Офіційні сайти відомств




» 2010 » Лютий » 24 » Перспективи розвитку Української армії та сучасний стан військово-патріотичного виховання (телеміст Львів - Харків)
20:23
Перспективи розвитку Української армії та сучасний стан військово-патріотичного виховання (телеміст Львів - Харків)

23 лютого, вперше за часи незалежності, до Дня захисника Вітчизни було проведено телеміст між Харковом та Львовом на тему: "Збройні Сили України: минуле, сучасне, майбутнє”.

Пряму трансляцію телемосту змогли побачити понад 3,5 мільйонів мешканців сходу та заходу України на телеканалах Харківської обласної державної телерадіокомпанії та Львівської обласної державної телерадіокомпанії у найзручніший вечірній ефірний час.

Захід було організовано за ініціативи регіональних медіа-центрів Міністерства оборони України, що у Харкові та Львові, під патронатом Департаменту преси та інформації оборонного відомства. Керівником проекту виступила журналіст Харківської обласної державної телерадіокомпанії Юлія Остапенко.

У двох студіях зібралися військові експерти, представники ветеранських і громадських організацій, діючі військовослужбовці, курсанти і ліцеїсти військово-навчальних закладів.

За ініціативи ведучих телепрограми питання були умовно розділені на три блоки: "Допризовна робота з молоддю та військово-патріотичне виховання захисників Вітчизни”, "Реформування Збройних Сил України”, "Перспективи вітчизняного війська”.

Думки, що прозвучали у ефірі, стосувалися таких актуальних для Збройних Сил питань, як здійснення призову на строкову військову службу, будівництво житла для військовослужбовців, фінансування оборонного відомства, формування кадрових ресурсів та робота із допризовною молоддю.

Перше слово було надано начальнику регіонального медіа-центру Міністерства оборони України (м. Харків) підполковнику Мирону Сидору, який наголосив на необхідності проведення подібних заходів у рамках консолідації країни навколо проблематики Збройних Сил.

– Питання обороноздатності України однаково близькі мешканцям наших областей. Тому прошу відверто, без приховування проблем висловлювати свої думки під час телемосту, – зауважив підполковник Мирон Сидор.

У першому блоці телемосту "Допризовна робота з молоддю та військово-патріотичне виховання” виступили начальник Харківського гарнізону учасник бойових дій в Афганістані полковник Олексій Середа, начальник Харківського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою полковник Сергій Городецький, військовий лікар Військово-медичного клінічного центру Західного регіону підполковник медичної служби Ольга Зачепа та вихованець Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут Ігор Поузігун.

В ході дискусії полковник Олексій Середа спростував думку журналістів про те, що бажаючих піти до війська дедалі меншає.

– Навпаки, на одне "місце” солдата-строковика у Харківській області претендує до 10 осіб. Відмітка у паспорті про проходження військової служби надає перспективи щодо влаштування на престижну роботу. Навіть на посади продавців продуктів харчування хлопців без військового квітка більшість роботодавців вже не бере, – зазначив начальник Харківського гарнізону.

У додаток до сказаного полковник Сергій Городецький та львівський ліцеїст Ігор Поузігун підтвердили значимість армійського виховання, а також розповіли про престижність військової освіти.

А начальник Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут полковник у запасі Роман Саляк  (голова Львівської СОУ - портал СОУ) оголосив свою позицію щодо розвитку військово-орієнтованої освіти в Україні.

– Закладів освіти, де молодь здобуває не тільки знання, але й призвичаюється до дисципліни, здорового способу життя та виховує у собі патріотичні чесноти, у нашій державі повинно бути більше. Адже юне покоління українців у наш час має занадто негативних прикладів для формування особистості. Ті ж самі гральні автомати, або легкодоступне спиртне чи цигарки. У військових ліцеях хлопці та дівчата отримують спрямування на зовсім інші життєві пріоритети: здоров’я, служіння Батьківщині, цікавість до збагачення власного інтелекту, – наголосив він.

Справжні дебати викликав другий блок розгляду тем телемосту: "Реформування Збройних Сил України”.

Так, першим перед аудиторією телемосту виступив викладач льотного факультету Харківського університету Повітряних Сил підполковник Валерій Шмаков.

– Підготовку льотних кадрів в навчальному закладі цього року профінансовано лише на 30%. Замість 50 мільйонів гривень нам виділено всього майже 15 мільйонів. Для проведення льотної практики курсантів у Чугуєві ми просили підготувати дванадцять реактивних літаків Л-39, два транспортних літака типу Ан-26Ш та вісім вертольотів Мі-8МТВ і Мі-2. А виходячи з проплати бойової підготовки ми отримаємо у кращому випадку дев’ять літаків – Л-39, один чи два – Ан-26Ш та чотири вертольоти, – підсумував підполковник Валерій Шмаков.

Натомість його колега зі Львова – викладач Академії Сухопутних військ, начальник кафедри морально-психологічного забезпечення полковник Олег Бойко навів приклади та факти у більш райдужних тонах.

– Завдяки командуванню Академії курсанти нашого вишу на 100% виконують усі програми бойової підготовки. За останні декілька років жодних полігонних занять не було скасовано або зменшено в обсязі через фінансові труднощі, – підкреслив викладач Академії Сухопутних військ.

Навколо кількісних показників у виступах обох представників військових вишів народилося чимало зауважень з боку учасників телемосту.

Цікавим та таким, що знайшов загальну підтримку, був виступ військового оглядача Центрального друкованого органу Міністерства оборони України журналу "Військо України” полковника запасу Миколи Гуцуляка. Авторитетний в армії журналіст наголосив на необхідності обговорення на наступних подібних заходах теми соціального забезпечення військових через призму підняття престижу Збройних Сил.

– Я дуже хотів би, аби ми зустрілися з вами у телевізійному ефірі з приводу будівництва житла для військових у Львові та Харкові. Ось це б турбувало більшість наших глядачів, – підкреслив ветеран військової журналістики.

Про перспективи переозброєння нашого війська присутнім в аудиторії та глядачам розповів Головний конструктор Казенного підприємства "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова” Юрій Бусяк.

– Можу офіційно оголосити про отримання державного замовлення на виготовлення перших 10 бойових машин "Оплот” та ще декількох десятків новітніх зразків броньованої техніки, які підуть у з’єднання Сухопутних військ. ХКБМ спільно з Харківським заводом імені В.О. Малишева вже розпочали активну підготовку до серійного виробництва БМ "Оплот”, бронетранспортера БТР-4 та броньованої евакуаційної машини "Атлет”. До кінця 2010 року цей проект обов’язково буде доведено до логічного завершення. Тож, оборонна міць нашої армії незабаром буде посилена, – порадував присутніх та глядачів Юрій Бусяк.

Наостанок ведуча телемосту Юлія Остапенко подякувала за організацію цієї зустрічі начальникам регіональних медіа-центрів Міністерства оборони України Харкова та Львова: підполковнику Мирону Сидору та полковнику Володимиру Ярцеву.

Після завершення телемосту в студіях обох міст учасники заходу та представники ЗМІ продовжили обговорення найактуальніших питань військового сьогодення та майбутнього нашої армії.

mil.gov.ua


: 1569 | : PORTAL_SOU | : офіцерські думки | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz