Офіційні сайти відомств




» 2009 » Грудень » 18 » Петро ГРИЦАЙ (Ніжинська СОУ):Навколосвітня подорож української яхти “Купава” (у Чорному морі яхту чекало перше серйозне випробування)
09:40
Петро ГРИЦАЙ (Ніжинська СОУ):Навколосвітня подорож української яхти “Купава” (у Чорному морі яхту чекало перше серйозне випробування)
Навколосвітня подорож української яхти "Купава”

10 листопада 2009 року від причалу Київського міського крейсерського яхт-клубу відправилась у навколосвітню подорож невелика яхта "Купава”, довжиною всього 9.2 метри. Чотири українські сміливці прямують до Антарктики на наукову станцію ім. Академіка Вернадського. Вони пройдуть уздовж берегів Іспанії і Південної Америки. Далі, з Антарктики, їх шлях проляже через Тихий, Індійський і Атлантичний океани, Середземне море (загальна довжина шляху – приблизно 58 тис. км.). Найскладніша ділянка – мис Горн, який пройшли одиниці яхтсменів. Яхта "Купава” повинна стати першою українською яхтою, котра обігне мис Горн проти "шерсті”, тобто – з Атлантичного океану в Тихий, що значно ускладнює маршрут. Проте, це не лякає досвідчених яхтсменів. Подорож, за розрахунками екіпажу, триватиме приблизно півтора року.

Екіпаж:

Капітан яхти "Купава” Бондар Юрій Васильович – відомий яхтсмен та конструктор яхт, учасник кількох морських та океанських переходів, радіоаматор.

Члени екіпажу:

Деймонтович Валерій Броніславович – ветеран яхт-клубу, найстарший член екіпажу, йому 72 роки.

Зубенко Андрій Віталійович – чемпіон України з вітрильного спорту, радіоаматор.

Іллєнко Михайло Герасимович – яхтсмен, кінорежисер.

У дорогу з собою вони взяли 100 українських фільмів, бібліотеку книг. В різних країнах планується організовувати зустрічі з діаспорою, а в Антарктиці провести перший кінофестиваль для вчених. Там же Михайло Іллєнко хоче зняти кадри для своєї нової художньої стрічки про українця Івана Доценка, котрий колись потрапив у сталінські табори на Далекому Сході, зумів втекти, перебрався до Америки, де став вождем племені індіанців. На шостому континенті будуть відзняті епізоди, які у фільмі проходять на Чукотці і Алясці.

Яхтсмени взяли в подорож декілька десятків банок тушкованого м'яса, консерви, згущене молоко, величезний мішок круп, макарони, сухофрукти, горіхи, цукор, а також 40 кілограмів меду і 37 кілограмів сала – подарунок друзів із Західної України.

Спонсорів у яхти немає, державу про допомогу також не просили. Плавання організовано тільки на особисті кошти екіпажу та завдяки безкорисній допомозі друзів.

Велику частину маршруту планується пройти під вітрилами. Але, в екстренних випадках, буде використовуватись і двигун. Отже, взяли з собою запас солярки, на якій також працює і бортова піч.

Яхта обладнана засобами радіозв’язку – короткохвильвою радіостанцією та двома ультракороткохвильовими. Юрій Бондар та Андрій Зубенко є радіоаматорами, то ж за певним розкладом і на домовлених частотах вони виходять в ефір, спілкуються з аматорами. Правда, у Чорному морі яхту чекало перше серйозне випробування, – потужний шторм. Водою залило радіостанцію, котру згодом все ж вдалося відремонтувати. Багато радіоаматорів із різних країн світу уважно слухають ефір, щоб почути голос відважних українських мореплавців. Всі, кому поталанить встановити радіозв’язок з екіпажем "Купави”, отримають диплом з автографами членів екіпажу. Цей диплом заснований з ініціативи дружньої команди українського радіопорталу – Володимира Степаненка та Миколи Доломанського. Детальну інформацію про плавання української яхти „Купава”, мапу з відображенням пройденого шляху, очікувані погодні умови по маршруту яхти, частоти та час виходу на радіозв’язок, фотоальбоми і багато іншого, можна отримати за адресою: http://www.uarl.com.ua/

Побажаємо відважним українським яхтсменам на яхті "Купава”, послідовникам капітана Юрія Лисянського, першого українця (із міста Ніжина), котрий у 1803-1806 роках здійснив навколосвітню подорож на кораблі "Нева”, сім футів під килем та переможного повернення на рідну землю.

Петро ГРИЦАЙ (Ніжинська СОУ)


: 1250 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz