Офіційні сайти відомств




» 2010 » Квітень » 28 » Куди діваються квартири силовиків?
20:19
Куди діваються квартири силовиків?
Нещодавно спілка офіцерів України отримала копію висновку Колегії Рахункової палати України (далі Колегія), яка розглянула Звіт про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів на будівництво (придбання) житла для осіб рядового і начальницького складу, а також військовослужбовців правоохоронних органів та Збройних Сил України. З невтішними висновками Колегії ознайомились і журналісти нашої газети.
Перше питання, яке цілком закономірно виникає після прочитаної інформації, це кількість посадовців котрі понесли відповідальність за вчинене. І ось чому…
Витяг з документу: "…Використання силовими органами протягом останніх трьох років бюджетних коштів у загальній сумі 1433,6 млн. грн. було неефективним і не дало змоги наблизитись до вирішення гострої соціальної проблеми ─ забезпечення житлом військовослужбовців та правоохоронців.
З порушенням чинного законодавства при закупівлі житла та неефективно, шляхом спрямування коштів на будівництво нових об’єктів, збільшення вартості внаслідок прорахунків(!) у проектно-кошторисній документації, нераціональної сплати орендної плати за землю, витрачено 231317,3 тис. грн. бюджетних коштів, або кожна шоста гривня:
─ неефективно ─ 220731,7 тис. грн. (Міністерство Оборони ─ 184761,1 тис. грн., МВС ─ 20700,6 тис. грн., внутрішніми військами МВС ─ 4692,7 тис. грн., СБУ ─ 8251,6 тис. Державним департаментом України з питань виконання покарань ─ 10099,9 грн., тис. грн.,);
─ з порушенням чинного законодавства ─ 3250,9 тис. грн…”
І звичайно, як це буває в нашій державі, винних простісінько немає так як і грошей в державній казні… Останніх, до речі, вистачає лише тим хто їх рахує. А "заробити” нашій владі, судячи з прийнятих рішень, не так вже й важко: затвердили "обмежити”, "призупинити” або "заморозити” от і появились "кровні”!
Як констатують далі спеціалісти Колегії, виділені з державного бюджету кошти головними розпорядниками спрямовувались не на пускові об’єкти, а переважно, на будівництво нового житла та придбання готових квартир керівному складу(!), вартість яких на 40% перевищувала вартість побудованих. Замість фінансування пускових об’єктів, для введення в експлуатацію яких необхідно було лише 129783 тис. грн. або 9% від отриманого обсягу, тобто більше третини отриманих коштів ─ 491499,9 тис. грн. головними розпорядниками було спрямовано на закупівлю квартир на вторинному ринку. Зазначене призвело до того, що Міністерство Оборони та правоохоронні органи при закупівлі квартир отримали їх майже у два рази менше, ніж у разі використання коштів для завершення будівництва об’єктів з високим ступенем готовності.
Внаслідок цього вартість незавершеного будівництва міністерств та відомств у 2009 році в порівнянні з 2007 роком зросла в 1,4 рази і станом на 01.10.2009 становила 883258,2 тис. грн. Половина профінансованих об’єктів незавершеного власного будівництва знаходиться тільки на стадії розробки проектно-кошторисної документації. В окремих випадках об’єкти незавершеного будівництва з високим ступенем готовності списувались з балансу(!). За наявності значної кількості об’єктів незавершеного будівництва значні суми коштів головні розпорядники щороку спрямовували на виконання проектно-вишукувальних робіт.
Соціальними наслідками неефективного використання коштів та неналежного рівня фінансування Міністерством фінансів видатків на будівництво(придбання) житла згідно з призначеннями, затвердженими державними бюджетами України на відповідні роки, який становив залежно від кожного розпорядника у 2007 році ─ від 3,8% до 41,6%, у 2008 році 5,6% до 60,3%, у 2009 році від 0%(!) до 67,1, стало те, що військовослужбовцями, правоохоронцями та членами їхніх сімей було отримано лише 6412 квартир, або 22,5% від кількості, передбаченої Комплексною програмою забезпечення житлом військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу,затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.99 за №2166. Черга безквартирних збільшилась на 2765 чоловік. Житло отримав лише кожний п’ятий безквартирний.
Також у висновку, колегія рахункової палати вказує на неефективну управлінську та нормотворчу діяльність Уряду. Зокрема не було розроблено механізмів надання та використання пільгових довгострокових та іпотечних кредитів з погашенням їх за рахунок держави відповідно до законодавства. Таким чином невиважені та хаотичні рішення Уряду гальмували процес будівництва житла для військовослужбовців та членів їхніх сімей, в результаті чого вартість незавершеного будівництва протягом року зросла більше ніж на 170 млн. грн., або на 27,7%.
Рахункова палата свою справу виконала: цифри говорять самі за себе. Однак постає питання про роботу інших органів, які оперуючи такими даними неодмінно повинні порушити карні справи щодо "розтренькання” державних коштів. Адже справа йде не про копійчані суми, а про мільярди гривень котрі просто списуються, чи як пишуть в офіційних документах "прораховуються”. І це в той час, коли Головна казна країни пуста і судячи з урядових дій наповниться вона "з кишень винних в цьому” ─ військовослужбовців і пенсіонерів, ти хто давно "жирує”…

Андрій Псуй


: 798 | : PORTAL_SOU | : 0.0/0
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz