Офіційні сайти відомств




» 2012 » Жовтень » 4 » Янукович переклав на уряд відповідальність за Чорноморський флот Росії?
12:02
Янукович переклав на уряд відповідальність за Чорноморський флот Росії?
Сімферополь – Президент України Віктор Янукович підписав доручення центральним органам виконавчої влади про підготовку до підписання двосторонніх документів із Росією, зокрема, щодо перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Про це напередодні повідомив радник Президента України, керівник Головного управління з питань міжнародних відносин адміністрації глави держави Андрій Гончарук, інформує президентська прес-служба.

За словами Андрія Гончарука, низка завдань також стосуються питань Азовсько-Керченської проблематики – йдеться, насамперед, про підготовку проекту українсько-російського Договору про державний кордон в Азовському і Чорному морях, а також Керченській протоці. У дорученні також йдеться про забезпечення проведення низки важливих двосторонніх заходів за участю глави держави, зокрема, його державного візиту до Росії та третього Українсько-Російського міжрегіонального економічного форуму під патронатом Президентів України та Росії в Нижньому Новгороді.

За словами Андрія Гончарука, це доручення було підписане з метою «подальшого поглиблення відносин стратегічного партнерства з Росією та неухильного виконання домовленостей, досягнутих під час п’ятого засідання Українсько-Російської міждержавної комісії (УРМК)». У документі, зазначив він, насамперед, зроблено акцент на забезпеченні реалізації центральними органами виконавчої влади завдань, визначених у протоколі засідання УРМК.

«Президент України тримає на особливому контролі виконання досягнутих з російською стороною домовленостей на найвищому рівні, – наголосив радник глави держави. – Адже ефективна робота в цьому напрямку суттєво активізує взаємовигідне українсько-російське співробітництво».

Передвиборча риторика?

У цій останній цитаті провідний експерт севастопольського аналітичного центру з питань безпеки Чорноморського регіону «Номос» Дмитро Штибліков побачив передвиборчу гру.

«Ні для кого не секрет, що у нас парламентські вибори. І тема Чорноморського флоту загалом досі актуальна, особливо для Південного Сходу, як символ непорушної дружби між двома державами. Поява зараз цього розпорядження, яке, судячи з тексту, нічого в собі не несе, це не стільки підготовка до майбутнього державного візиту і засідання міждержавної комісії, скільки невеликий піар-хід», – вважає Дмитро Штибліков.

За його словами, раніше напередодні подібних зустрічей із російським президентом розпорядження глави української держави не оприлюднювалися. Дмитро Штибліков звертає увагу, що з часу зміни влади в Україні з «націоналіста» Ющенка на «проросійського» Януковича, за три роки на переговорах щодо умов перебування російського флоту на українській території прогресу майже не було. Якщо не брати до уваги Харківську угоду про подовження термінів перебування Чорноморського флоту в Криму ще на 25 років, то за цей час було підписано лише кілька несуттєвих угод – із заявлених 40. Цього року, в липні, вдалося укласти лише одну угоду: «Про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій у населених пунктах дислокації об’єктів Чорноморського флоту Російської Федерації».

Чи сигнал Москві?

Разом з тим, експерт не виключає, що така заява Віктора Януковича, оприлюднена не ним самим, а його радником, може бути певним сигналом до Росії.
«Зараз відносини з Російською Федерацією не найкращі. Можливо, це дипломатичний хід: показати таким чином, що ми готові спілкуватися, у нас є якісь пропозиції», – припустив експерт центру «Номос» Дмитро Штибліков.

Координатор Комітету «Український Севастополь», блогер Микола Владзимірський відзначає непоступливість в українських питаннях Володимира Путіна і каже, що скептично ставиться до очікувань якогось прориву з питань Чорноморського флоту під час державного візиту Президента України до Росії.
«З огляду на історію міждержавних відносин України і Росії, перспективи підписання дієвих, таких, що стояли б на сторожі інтересів України, а не порожніх чи декларативних документів, виглядають доволі примарними», – вважає Микола Владзимірський.

За його словами, цим доручення Віктор Янукович фактично переклав відповідальність за врегулювання проблем перебування Чорноморського флоту Росії на території України на уряд Миколи Азарова – на випадок провалу переговорів з Москвою. Микола Владзимірський аргументує своє припущення посиланням на президентського радника Андрія Гончарука. Той, за повідомленням прес-служби глави держави, заявив, що Президент Янукович «очікує від центральних органів виконавчої влади України чітких узгоджених дій для своєчасного та повного виконання свого доручення».

Володимир Притула


Радіо Свобода


: 440 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz