Офіційні сайти відомств




» 2012 » Липень » 1 » Львів відзначив 71-шу річницю Акту відновлення Української держави та 105-у річницю з дня народження Романа ШУХЕВИЧА (фото)
19:41
Львів відзначив 71-шу річницю Акту відновлення Української держави та 105-у річницю з дня народження Романа ШУХЕВИЧА (фото)
У Львові 30 червня відзначили 71-шу річницю Акту відновлення Української держави та 105-у річницю з дня народження головнокомандувача УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича.



З нагоди 105-ої річниці з дня народження головнокомандувача УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича у Меморіальному музеї у Білогорщі відбулися урочисті заходи.


Участь у заходах взяли представники Львівської ОДА, Львівської обласної ради, представники громадських організацій, зокрема, Спілки політв'язнів, Братства ОУН-УПА, Львівської обласної організації Спілки офіцерів України та інших, депутати Львівської міської та обласної рад. До пам'ятника Роману Шухевичу поклали вінки та було презентовано відремонтований музей головнокомандувача УПА.
30 червня під час урочистостей з нагоди відзначення 105 річниці з дня народження Романа Шухевича музею подаровано факсимільний аппарат та копії документів пов’язаних з життям та діяльністю провідника УПА. Також було презентовано новий експонат – відновлене фортепіано родини Шухевичів.
























30 червня у Львові відтворили події червня 1941 року

В рамках святкування 71-ї річниці проголошення Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року на Площі ринок, перед Ратушею, відбулось театралізоване дійство-реконструкція тих подій.
Організувало дійство товариство пошуку жертв війни «ПАМ'ЯТЬ». Самі ж і члени товариства були акторами.«Загалом до реконструкції подій було залучено 25 осіб, які постали в образах німецьких та радянських військових, а також місцевих жителів», -розповів голова товариства Любомир Горбач.
У півгодинній виставі з пострілами, військовою технікою та акторами, переодягненими у форму німецьких солдат і енкеведистів, перед входом до львівської Ратуші показали події після початку Другої світової війни.
Дійство складалось із двох частин, які відтворювали історичні події. В першій - підхід німецьких військ до Львова та розстріли енкеведистами тисяч українців.
В іншій частині інсценізації відтворили проголошення в будинку «Просвіти» Ярославом Стецьком Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року.
Депутат Львівської міської ради Тарас Семущак, який уже не вперше грав роль Ярослава Стецька(цей рік проголошено Роком Ярослава Стецька) і який сам зовні на нього дуже схожий, розповів, що входити в образ йому було приємно, і зазначив, що його одяг, як і костюми людей з масовки, підбиралися відповідно до тієї епохи.
На завершення дійства зачитали лист- благословіння митрополита Андрія Шептицького, який того дня передала Львівська радіостанція.














Також, 30 червня, на площі Ринок перед Ратушею відбулося віче, присвячене проголошенню 30 червня 1941 року Акта відновлення української державності.

Участь у заході взяло декілька сотень осіб.
Першим перед учасниками віча виступив депутат Львівської обласної ради Юрій Зірченко, який від імені голови Львівської облради Олега Панькевича привітав присутніх зі святом.«Акт 30 червня 1941 року засвідчив усьому світові, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде її боронити власними силами перед кожним, хто намагатиметься потоптати волю України», - йдеться у привітанні.
Голова осередку Крайового братства вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк розповів, що коли у 1941 році було проголошено Акт відновлення Української держави, в українців це викликало ейфорію, а для німців це був шок. Вони вимагали від Бандери скасувати цей Акт, але Бандера, за словами Гуменюка, сказав, що «ніколи не піде проти волі українського народу».
У виступах багатьох учасників лунала думка, що сьогодні є Українська держава, але вона не має українського наповнення і при владі не є справжні українці.
Також із вітальними словами звернулися народний депутат Володимир В’язівський і депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода» Юрій Михальчишин.«Там, де немає української крові, – там закінчується Україна. Там, де немає української мови, закінчується Україна. Там, де немає українського духу, закінчується Україна», - наголосив Юрій Михальчишин. Також він повідомив, що 5-6 липня вони будуть в Києві захищати українську мову, а 14 жовтня пройдуть по столиці націоналістичним маршем.
Окрім того, на віче виступив поет Ігор Калинець. Говорячи про події 1941 року, він сказав про героїзм тих людей, які в той час оголосили Акт відновлення Української держави. А сьогодні в тій будівлі, де Ярослав Стецько оголошував Акт, не музей, а «Копальня кави», заявив Калинець.«До чого ми опустилися, до чого опустилася наша міська влада?» – сказав він.
Також Калинець розкритикував людей, які «не мають віри і захоплення героїчними діями предків». Цього разу закиди поета стосувалися львівського культуролога Тарас Возняка і його заяви про те, щоб опозиція не контактувала із ВО «Свобода». Найбільше претензій у Калинця виникло через те, хто підписав разом з Возняком цю заяву, а там, за словами поета, чимало українофобів.











У своєму виступі Голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів України полковник Петро Костюк зазначив"У незалежній Україні Акт 30 червня 1941 року, ще немає належного визнання. Проте нашим обов’язком є знати всі орієнтири української історичної правди, а вона така, що Відновлення Української Держави не потребувало погодження з окупантом. Цей історичний Акт засвідчив, що відстоювати Українську державу можна і потрібно за будь яких умов" та "Небезпека знищення розбудила почуття самозахисту та самозбереження української нації. Так як і в часи козаччини українці у тяжку хвилину проявили хист до самоорганізації та творення збройної сили – Української Повстанської Арміії (УПА), та створення у подальшому українського уряду – Української Головної Визвольної Ради (УГВР)"




О 18.00 – відбулася урочиста академія в приміщенні Обласної філармонії.

30 червня на урочистій академії з нагоди 71-ої річниці проголошення Акта відновлення української держави у Львівській філармонії відбулося нагородження перших лауреатів Обласної премії ім. Героя України Степана Бандери, заснованої Львівської обласною радою. Першу Премію імені Степана Бандери отримали дрогобичанин, львів’янин, киянин і полтавець
Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич вручив лауреатам дипломи, а також грошову винагороду у розмірі 20 тисяч гривень (у кожній номінації).
За рішенням журі, Премію імені Героя України Степана Бандери у трьох номінаціях отримали:
Олег Баган – науковець, публіцист, громадський діяч, керівник ГО «Науково-ідеологічний центр імені Дмитра Донцова», упорядник багатьох науково-публіцистичних видань, видавець з міста Дрогобича – в номінації «Громадська діяльність»;
Олександр Панченко – громадський діяч, політик, видавець, правозахисник і краєзнавець з міста Лохвиці, що на Полтавщині, – в номінації «Політична діяльність»;
Ярослав Гаврилюк – народний артист України, режисер, упорядник книги «Крути. Січень 1918 року» з міста Києва та Євген Перепічка – історик, громадський діяч, автор десятків дослідницьких праць, зокрема «Феномен Степана Бандери», публіцист з міста Львова – в номінації «Науково-навчальна національна державотворча діяльність», розділивши премію порівну.













Львівська обласна організація Спілки офіцерів України
для порталу українських офіцерів (Спілки офіцерів України)

Фото Бориса Решетняка, Олександра Роя.


: 959 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz