розповзаються в різні боки хмари і на небі впевнено сяє сонце. А разом з ним поглядає на світ із портрета хлопець-сміливець. З Георгіївським хрестом на грудях. Офіцер. Але - українець, який не захотів служити в білогвардійській армії ДЕНІКІНА. Йому – трохи за двадцять, а звати його Кость ПЕСТУШКО . Це саме він, обраний на початку 1920 року жителями села Ганнівки Головою волосного революційного комітету, Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії (тепер це - Кіровоградщина), який не захотів служити також і більшовикам. І коли 1920 року було оголошено мобілізацію до Червоної Армії, він підмовив новобранців не йти служити «червоним», а навпаки: організувати повстанський загін, щоб послідовно захищати Україну від різних загарбників. І 12 травня, 90 років тому, якраз і настав той день повстання в Кривому Розі, коли постало нове формування: Степова дивізія. Очолив його Кость ПЕСТУШКО «СТЕПОВИЙ, БЛАКИТНИЙ).
Ось що пише про нього і про те, що тоді відбулося, наш сучасник, уродженець Донеччини з міста Горлівки Роман КОВАЛЬ, автор близько тисячі статей, опублікованих у різних газетах, журналах, альманахах, історичних календарях, енциклопедіях України та української діаспори (який, до речі, є ще й автором сценарію документального кінофільму «Незгасимий огонь Холодного Яру»):
«12 травня новобранці з навколишніх сіл прибули до Кривого Рогу. Коли їх вишикували, слово взяв воєнком:
– Таваріщі навабранци! С етаво дня ви становітєсь настоящімі воінамі рабочє-крєстьянской Красной арміі. Ето, таваріщі, нє шутєйноє дєло, а дєло атвєтствєнноє, таваріщі, я думаю, што ви сазнатєльний народ і панімаєтє ето. Ето очєнь важноє дєла...
"СТЕПОВИЙ увесь час стояв поруч воєнкома і курив цигарку за цигаркою... А коли воєнком замовк, він витягнувся на команду "струнко”... Воєнком направився до нього, щоб потиснути руку. Але в ту мить пролунав постріл, просвистів маленький шматочок олова в повітрі і ввігнався у скроню воєнкома. Той снопом повалився на землю... Урядовці воєнкомату на мить отетеріли.
І тоді продзвенів владний голос СТЕПОВОГО, прорізуючи мертве остовпіння:
– За нашу кров! За нашу честь! За кривди нашому народові!
Пролунали три постріли вгору. Це був сигнал до повстання.
"За нетривалий період, – писали чекісти, – загін СТЕПОВОГО виріс до 20000 осіб, мав дві гармати і кулемети… були також автомобілі, мотоцикли і велосипеди, які СТЕПОВИЙ здобув, захопивши у Криворізькому повіті дві автоколони…”. Особливому відділу 6-ї армії і ОРТЧК Кременчуцького вузла було наказано терміново провести "суворе розслідування випадку з відправленням і пограбуванням ешелону (автомобілів, мотоциклів і нафти)”, захопленого повстанцями 28 серпня на станції Лікарівка. Окупанти кинулися перевіряти залізничників у П’ятихатках, Знам’янці та інших станціях, розташованих неподалік від Катеринослава і Кременчука, небезпідставно підозрюючи їх у сприянні повстанцям.
Диверсіями на залізниці БЛАКИТНИЙ перервав рух: багато потягів було пущено під укіс, чимало зупинено. Так, степовики захопили ешелон із сіллю, яку роздали місцевому населенню.
Незабаром до дивізії приєднався і загін Сергія КЛЕПАЧА. Чекісти у своїх звітах зазначали, що "лозунгом СТЕПОВОГО была "Самостійна Украіна”. Колискою Степової дивізії став район войовничих козацьких сіл – Верблюжки, Варварівки, Водяної і Петрової. Повстання, яке вибухнуло у Кривому Розі, стрімко розливалося Херсонським степом…»
І з Криворізької землі покотилася все далі й далі степом боротьба за українську справу, окрилюючи надією серця тисяч і тисяч українців:

«…І заюрбився Кривий Ріг,
в Терни, Херсон, Олександрію,
здійнявши куряву з доріг,
свою несе повстанство мрію
Лише про вольнеє життя
без ВУЧК і комісарів,
що селянину майбуття
готують в злиднях комунарів.
Гартує міць Холодний Яр,
загони степові єднає…»

Це вже рядки з поезії Володимира СТЕЦЮКА, журналіста і письменника, керівника Асоціації криворізьких літераторів. Саме він разом із Олександром МЕЛЬНИКОМ, провідним працівником Криворізького історико-краєзнавчого музею, краєзнавцем і знаним за межами України археологом, рік за роком проводять копітку дослідницьку роботу над збиранням фактів і документів про діяльність героїв Холодного Яру, які розпочали повстання в Кривому Розі.
На жаль, трагічно закінчилося те повстання для борців за Незалежну Україну. Але сьогодні – вже інші часи: коли існує визнана усім світом Українська держава. Тому вже і в нашому музеї можна переглянути матеріали виставки про діяльність героїв-холодноярців. Вона якраз відкривається цими днями.









































































І там з портрету, крізь її нечисленні документи і карти походу (на світлинах), дивиться на світ герой Костянтин ПЕСТУШКО, неначе запитуючи: «А ви здатні продемонструвати всьому світові, хто такі українці насправді? Чи, може, знову хочете стати рабами «червоних», які тільки змінили зовнішні обладунки і стали називатися по-іншому, а внутрішньо - все одно залишилися окупантами»

Сергій ЗИМОВИЙ
м. Кривий Ріг



: 1220 | : PORTAL_SOU | : 0.0/0
: 1
1 Олекса  
0
Добре, що нарешті, ми дізнаємося правду, про нашу історію. Нажаль, ми вивчали історію, яка була написана нашими ворогами. До речі, і зараз оці бандюковичи при владі знову хочуть надати таке право, визначати нашу історію, сусідам чи то полякам чи то росіянам. Вони свої гнусні справи вже зробили. Вони скривдили свідомість не одного покоління. Отже, виправляти їхні злочини доводиться нам. І ми це зробимо, щоб не залишати ці проблеми нащадкам нашим.


[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz