Офіційні сайти відомств




» 2012 » Березень » 20 » Львівська обласна організація Спілки офіцерів України взяла участь у відзначенні 73- річниці проголошення Карпатської України
22:01
Львівська обласна організація Спілки офіцерів України взяла участь у відзначенні 73- річниці проголошення Карпатської України
Минулого тижня з нагоди 73 річниці проголошення Карпатської України у Львівській та Закарпатській області було організовано низку заходів. Зокрема, представники Львівської обласної організації СОУ разом з представниками інших патріотичних організацій Львівщини, 17 березня вшанували пам'ять полеглих карпатських січовиків в бою, який відбувся 15-17 березня на Красному полі , що поблизу Хуста. Там відслужили панахиду та поклали вінки до меморіалу полеглих в цьому бою. До присутніх промовив Герой України Ю.Шухевич. Серед виступаючих був і член СОУ підполковник М.Курман. Також представники патріотичних організацій Львівщини у .Хусті, тодішній столиці Карпатської України, відвідали монумент героїв Карпатської України та будинок на якому встановлена пам'ятна дошка Р.Шухевич

З історії. Нагадаємо, 15 березня 1939 року було проголошено державну незалежність Карпатськї України. Президентом  обрано Августина Волошина,
державною мовою визнано українську, державним прапором і гімном – синьо-жовтий прапор та гімн "Ще не вмерла Україна”. 15 березня 1939 р. розпочався наступ угорських військ за підтримки гітлерівської Німеччини.  Перед початком бойових дій, німецький консул заявив, що це не просто угорська ініціатива, це дозвіл Гітлера Угорщині окупувати Закарпаття, тому краще не чинити опір. Командант Карпатської Січі полковник М. Колодзінський відповів,що у лексиконі українського націоналіста немає слова капітулювати. Українці були одними з перших, хто воював проти нацистів.  Від 15 березня по 14 квітня 1939 р. підрозділи Карпатської Січі вели тяжкі нерівні бої з  окупантами. Карпатська Січ самовіддано боролася за свою країну, за свій народ! Карпатська Січ продовжувала партизанську боротьбу в гірських районах Карпат. Внаслідок цієї війни,яка стала для українців  початком Другої Світової війни, карпатські українці втратили 5 тисяч життів.


Цьогорічні заходи із вшанування героїв Карпатської України проходили також 18 березня на Верецькому перевалі, , що у Сколівському районі Львівської області, на території кладовища, де захоронені січовики Карпатської України, розстріляні від 18 до 23 березня 1939 року польськими та угорськими прикордонниками. За історичними даними та свідченнями очевидців цих подій, старожилів, було розстріляно близько 600 січовиків Карпатської України Більшість з них були галичанами і на той момент вони були громадянами Польщі. Вони разом із закарпатцями відстоювали незалежність Карпатської України. Спочатку січовиків помістили в казармах на Верецькому перевалі, а після отримання наказу зверху, колонами по 20 – 50- 70 осіб їх вели в різні частини Верецького перевалу, розстрілювали.Віднайдено тільки перші захоронення, а ще сотні мають бути віднайдені.На межі Львівської та Закарпатської областей, вздовж Верецького перевалу, ще багато невідомих могил, де поховані карпатські січовики. Пошукові роботи з віднаходження останків січовиків Карпатської України проводить КП«Доля». Те що відбулося на Верецькому перевалі є безпрецедентним порушенням усіх міжнародних конвенцій та міжнародних договорів, аналогічних подіям у Катині. Але світ, нажаль, про події на Верецькому перевалі знає не багато.
18 березня, на Верецькому перевалі поблизу села Климець Сколівського району, біля Меморіального комплексу полеглим січовикам Карпатської України відслужили панахиду, були віддані військові почесті: з військовим оркестром, почесною вартою. Також відбулося покладання квітів до могили загиблим воякам, віче та концерт. Участь у вшануванні пам'яті карпатських січовиків взяли депутати Львівської обласної ради, керівники Сколівського району, зокрема голова районної ради народних депутатів М.Романишин,представники політичних партій, Львівської обласної організації Спілки офіцерів України, громадських та молодіжнх організацій, місцеві мешканці. До пам'ятного місця прибули також представники патріотичних організації з Ужгорода та Закарпатської області. Делегацію з Львівщини очолив голова ВО "Свобода”, депутат Львівської обласної ради Олег Тягнибок.

На віче виступив Голова Львівської обласної організації-член Центрального Проводу Спілки офіцерів України полковник Петро Костюк.
У своєму виступі він, зокрема, зазначив: "Героїчна боротьба Карпатської Січі за незалежність Карпатської України є однією з яскравих сторінок воєнної історії України. В історії українських збройних сил Карпатська Січ стала своєрідною поєднувальною ланкою, що сполучає українські армії більш раннього періоду з Українською Повстанською Армією. Карпатську Січ створювали генерали і старшини УГА і Армії УНР, а в її рядах набували бойового досвіду майбутні старшини УПА, в тому числі й майбутній Головнокомандувач УПА, Герой України генерал-хорунжий Роман Шухевич.
Було б логічно і справедливо стверджувати, що для нашого народу Друга світова війна (а відтак і Вітчизняна) розпочалася дійсно раніше щодо офіційно визначеної дати (1 вересня 1939 року), а саме 15 березня 1939 року, коли хортиська Угорщина (за підтримки гітлерівців) розпочала відкриту агресію проти Карпатської України.
Основний урок для cьогодення :- тільки при існуванні дійсно національних за своєю суттю Збройних Сил та національного патріотично налаштованого офіцерського складу можливо pахистити незалежність України.І це буде гідним вшануванням подвигу карпатських січовиків ,які за покликом своїх хоробрих сердець віддали свої життя за волю України. "

Львівська обласна організація СОУ







































Автори фотографій:підполковники Б.Решетняк та С.Боренько, Ю.Романишин.

: 601 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар


Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz