Офіційні сайти відомств




» 2012 » Серпень » 2 » НАШІ СПІВЧУТТЯ
11:18
НАШІ СПІВЧУТТЯ
31 липня, на 72 році пішла з життя українська дисидентка, письменниця, літературознавець і правозахисниця Ірина Калинець.

Ірина Калинець (Стасів) — відома українська поетеса, прозаїк, публіцист, культуролог, учасниця правозахисного руху. Належала до кола В’ячеслава Чорновола, Василя Стуса та інших дисидентів.

Ірина Стасів–Калинець у грудні 1971 року стала одним з членів створеного Громадського комітету захисту Ніни Строкатої. Вже у січні наступного року її засудили до шести років таборів суворого режиму й трьох років заслання. Покарання відбувала в Читинській області разом iз чоловіком, який через півроку після винесення вироку дружини також був засуджений. . Коли вийшла на свободу, активно включилася в процес національного відродження, була серед тих, хто створював Товариство української мови, «Меморіал», Народний Рух України. У 1990–му її обрали депутатом першого скликання Верховної Ради України в Миколаївському окрузі Львівської області. У Верховній Раді України була головою підкомісії з питань загальної освіти Комісії ВРУ з питань народної освіти і науки. Входила до Народної Ради, фракції НРУ. Після закінчення каденції працювала науковим співробітником НДІ літератури Львівського державного університету ім.І.Франка, головою круглого столу керівників громадських організацій.

Останнім часом вона тяжко хворіла, однак не полишала громадської активності: ще два тижні тому поставила свій підпис під зверненням української інтелігенції до Президента — з вимогою зняти з розгляду скандальний «мовний законопроект».
Крім громадської діяльності, колишня дисидентка зробила багато і для освіти.В умовах незалежної України стала начальником Управління освіти Львівської області За її ініціативами розпочали активну перебудову навчального процесу в школах, зміну програм, працю над створенням гімназій, ліцеїв, зокрема Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, коледжів, авторських і приватних шкіл, відродження «Пласту». Непоборне прагнення до волі, почуття високої патріотичної відповідальності, громадсько–політичної і християнської гідності, активної життєвої позиції, безперечно, дають підстави говорити про Ірину Калинець саме в контексті плеяди видатних українок.

1998 року Ірині Калинець присвоїли титул «Героїня світу». У 2000–му її було нагороджено орденом княгині Ольги ІІІ ст., а 2005 року — ІІ ступеня.

Ірина Онуфріївна назавжди залишиться у нашій пам’яті порядною і самовідданою людиною, активною громадянкою своєї держави. Найщиріші співчуття сім’ї і близьким покійної.

Спілка офіцерів України.


: 593 | : PORTAL_SOU | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz