Офіційні сайти відомств




» 2012 » Грудень » 13 » Помер полковник УПА Василь Левкович-"Вороний"
16:17
Помер полковник УПА Василь Левкович-"Вороний"
Сьогодні вранці помер Василь Левкович-"Вороний" - полковник УПА, командир Воєнної округи "Буг", нагороджений Золотим Хрестом Бойової Заслуги. Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху. 
"Справжня легенда повстанського руху, відсидів 25 років в таборі, який його так і не зламав. Земля пухом справжньому герою", - пише ЦДВР. 
Після смерті останнього головного командира УПА 94-річного Василя Кука, Василь Левкович "Вороний" мав найвище офіцерське звання серед "упівців". 
Він народився 6 лютого 1920 в селі Любленець Старий Любачівського повіту Львівського воєводства Польщі. Батьки Михайло та Єва померли, коли синові було 4 роки. У січні 1927-го не стало бабусі Катерини. Василя забрав хрещений батько Костянтин із села Долини. Він мав дев'ятеро дітей. 
"До польської армії я не доріс, бо поляки брали на службу після 21 року. А від радянської утік, — згадував колишній полковник. — 1938-го вступив до ОУН, із похідною групою прибув у Рівне організовувати українську армію. Автоматичної зброї не мали — тільки кріси та пістолети". 
У підпілля відійшов 17 березня 1943-го. Перший бій був в околицях Костополя. Узяли в полон двох німців, які прийшли з Цумані. На початку 1944-го сотня "Вороного" прийшла в Галичину. У бою з червоними партизанами під Буськом Левковича поранили. 
Звання хорунжого — лейтенанта — Василь Левкович отримав у квітні 1944-го. У жовтні став поручником — капітаном. Майора дали в лютому 1946 року після того, як потрапив у полон. А полковником став посмертно - провід вважав Василя убитим. В цей час його катували по тюрмах, перш ніж вислати у Воркуту. Левковича взяли у криївці провідника Сокальської округи Бурого під селом Суходоли. 

"Вороного" засудили до 25 років заслання. Майбутня дружина полковника Ярослава Романина потрапила на Воркуту 1952-го. Її судили за діяльність в УПА. Із десяти років заслання у Воркуті відбула 7. У лютому 1957-го справили весілля. 27 грудня в подружжя народився син Роман. 
До Червонограда дружина Левковича повернулася 1965-го. Влаштувалася машиністкою на шахті "Друга Великомостівська". Її чоловіка звільнили 1971-го. На шахті N7 він працював електриком до 1992 року, аби заробити стаж. Отримував 1500 грн пенсії, був інвалідом другої групи. Страждав від силікозу легенів — шахтарського захворювання, викликаного вдиханням кремнієвого пилу. 

Українські офіцери - члени Спілки офіцерів України сумують з приводу смерті полковника Василя Левковича і висловлюють свої співчуття рідним і близьким та його побратимам - Братству ОУН-УПА.

О 12:00 в суботу 15 грудня розпочнеться прощання з полковником Василем Левковичем в Храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла УГКЦ (Львів, вул. Театральна, 11, Костел Єзуїтів).



: 513 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz