Офіційні сайти відомств




» 2012 » Травень » 16 » "Під вивіскою кадетських почали реанімовуватись установи імперські." Олег Романчук.
11:07
"Під вивіскою кадетських почали реанімовуватись установи імперські." Олег Романчук.
Два роки тому на сайті «Української правди» була вміщена моя стаття «Чи треба вивчати російську мову?». Серед численних відгуків був і коментар такого собі Андрея русича: «Долго мы вас, хохлов, тут терпели. Закончились ваши игры в нэзалэжность. Власть теперь наша. Еще немного, будете проситься по контракту в нашу армию, когда условия жизни на Украине станут не по силам. Наши в «уряде» и «президент» стараются. Мои друзья в России говорят, что денег на сериалы и фильмы про армию выделяют немеряно. Друг не успевает выполнять заказы. Так что смотрите телик и учите великий и могучий. Но учтите, вас будут брать младшим командным составом. Офицеры – только МЫ!».
 
Маячня запеклого українофоба пригадалась після відвідин сайтів «Всеукраинской ассоциации выпускников суворовских училищ», «Фонда возрождения кадетских корпусов в Украине», «Всеукраинской ассоциации «Кадетское содружество», «Львовского Суворовского клуба», інтернет-архіву «Кадетскій журналъ» тощо.
 
Я розшукав у своєму архіві промову начальника Генерального штабу Української Держави гетьмана Павла Скоропадського. Невеличкий уривок з неї також наводить на певні роздуми: «Настав час скинути маску і прилюдно сказати, що ми працювали, працюємо і будемо працювати на велику Росію».
 
Якщо на початку 90-х років минулого століття після розпаду СССР у Росії почалося інтенсивне відродження кадетських корпусів як елітних навчальних установ, то патріотично налаштовані українці розуміли, що треба якомога скоріше дистанціюватися від імперської та совєтської спадщини й створити інші за духом військові навчальні установи, які б займались виховання справжніх українських патріотів. На жаль, впереваж переміг формалізм – суворовські та нахімовські училища перейменували на ліцеї, деяким із них присвоїли імена українських героїв, заснували нові заклади з посиленою військово-спортивною підготовкою, але духу совдепії позбутися так і не вдалося. Ба більше. Під вивіскою кадетських почали реанімовуватись установи імперські.
 
Укотре доводиться констатувати, що замість формування власних образів й сенсів Українська держава мовчки споглядає за тим, як цією проблемою займається п’ята колона, творячи так званий «русскій мір».
 
Які традиції та ідеологію ініціатори «Кадетского движения Украины» прагнуть втілити у виховний процес кадетських корпусів можна зрозуміти, ознайомившись із «Положением о поощрениях и наградах Всеукраинской ассоциации «Кадетское соджружество» и «Фонда возрождения кадетских корпусов в Украине» від 7 квітня 2011 року. Запропоновано, зокрема, затвердити знак-нагороду «Кадетська слава II і I ступеня» із зображенням генералісімуса Олександра Суворова. «Знак» должен в еще большей степени сплотить сегодняшних кадет, проживающих в Украине и за рубежом, вокруг своих главных исторических и православных символов, содействовать их единомыслию, утверждению единых целей и ценностей, а также принадлежности к единым воинским и историческим традициям, к идее более полного служения своей Родине». Є запитання?
 
Політики завжди використовували історію як інструмент. Керівництво нинішньої Росії, судячи з усього, поділяє ідеологему Петра Столипіна: «Народ, не имеющий национального самосознания, – есть навоз, на котором произрастают другие народы».
 
Нинішні «кадетские инициативы» – це виклик Українській державності в «Год русской истории», проголошеної указом Дмитра Медведєва. Питання в іншому: чому сучасні українські можновладці не беруть на озброєння досвід і традиції юнацьких військових шкіл, які були створені й успішно функціонували у часи Визвольних змагань 1917–1920 років, а протегують ініціаторам «Кадетского движения Украины»?
 
2011 року Президент України, Верховний головкомандувач Збройних Сил підписав указ про створення Сумського «Кадетського корпусу». У зверненні до його вихованців Віктор Янукович наголосив: «Саме від вас, майбутніх офіцерів, залежатиме успішне будівництво нової, сучасної армії».
 
Все правильно. Які офіцери, таке й військо. Це аксіома. Тільки на якій ідеологічній базі вишколюватимуть майбутніх захисників Української держави у Сумському «Кадетському корпусі»? Які традиції прищеплюватимуть юним вихованцям викладачі? Питання цілком доречне. Річ у тім, що «после революции Сумской кадетский корпус лишили полномочий и отобрали оружие <…> безоружным людям, присягавшим на верность царю, ничего другого не оставалось, как сражаться на стороне белогвардейцев или эмигрировать» (Юлія Лесина). Але це так. До слова.
 
Відновлений «Кадетскій журналъ» (з далеко не безневинними «і» та «ять» у назві) по суті виконує роль ідеологічного інструменту, який пропагує цінності «єдіной і нєдєлімой», вболіває «за вєру… і атєчєство!» Зрозуміло, що не за віру українську вболіває і не за українську вітчизну.
 
Читачів щоквартальника, майбутніх курсантів вищих військових навчальних установ, майбутніх офіцерів, привчають мислити за російськими мовними/ідеологічними конструкціями/стандартами.
 
Ще один фрагмент імперської пропаганди – звернення до кадетів, опублікованого 2010 року в грудневому числі щоквартальника (на обкладинці барельєф генералісимуса Суворова і напис – «Кадетское содружество»): «Кадети Миколаївського «Кадетського союзу» встановили пам’ятник О. Суворову. Члени Одеського «Кадетського союзу» встановили пам’ятник кадетам та офіцерам, які загинули в бою під Канелєм та відтворили історичний Прапор Одеського Великого князя Костянтина Костянтиновича кадетського корпусу. Кадети Криму провели ряд заходів по вшануванню пам’яті О. Суворова…»
 
Це теж українська історія – стаття «Погоны императорских российских корпусов» в рубриці «Кадетский музей»?
 
У цьому контексті більш ніж промовисто звучить матеріал «Рассеяны, но не расторгнуты», який «Кадетскій журналъ» пропонує своїм читачам: «После революции 1917 года <…> осколки корпусов, попавшие с Белой армией за границу, находились еще в стадии реорганизации (виділення наше. – О. Р.). <…> начиная с 1967 года, зарубежные кадеты собирались на свои съезды. <…> Цель кадетских съездов <… >сохранение традиций и памяти славных императорских и зарубежных кадетских корпусов (виділення наше. – О. Р.), и взаимопомощь. А главное – сохранение огня любви и верности Родине («єдіной і нєдєлімой Росії»? – О. Р.)…»
 
«Кадетскій журналъ» (редколегія щоквартальника) вважає на необхідне розповісти українським кадетам про випускників «Владимирского киевского кадетского корпуса»: «Духонина Николая Николаевича – военачальника, главковерха Русской армии в 1917 г.; Самсонова Александра Васильевича – военачальника, командующего 2-й армией в Первую мировую войну; Дроздовского Михаила Гордеевича – военачальника Белой Армии, командира дивизии…» Невже українське військо не має власних традицій? Невже не існувало офіцерського корпусу армії УНР?
 
Постає далеко не риторичне питання: яка частина вихованців кадетських корпусів в Україні, потрапивши у полон російських імперських символів (з цієї ж «бочки» і пропагандистський серіал «Кадеты»), наважиться привселюдно заявити, що не потребує Української держави, що Україна для них нічого не означає і що своє майбутнє з Українською державою вони не пов’язують?
 
P. S.
Дев’ять десятиліть тому головнокомандувач збройних сил півдня Росії генерал-лейтенант Антон Денікін напрочуд точно й концентровано сформулював політичне кредо Москви стосовно Києва: «Никогда, конечно, никогда никакая Россия, авторитарная или демократическая, республиканская или монархическая, не допустит отторжения Украины». Звучить актуально. Чи не так? Робімо висновки.
 
Олег К. Романчук шеф-редактор журналу «Універсум»
член виконкому Львівської обласної організації СОУ


http://www.radiosvoboda.org/content/article/24580707.html
: 633 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 1
1 Кремень  
0
Пропозиції до парламентських слухань на тему: "Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України"(25.04.2012) від Голови Олександрійської міської організації
СОУ Кіровоградської області,
гвардії майора В.О.Галата
2. Військове - патріотичне виховання

На даний час військове – патріотичне виховання втратило всі національні ознаки, так дійшло до того, що поширеною нормою стало серед українських військових ліцеїстів та кадетів стали пропогандувати та відроджувати свої Великоросійські імперські погляди представники Закордонного дому Романових та Російського "Кадетського руху відродження”, які є засновниками, благодійниками та представниками в багатьох громадських організаціях та фондів по відродженню кадетських корпусів в Україні.

3. Стандарт програми закладів з посиленою військово – фізичною підготовкою та кадетських класів, позашкільного кадетського виховання (гурткова навчання)

Не завжди фінансова складова може дозволити обласним радам відкрити і фінансувати ліцеї обласного рівня але завжди є можливість відкрити кадетський клас чи кадетський гурток (чи секцію) в рамках позашкільної освіти, але всі три перелічені варіанти повинні мати єдину стандартну програму навчання узгоджену та затверджену Міністерством освіти України та Міністерством оборони України, в який конкретно повинні бути вказані предмети, теми, заняття і час, що вразі її опанування давало б випускникам переважне право позачергового вступу до військових вищих навчальних закладів.
4. Недопрацьоване питання вступу на навчання до військових вищих навчальних закладів дівчат з повною середньою освітою
Пропонуємо зобов’язати МО України та інші силові структури через військові комісаріати, офіційні сайти (міністерств, департаментів, учбових закладів) надавати повну та об’ємну інформацію по набору дівчат (факультет, спеціальність, кількість місць) за державним замовленням до військових вищих навчальних закладів та публікувати відкриті рейтингові позиції абітурієнтів, що зробить прозорим вступ та не уможливить корупційну складову в цьому питанніДоступно тільки для користувачів


[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар


Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz