Офіційні сайти відомств




» 2010 » Лютий » 10 » Повідомте про героя - Миколу Бериславського.
20:34
Повідомте про героя - Миколу Бериславського.
Шановні відвідувачі та користувачі порталу СОУ !

10 лютого 1969 року(понеділок) у м.Києві біля Київського державного університету ім. Т. Шевченка в знак протесту проти політики русифікації України здійснив спробу самоспалення вчитель села Осипенко Бердянського району Запорізької області Микола Бериславський.Про цей вчинок інформація дуже обмежена і не дає повної уяви про українського патріота.

ВОНА МАЄ ПРИБЛИЗНО ТАКИЙ ВИГЛЯД:

Спробу самоспалення біля Київського університету в березні 1969 р. вчинив 45-річний учитель із Бердянська Микола Бериславський, але був уря­тований. Він розклеїв листівки на захист української мови та мав при собі транспаранти: «Борітеся за законні права української мови» та «Свободу дія­чам української культури». Київський обласний суд відправив Бериславського на два з половиною роки у мордовські табори.



Іноді акції протесту набирали крайніх форм. У 1968 році колишній вязень комуністичних таборів, вояк УПА Василь Макух з Дніпроретровська обілляв себе бензином на Хрещарику і запалив, вигукуючи:"Геть колонізаторів! Хай живе вільна Україна!" Від опіків він помер у лікарні. Наступного року Микола Бериславський з Бердянська, також колишній вояк УПА, повторив акт самозпалювання у Києві (при собі він мав транспаранти:"Борітеся за законні права української мови" та "Свободу діячам української культури"). Йому вдалося вижити, після чого отримав 2,5 роки таборів. У 1978 році, протестуючи проти колоніального становища України, на могилі
Т. Шевченка у Каневі вчинив акт самозпалення Олекса Гірняк із Калуша.


На прохання члена Центрального проводу Спілки Офіцерів України капітана І рангу Євгена ЛУПАКОВА адміністрація нашого порталу звертається до Вас надати нам більш широку інформацію про Миколу БЕРИСЛАВСЬКОГО - людину, українського героя-патріота. Це можна зробити за допомогою сторінки зворотнього зв'язку або листом, або просто у віконце для коментаря знизу.

Або на ці електронні адреси

Elupakov@bigmir.net
sou325@ukr.net

Заздалегідь вдячні всім, хто відгукнеться.

ПОРТАЛ СОУ.

ХТО МАЄ МОЖЛИВІСТЬ ВИСТАВИТИ ЦЕЙ БАНЕР НА СВОЇ САЙТИ, БЛОГИ ЧИ ІНТЕРНЕТ СТОРІНКИ, БУДЬ ЛАСКА ЗРОБІТЬ ЦЕ!





КОД БАНЕРА


<a href="http://portsou.at.ua/news/povidomte_pro_geroja_mikolu_berislavskogo/2010-02-10-338"><img style="border: 5px solid rgb(239, 0, 27);" alt="" src="http://portsou.at.ua/_nw/3/02760302.gif" align="left"></a>



: 1520 | : PORTAL_SOU | : 5.0/3
: 8
7 Яросав  
0
На вказану адресу я надіслав телефон молодшої доньки Береславського Жанни Миколаївни. Хай щастить. Ярослав Трінчук.

8 PORTAL_SOU  
0
Щиро дякуємо, пане Ярославе.
Для контролю, як що Вам це не дуже складно, повідомте цей телефон на наш портал через сторінку звортнього звязку http://portsou.at.ua/index/0-3 , або на rigsou@ukr.net

5 Яросав  
0
У Дніпропетровську проживають дві доньки Миколи Бериславського. У них є вичерпна інформація про батька. Зв'язатися з ними легко.

6 PORTAL_SOU  
0
Якщо можна, то , будь ласка, повідомте ( ось сюди Elupakov@bigmir.net
sou325@ukr.net )
яким чином це можна зробити.

4 Євген ЛУПАКОВ  
0
Копаючись в нашій історії знову натрапив на цікавинку - 12 лютого 1963р. (вівторок) - у Київському державному університеті ім. Т.Шевченка відбулася науково-практична конференція з питань культури української мови, в якій взяло участь близько 800 учених, культурних діячів, викладачів вузів. У виступі В.Лобка критичному аналізу було піддано стан української мови. Він вказав, що сприятливі умови для розвитку української мови зникли в 1940-х років зі встановленням культу особи Й.Сталіна. Після ХХ з’їзду КПРС, зазначив В.Лобко, через протидію “сталіно-кагановицьких послідовників” український народ не зміг відмінити репресивних законів Й.Сталіна. Доповідач піддав гострій критиці позицію держави в мовному питанні й прибічників подальшої русифікації України. Він закликав “широко запроваджувати нашу рідну українську мову в усі сфери життя, починаючи з дитячих ясел, через школи, училища, технікуми, інститути до виробництва...”.
Чи можна через інтернет узнати подальшу долю В.Лобка?
З повагою, Є.Лупаков

3 PORTAL_SOU  
0
Шановні користувачи і гості порталу , відгукніться , будь ласка, на прохання Євгена ЛУПАКОВА.

*2 Євген ЛУПАКОВ (Сьогодні 10:46)
Чудово!!! Щиро дякую за знання про цей факт героїзму та надану для Наших користувачів сайту інформацію. Додайте ще прохання відгукнутися родичів Бериславського, або хто що небудь знає про них. Онук Макуха щорічно буває на вшануваннях прадіда на Хрещатику. Маю надію, що з наступного року молодіжна організація "Патріот" в Києві почне вшановувати і Героя Бериславського. Ще раз щиро дякую!!!


2 Євген ЛУПАКОВ  
0
Чудово!!! Щиро дякую за знання про цей факт героїзму та надану для наших користувачів сайту інформацію. Додайте ще прохання відгукнутися родичів Бериславського, або хто що небудь знає про них. Онук Макуха щорічно буває на вшануваннях прадіда на Хрещатику. Маю надію, що з наступного року молодіжна організація "Патріот" в Києві почне вшановувати і Героя Бериславського. Ще раз щиро дякую!!!

1 voosou  
0
Дуже сумна, але важлива інформація про патріотів, які в часи гноблення всього Українського відкрито демонстрували свою громадянську позицію.


[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz